• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Sayed Goerdin: ‘de kwaliteit van leven ligt onvoorstelbaar hoog in Suriname’

Het zijn niet alleen de 50-plussers of gepensioneerden die terug gaan Suriname. Ook Young professionals en jonge ondernemers zoals Sayed Goerdin zien de grootste toekomstperspectieven aan de andere kant van de oceaan. In het geval van Sayed komt er nog familietrots en eergevoel bij kijken. Hij verbrandde zijn schepen in Nederland en maakte de overstap en maakte een doorstart met zijn vaders bedrijf. Hoe heeft deze twintiger werk gemaakt van zijn dromen om te emigreren?

Sayed Goerdin, de 29-jarige onderdirecteur bij Internationaal Handelskantoor NV in Paramaribo. IHK is een organisatie, die zich voornamelijk bezighoudt met de import van bouwmaterialen uit Azië. Tevens doen zij ook de verhuur van appartementen. In dit artikel legt hij uit waarom hij de overstap van Nederland naar Suriname heeft gemaakt.

Meer mogelijkheden in Suriname
Ondanks dat Sayed geboren en getogen is in Nederland, heeft hij altijd een sterke band gevoeld met Suriname. ‘Mijn band met Suriname is vooral sterker geworden omdat ik mijn middelbare schoolperiode in Suriname heb doorgebracht’. Nadat Sayed zijn VWO had afgerond is hij weer naar Nederland verhuisd voor verdere studie. Echter, het studeren is niet geworden wat het had moeten zijn doordat hij meer downs dan ups heeft gekend. Ondertussen ging Sayed elk jaar naar Suriname en het viel hem steeds meer op dat er in Suriname meer mogelijkheden voor hem lagen om een mooie toekomst op te bouwen. ‘Ik wilde ook heel graag iets voor mezelf hebben en niet meer voor een baas werken’. Gelukkig bood Suriname hem de mogelijkheden aan.

Gerelateerd: 'Je moet een duidelijk doel voor ogen hebben, flexibel zijn, niet snel opgeven en vooral genieten van het land'

Grote kans op succes
‘Het is een feit dat Suriname op bepaalde vlakken achter loopt op de Westerse wereld’. Toch biedt dit volgens Sayed juist kansen op succes. ‘Je hoeft in Suriname niet het wiel opnieuw uit te vinden. Je neemt simpelweg een idee, proces, product of wat dan ook uit de Westerse wereld en probeert dat te implementeren’. Sayed koos ervoor om naar Suriname te verhuizen om het bedrijf van zijn vader opnieuw op te starten.

Vader’s droom
‘Mijn vader was in de jaren 90 al veel betrokken bij de import van verschillende bouwmaterialen en dat liep altijd al goed. Door verschillende omstandigheden heeft het bedrijf echter in de laatste 10 jaar weinig tot niet gedraaid en daar wilde ik verandering in brengen’. Sayed legt uit dat hij het bedrijf een 2e leven wilde geven door in te spelen op de groeiende bouwsector. Ze kozen ervoor om een relatief onbekend product te importeren en te introduceren op de Surinaamse markt. ‘In het begin was het wel even lastig omdat de Surinaamse consument niet snel voor nieuwe onbekende producten kiest, maar met de tijd ging de verkoop gelukkig beter en importeren wij nu jaarlijks 4 á 5 containers’.

Geen taalbarrière
Doordat er in Suriname geen sprake is van een taalbarrière is het al snel interessant voor een ieder om internationaal zaken te doen ongeacht het bedrijf. Mede door de participatie binnen Caricom zijn ook de uitbreidingsmogelijkheden toegenomen in het gehele Caribisch gebied. Sayed denkt aan het opzetten van agentschappen van de fabrikanten van hun producten, maar ziet dat vooral als toekomstmuziek.

Gerelateerd: Hoe je succesvol je bedrijf kan laten groeien in 9 landen

Actie
‘Suriname heeft ontzettend veel mogelijkheden. Het feit dat je hier niet geleefd wordt als in de Westerse wereld en ook minder gehaast hoeft te leven maakt de kwaliteit van het leven hier beter’. Bovendien is Suriname een land in opbouw en met de juiste feeling, band, intentie, drive, mindset etc. kan een ieder iets moois hier opzetten en een steentje bijdragen, aldus Sayed.

Lees het boek van Esther Zoetmulder en krijg praktische tips voor een succesvolle remigratie naar Suriname!