• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waar je op moet letten als je naar de stembus gaat; een aantal tips uit de sociale psychologie

Als ik eerlijk ben, ben ik nooit zo ‘van het stemmen’. Ik heb het niet over stemmen horen, of je stem laten horen –waar ik overigens wel heel erg van ben-, ik heb het nu over komende maand naar de stembus lopen en je stem uitbrengen op een partij die ons land moet gaan regeren.

 

Persoonlijk heb ik zo mijn redenen om de afgelopen jaren weerstand te hebben gevoeld bij de gedachte te gaan stemmen. Ik heb het idee dat de verscheidene partijen er allemaal een persoonlijke agenda op nahouden –wat ook zo is – die misschien niet altijd in het belang is van het gros van de samenleving en ons vaker wel dan niet, een vertekend beeld voorschotelen van de huidige situaties of vraagstukken. Dit jaar echter, zie ik om mij heen welke mensen wel stemmen en welke kant het op dreigt te gaan met ons land. En daarom moet ik dit jaar naar de stembus lopen en mijn stem laten gelden.

 

Allereerst is het van groot belang dat je je emoties onder controle weet te houden. Dat kan zeker helpen bij de, laten we het de ‘oriëntatiefase’ noemen. Daar sta je wanneer je net als ik, door het aantal verrotte bomen het bos niet meer ziet. En toch moet je kiezen welke van die bomen toch nog dat kleine beetje vruchtbaarheid heeft om onze samenleving naar een hoger en positiever niveau te brengen. Of wanneer je aan het scrollen bent door het tal aan stemwijzers die jou een stuk wijzer moeten maken. Maar goed, emoties onder controle houden onder bepaalde omstandigheden is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral in een situatie als de huidige waarin je het risico loopt de standpunten (en stand in de peilingen!) van een partij als bijvoorbeeld de PVV aan je netvlies voorbij ziet komen, of als je het niet kan laten een diepe zucht te slaken als er weer omheen wordt gedraaid in interviews terwijl er een concrete vraag wordt gesteld. Niet altijd even makkelijk dus. Om mijzelf en anderen een beetje op weg te helpen ben ik mijn oude studieboeken weer ingedoken en heb ik wat interessante dingen ondervonden.
 

Over emoties

Emoties zijn reacties op gebeurtenissen die ons diep in ons belangen raken. Iets wat bij de opkomende verkiezingen niet geheel onbelangrijk is, lijkt me. Als je geeft om bepaalde zaken zal je deze zoeken in de partij die uiteindelijk jouw stem krijgt. Emoties kenmerken zich ook door, en hebben invloed op, emotionele inschattingen, ‘appraisal’. Ook iets wat op volle kracht moet functioneren om de ‘juiste’ keuze te kunnen maken. Emoties beïnvloeden ons gedrag en in combinatie met dit ‘emotioneel’ inschatten, hebben deze logischerwijs invloed op de beslissingen die wij nemen. Derhalve is het onder controle houden van je emoties bij deze misschien wel het aller belangrijkste. En de eerste, essentiële stap om dit te kunnen doen, is jezelf stop zetten. Tel tot tien, zeg hardop STOP, knijp in je handen. Whatever you do. Stop voor een seconde en geef jezelf even de tijd voordat je die laptop dicht gooit en besluit dan maar weer niet te gaan stemmen. Of belangrijker nog, voordat je door angst, boosheid of welke heftige emotie dan ook, in de stembus kiest voor een radicale partij, met radicale ideeën. Want we hebben heb meer dan ooit nodig dat wij, het hart van het land, volgende maand de juiste beslissing nemen. En als het moeilijk is om je in te houden, bedenk dan het volgende feit; emoties zijn over het algemeen kortdurend en verhoogde spanning vindt altijd zijn weer zijn weg naar ‘beneden’.

 

Eén van de theorieën die bestaat over het beïnvloeden van hun emoties en de sterkte daarvan, is die van de ‘rationeel-emotieve therapie’. Anders voelen door anders te denken. Door andere interpretaties te geven aan binnenkomende prikkels, kun je emoties beïnvloeden. Dus als je op het nieuws of internet weer eens voorbij ziet komen dat de PVV hoog in de peilingen staat, en niet alleen de onontwikkelde, boze en angstige witte Nederlander uit de uithoek van Holland massaal op hen zouden stemmen, probeer dan te bedenken dat Nederland uit zoveel meer mensen bestaat en dit onmogelijk het overgrote deel van ons land moet representeren. En dat wij door ónze stem te laten horen, kunnen zorgen dat het grote, meer liefdevolle en meer kleurrijke deel van onze bevolking ook zijn stem gaat uitbrengen. Opdat we de tegenbeweging in leven kunnen houden. Een ander ding waar je op moet letten wanneer je het even niet meer weet, maar je wel noodzaak voelt je stem uit te brengen, is je bewust zijn van de verschillende attitudes die iedereen op zichzelf, maar ook in groeps/partijverband bezit. Attitudes zijn meningen en opvattingen over van alles en nog wat. Je hiervan bewust zijn, betekent ook bewust zijn van de invloed die anderen op ‘jouw’ attitude kunnen hebben en welke trucjes worden gebruikt om je te overreden. Laten we immers niet vergeten dat vele politica geslepen wezens zijn. Dus wees open minded maar laat je niet leiden door iemand die anderen en hun attitude, niet in waarde kan laten.

 

Zie voor jezelf

Laat je niet zomaar ompraten. Het is goed om te weten dat negatieve reacties ten opzichte van bijvoorbeeld bepaalde bevolkingsgroepen, ontwikkeld worden door steeds geconfronteerd te worden met bijvoorbeeld angstige situaties, waarin dezelfde mensen een rol in spelen. Het creëren van een ‘gemeenschappelijke’ vijand is één van de manieren waarop men je aan hun kant probeert te krijgen, en als je niet oppast en je mee laat slepen in de angst voor deze zogenoemde gemeenschappelijke vijand, zul je een hoop over het hoofd zien. Daarom waarschuw ik ook altijd voor de mainstream media. Net als campagnepraatjes en speeches waarin ons angst wordt ingeboezemd, tekenen die niet altijd het beeld zoals die werkelijk is.

 

Dus nogmaals, laat je niet puur en alleen leiden door wat je wordt voorgeschoteld maar kijk om je heen, maak de connectie met je medemens en zie voor jezelf.