Angst is een slechte raadgever. Zo klinkt het Nederlands spreekwoordelijk gezegde. Het komt erop neer dat men zich niet zou moeten laten leiden door angst of door emoties. Dat schijnt gevaarlijk te zijn. Toch heb ik als persoon ondervonden dat angst vaak een factor is die het najagen en zelfs het behalen van succes in de weg staat. Herken jij je daarin?
Die goede vriend van je die tegen jou zegt ‘als ik jou was zou ik die droom van je om te ondernemen maar laten varen, want anders ga je in onzekerheid leven’. En zo zijn er nog vele andere voorbeelden te noemen. Het grappige is echter dat juist door het overwinnen van die angsten kan leiden tot zoveel grootse ontdekkingen. Als je iets niet durft of uitstelt heeft dat (on)bewust met angst te maken. Het is comfortabel om in het vertrouwde te blijven hangen, maar het is moeilijk om over je angst heen te komen omdat je dan uit je comfortzone moet stappen. Wat kan je zelf doen om over je angsten heen te komen?
Vechtsport
Sommige mensen gaan op een vechtsport vanuit liefde of passie voor de sport, maar er was een tijd dat mensen op een vechtsport gingen uit angst. Een vriend van me ging ooit op karate omdat hij gepest werd op school. Hij durfde niet van zich af te bijten en ging daarom op karate. Zelf ben ik ooit een jaar op boksen gegaan, omdat ik in die tijd veel met Muhammad Ali bezig was. Ik herinnerde me dat iemand me ooit zei dat hij dacht dat ik niet kon vechten. Dat wist ik op dat moment ook niet, omdat ik nooit had gevochten… Tijdens de bokslessen was er vaak sprake van sparren en toen begreep ik wat die persoon bedoelde. Je handen hoog houden en verdedigen klinkt logisch, maar als je er middenin zit nemen andere gevoelens het verstand over. Je moet instinctief handelen en gefocust zijn. Dit kan je leren door doen, maar alleen als jij je over de angst heen kan zetten om klappen te incasseren. En dat is moeilijk, maar als dat lukt behaal je een grootse prestatie.
Gerelateerd: Je bent een idioot…
Hart
Met andere woorden, je kan op een vechtsport gaan en verwachten dat je dan Bruce Lee bent, maar als je er geen hart voor hebt dan gebeurt er niets. Ik heb zelf ervaren dat na dat jaartje boksen ik nog steeds niet het gevoel had dat ik iedereen te lijf kon. Voor mijn gevoel ben ik nog steeds dezelfde persoon, plus de kennis over hoe je moet slaan en hoe je je lichaam moet gebruiken. Leren is doen, dus ik zou dan moeten zijn doorgegaan en 10.000 uur aan sparren moeten doen om het eventuele talent te ontwikkelen tot meesterschap.
Kritiek
Wij mensen zijn emotionele wezens en dus in de basis gevoelig voor kritiek. Ik geef toe, dat is ook niet leuk. Ondanks dat er wat voor valt te zeggen dat sommige mensen kritiek uiten om hun eigen angsten en onzekerheden te verbergen, is het toch aan te raden om te luisteren naar de kritiek. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar zonder kritiek kan je ook niet leren en vooruitgang boeken. Het maakt niet uit of de kritiek gebaseerd is op een onjuiste constatering, want kennelijk ben jij in dat geval anders of verkeerd overgekomen op de ander. Heb je dat weleens meegemaakt? Dat bijv. een collega tegen je zegt ‘jeetje, je bent wel erg vol van jezelf!’ terwijl het jouw bedoeling was om te laten zien dat je niet onzeker bent. Tussen hoe jij wilt overkomen en hoe je overkomt zit vaak een wezenlijk verschil. Luister daarom naar kritiek, zodat jij je voordeel er mee doen. Je merkt het gauw genoeg of de kritiek gegrond is. Vertrouw daarop.
Gerelateerd: Zelfvertrouwen kan je niet kopen, maar wel ontwikkelen
Het verband tussen aandacht, onzekerheid en negativiteit
Angst is de uitkomst van dit verband. Mensen willen van nature belangrijk gevonden worden. Als dat niet het geval is, zal men iets gaan doen om aandacht te krijgen. Aandacht opeisen op een negatieve manier is een uitkomst van angst. Er schuilt ook onzekerheid in. Als je zeker van je zaak bent, heb je geen bewijsdrang en hoef je geen aandacht te vragen. Journalist Neil Strauss zegt ‘een rijk man hoeft je niet te zeggen dat hij veel geld heeft’. Ik durf zelfs te zeggen dat als mensen handelen vanuit wantrouwen (lees negativiteit) ze het uiteindelijk over zichzelf afroepen. Binnen mijn omgeving, zowel op kantoor als privé, heb ik dat ook zien gebeuren. Dat wantrouwen komt ook voort uit angst, want kennelijk heb je een reden om er vanuit te gaan dat je gevaar loopt. Er is niets mis met op je hoede zijn, maar als je goed van vertrouwen bent krijg je dat vaak ook terug…
Gerelateerd: Sta nooit meer alleen op een netwerkbijeenkomst
Recente reacties