Internationaal Ambitieus loopt lekker en we ontvangen naast aanvragen en leuke reacties ook steeds meer vragen van mensen die onze artikelen lezen. Dit artikel gaat over zo een vraag en is gelijk een antwoord op die vraag. Tegenwoordig vindt men het woord passie een dooddoener. Alles valt en staat met interpretatie, maar over passie heb ik even onderzoek gedaan. Ook ik ben van mening dat passie vaag kan zijn, maar niet als je het kan vertalen als een brandend verlangen om iets te doen of ondernemen. Richard Branson heeft daar een interessante tactiek voor.
Voordat ik de tactiek van Richard Branson benoem, wil ik even stil staan bij de vraag die ons werd gesteld. Dat ging als volgt:
‘Mannen van Internationaal Ambitieus. Verschillende mensen hebben mij de afgelopen jaren gezegd dat ik over een goede houding en gedrevenheid beschik en dat ik goede kop heb. Ik zou ondernemer moeten zijn. Dat klinkt interessant maar ik weet bij lange na niet wat ik zou moeten doen? Ik heb voldoende gelden en middelen, maar alle veelbelovende ideeën zijn of al opgepakt of iemand is nu mee bezig. Ik ben onzeker op het gebied van een idee vernieuwen of verbeteren en dat frustreert me. Hebben jullie misschien advies voor me?’.
Op zich geen rare vraag, want iedere ondernemer heeft zichzelf deze vraag wel een gesteld. Richard Branson vertelde hierover in een interview. ‘Als je dit probleem kunt tackelen door je ruimdenkend op te stellen en een assertieve houding, dan is het ook de vraag waarmee jij je carrière lanceert’. Richard Branson geeft als advies om de volgende tactiek toe te passen: 'stel jezelf de volgende twee vragen en schrijf je eerste ingeving op. Niet nadenken! Gewoon schrijven.'.
Vraag 1: Waar houd je van of wat doe je het allerliefst?
Maak een lijstje met alle dingen waar je gepassioneerd over bent of waar je interesse in hebt. Het maakt niet of de items triviaal of algemeen lijken. Er hoeft maar 1 idee sprankelend te zijn om er een onderneming mee te starten. Als je klaar bent, kijk dan naar je lijstje en denk na over de industrieën of markten die raakvlakken hebben met je idee. Denk vervolgens na over de bedrijven die daarin actief zijn en welke van deze producten of diensten je leuk vindt. De meeste gevestigde bedrijven hebben (enkele) tekortkomingen, waarbij de klanten wachten tot er een beter alternatief op de markt komt. Ongeacht of het bedrijf klein en lokaal opereert, online een groot merk is of wereldwijd een gigantische status kent… Als ze gestopt zijn met innoveren, dan heb jij een mogelijkheid om initiatief te nemen. Sectoren waar bedrijven te comfortabel zijn geworden en gestopt zijn om klanten op de eerste plaats te zetten zijn rijp voor de slacht.
Kijk ook eens naar het opstarten van een business die raakvlak heeft met je idee. In Amerika heb je bijv. ‘Silicon Valley’ waar iedere succesvolle startup de andere bedrijven lijkt te versterken en hun initiële idee zelfs beter maakt. Twitter leidde bijv. tot een dozijn andere goede producten, zoals de ‘videotool’ Vine en de planningsservice Hootsuite. Dus in plaats van ontmoedigd raken als je ontdekt dat iemand al met een vergelijkbaar idee bezig is, moet je juist de strijd aangaan. Kijk naar specifieke voorbeelden waarvan je vindt dat je concurrent heel goed doet en analyseer waarom het zo goed werkt. Daarnaast is het van cruciaal belang dat je ook op zoek gaat naar gebieden waar je concurrent slecht op scoort en maak een plan hoe jouw bedrijf daar verbetering in kan aanbrengen. Neem ook contact op met verschillende bedrijfseigenaren en stel meer dan genoeg vragen. Ik denk dat je versteld zult staan hoeveel succesvolle ondernemers bereid zijn om je advies en sturing te geven. Zij zijn ook ooit een startup geweest!
Vraag 2: Waar heb je een hekel aan of doe je het allerliefst niet?
Wat irriteert je of maakt je boos? Welke veranderingen zou je aanbrengen als jij het voor zeggen had? Denk hierbij aan momenten waarop je merkte dat je gefrustreerd was. Toen Branson met een vliegtuig reisde en dingen zag die hij niet logisch vond zoals een belabberde service, ging hij bij zichzelf na hoe verbeterd kon worden. Vele bedrijven van de Virgin Group zijn zo tot stand gekomen.
Als klant ben je wel eens teleurgesteld als een bedrijf haar beloftes niet kon waar maken. Als ondernemer ben je in de positie om een bedrijf op te zetten dat zulke problemen oplost. Het bedrijf dat resultaat boekt zal het leven van mensen beter maken en jij zal hoogst waarschijnlijk gepassioneerd zijn over dat doel.
Actie!
Kijk nu eens naar je lijstjes. Als niets je meteen te binnen schiet, neem dan een dag de tijd om erover na te denken. Denk over hoe je hoe bepaalde items van je lijstje kan oppakken en de wereld een beetje beter kan maken. Vervolgens ga je wat ideeën uittesten. Je zal moedig moeten zijn en accepteren dat er vele risico’s zijn. Zelfs de meest zorgvuldig opgestelde plannen behalen geen succes, dus het is beter om je product of dienst uit te laten proberen door potentiële klanten.
Om terug te komen op de vraag bij de inleiding. Terwijl jij in de test –en planfase zit, laat de mensen die in jou een ondernemer zien specifiek aangeven wat je sterke punten zijn. Deel je ideeen met hun en vraag om hun eerlijke, rauwe feedback op je vervolgstappen. Dit doet Richard Branson. Hij heeft altijd nieuwe ideeën gedeeld met vrienden en familie voordat hij ze aan advocaten en investeerexperts overhandigt.
Tip: wees niet bang om je geliefden om steun te vragen. Jij hebt het nodig en zij zullen het van harte aan je geven. Met hun hulp zal je er sneller komen. Succes!
Recente reacties