Ken jij dat ook? Mensen in je omgeving die over alles en iedereen te klagen hebben, maar nooit eens naar zichzelf kijken? Nooit eens de bal bij zichzelf leggen en kijken wat ze er zelf aan kunnen doen. Natuurlijk ken jij dat ook. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat wij als individu niets van anderen willen aannemen. Toch is kritiek een noodzakelijk kwaad om vooruitgang te kunnen boeken. Hoe zit het daarmee?
Als je voor alles met vlag en wimpel slaagt, dan leer je geen les en boek je geen vooruitgang. Falen is niet leuk en velen hebben angst om te falen, maar het is juist het falen waardoor je die progressie boekt. We weten het allemaal, maar doen er in de praktijk weinig mee. Een van de dingen die ik geleerd heb als ondernemer is dat ik alles bij mezelf moet leggen. Ook al ben ik overtuigd van mijn gelijk en vind ik dat de ander niet deugt, toch moet ik alles bij mezelf leggen. De reden daarvoor is simpel. Ik heb de volledige controle over mezelf en mijn gedachten. Dat heb ik niet over de ander en daarom is het zinloos om me daar druk om te maken. Wat kan je dan wel doen?
Leer van de groten
Uit wetenschappelijk onderzoek is bevestigd dat wij als mens het niet leuk vinden of zelfs helemaal niet accepteren als anderen ons kritiek geven. We willen niet dat de ander ons wat zegt. Daarom bereiken we meer als we op andere wijze communiceren met elkaar, want als de ander het gevoel krijgt dat hij bekritiseert wordt, dan luistert hij niet eens meer naar de eventuele les die in de kritiek schuilt. President Lincoln wist goed hoe hij dit in de praktijk moest uitvoeren. Daarom was hij zo geliefd terwijl hij het voor elkaar kreeg om de slavernij in Amerika af te schaffen. Dat zegt genoeg. Daarover meer in het artikel ‘waarom House of Cards inspiratie is voor ondernemers’.
Door jou heb ik niet wat IK wil!
In het artikel ‘wat is het geheim van succesvolle relaties’ bespreek ik de theorie van Covey over synergie. In mijn ervaring als ondernemer, professional en zelfs privé heb ik te maken met de verschillende niveaus van communicatie. Degene met wie in je contact staat is medeverantwoordelijk voor het niveau van jullie onderlinge communicatie, maar het enige waar je de controle over hebt ben je zelf. Toch zie je in de praktijk dat we als individu de schuld of het verwijt bij de ander neerleggen. Wijzen met het welbekende vingertje. Dat is naar mijn idee ook de reden van ruzies, discussies of misverstanden. Waarom is het zo moeilijk om dit op te lossen?
Vanzelfsprekend
In de drukke tijd waar we in leven hebben mensen weinig aandacht voor de kleine dingen in het leven. Het contact verloopt vaak onpersoonlijk door bijv. te appen i.p.v. te bellen. Afspraken nakomen is ook zoiets. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt is tegenwoordig goud waard, omdat het bijna schaars is geworden. Zelfs als je iets voor een ander doet is het niet vanzelfsprekend dat diegene je oprecht bedankt voor je tijd en moeite. Ga voor jezelf maar eens na hoeveel mensen in je omgeving van alles van je willen of krijgen. Echter, wanneer jij jarig bent, een feestje geeft vanwege je promotie op het werk of iets anders hebt moet je maar afwachten of je een bedankje, complimentje of felicitatie krijgt. Hoe vervelend dit ook ‘klinkt’… Toch is het beter om het bij jezelf te leggen. Daarin schuilt een hogere beloning, omdat jij de controle over jezelf hebt.
Neem actie en beloon jezelf
Dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar in de praktijk heb ik de toegevoegde waarde inmiddels ingezien. Het verrijkt je spirit en bevrijd je van negativiteit. Als je alles bij jezelf legt kan je erop sturen hoe je de dingen wil hebben en dat is belangrijk voor ondernemende en ambitieuze mensen. Dan ga je naar een probleemoplossende mentaliteit en daar komen winnaars uit voort. Sylvester Stallone omschrijft dat mooi in de film ‘Rocky Balboa’ dus daarom sluit ik af met zijn inspirerende speech.
Recente reacties