• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Volop Investeringskansen Op Bonaire

Onlangs las ik het webmagazine 'Bon Bini Bonaire' waar ik hele interessante ontwikkelingen van Bonaire mocht waarnemen. Ik kan het natuurlijk niet nalaten om de ontwikkelingen van Bonaire met u te delen.

Bonaire

Bonaire is – net als Sint Eustatius en Saba – sinds 2010 opgenomen in het Nederlandse staatsbestel. Officieel heeft het eiland de status van 'Openbaar Lichaam', maar vaker wordt gesproken van een bijzondere gemeente. Niet alle Nederlandse wetgeving is van toepassing. Veel wetten worden op maat gemaakt en gericht op de lokale bevolking. 

Wij hebben Bonaire in 2016 bezocht, op verzoek van een inmiddels gewaardeerd contact, namelijk Demelza Tjon van Stagebureau Bonaire. De 'vibe' die er heerst op het eiland geeft je een rustgevend gevoel. Omringd door de blauwe zee, waan je je in een paradijs. Sins 2010 is de bevolking van het eiland in korte tijd gestegen met duizenden nieuwe bewoners tot aan rond de 20.000 inwoners hedendaags. Dat heeft veel nieuwe investeringen opgeleverd, maar helaas is de armoede ook toegenomen. Er wordt gekeken naar mogelijkheden om de kosten van levensonderhoud te verlagen, bijvoorbeeld door meer lokaal te produceren zodat er minder geïmporteerd hoeft te worden. Hier kunnen buitenlandse bedrijven op inspelen en uiteindelijk ook nieuwe banen creëren, wat de economie ten goede komt. 

 

Volop Investeringskansen op Bonaire
'
Het Nederlands bedrijfsleven doet zich te kort, men realiseert zich onvoldoende dat er op Bonaire mooie investeringskansen liggen', vertelt de Gezaghebber van Bonaire in het interview met Bon Bini magazine. 'Bonaire heeft bijvoorbeeld een buitengewoon overzichtelijk fiscaal stelsel, dat voor bedrijven weinig administratieve lasten met zich mee brengt. Een mooie incentive: Bonaire kent geen winstbelasting. Ter voorkoming van misverstanden: Bonaire is geen belastingparadijs. Het is zo bedacht door de Nederlandse belastingdienst om het stelsel niet ingewikkelder te maken dan nodig is'.

Investeren vanuit Den Haag
In het regeerakkoord vanuit Den Haag is opgenomen dat de prioriteit ligt op het investeren op het gebied van economisch perspectief zoals onderwijs en infrastructuur. Momenteel is de toeristische sector de belangrijkste economische pijler. Het eiland is niet geschikt voor massatoerisme, maar richt zich meer op de relatieve rust en duurzaamheid.

 

Voldoende ruimte
Rijna is ervan overtuigd dat Bonaire zich daarmee in de kijker speelt bij op innovatie gerichte partijen. De eersten hebben zich al aangediend, zoals de Wageningen Universiteit die een proefstation ontwikkelt voor het kweken van algen als grondstof voor bijvoorbeeld biobrandstof of veevoer. Met de aanwezigheid van een kantoor van TNO is er expertise voor duurzame innovaties bij de hand. Bonaire is uitermate geschikt als testgebied.

Er is een overvloed aan zon, wind en zee. En ruimte. Waar bijna niemand bij stil staat is dat Bonaire qua oppervlakte groter is dan Aruba. 'Zonder dat de natuur in het gedrang komt hebben wij genoeg ruimte voor economische initiatieven' aldus Rijna.

 

Actie
Er is nog veel huiswerk aan de zijde van Bonaire zoals bijvoorbeeld de dienstverlening vanuit de overheid. Het is daarom van belang om zaken goed uit te zoeken. De lokale Kamer van Koophandel kan informatie verstrekken over vergunningen en overige relevante zaken.

Wij van Internationaal Ambitieus zien ook de potentie van Bonaire en willen hier graag op termijn gevolg aan geven door het organiseren van een Handelsmissie voor bedrijven uit Europa en de regio. Heeft u ook plannen om zaken te doen met Bonaire, de zonnigste gemeente van Nederland?