• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

‘Waarom overkomt mij dit altijd?’

Waarom zijn er mensen die al het goede krijgen en andere alleen maar ellende? Hoe lijkt het alsof wanneer één ding slecht gaat, alle problemen tegelijk komen? Wat is de reden dat mensen over zichzelf zeggen dat ze alleen maar pech hebben? Heel simpel; we krijgen wat we over onszelf afroepen, bewust en onbewust. Hoe kan je dat veranderen in positieve zin?

Ian en Melissa hebben elkaar net ontmoet en vanaf de eerste ontmoeting is er een klik. Ze praten lekker vlot met elkaar, leren elkaar en elkaars interesses kennen. Ian laat zich van zijn beste kant zien en probeert Melissa een goed gevoel te geven. Hij is attent, laat haar lachen en doet net de kleine dingetjes om zich te onderscheiden van andere mannen. Melissa bevestigt dat hij op de goede weg is, maar dan ineens slaat de stemming om… Waarom doet Melissa zo afstandelijk?

Vervelend
Het valt Ian op dat Melissa niet meer enthousiast reageert op hem. Op den duur stelt Ian zich kwetsbaar op, wat best moeilijk is in deze fase, en vraagt Melissa hoe het gaat zodat hij kan uitfilteren wat er aan de hand is. Al gauw blijkt dat Melissa iets vervelends heeft meegemaakt met een persoon. Er is met haar op een bepaalde manier omgegaan en dat heeft haar van haar stuk gebracht. Vervelend voor Melissa, maar kan Ian daar wat aan doen?

Stemming
Nu is de spirit van Ian gebroken en de goede flow van eerst is er ineens niet meer. In deze prille fase wil hij zich niet te sterk aandringen, dus besluit hij om haar de ruimte te geven, maar het echt begrijpen doet hij niet. Waarom kiest Melissa ervoor om in de mineurstemming mee te gaan van degene die haar die behandeling heeft gegeven? Ze blijft daar liever in hangen dan dat ze de fijne flow van Ian kiest.

‘State of mind’
Dit verhaal is zo herkenbaar omdat we het allemaal meemaken of hebben meegemaakt. En toch hoeft dat niet zo te zijn. We kunnen kiezen in welke gemoedstoestand we verkeren. Je ziet in dit verhaal dat Melissa de focus legt op wat haar wordt aangedaan in vervelende zin, terwijl ze er ook voor kan kiezen om zich te focussen op de fijne dingen die ze krijgt. We doen onszelf tekort door mee te gaan in de pijn van de ander. Hoe kunnen we dat voorkomen?

Explosie
Door te denken en handelen met het grotere plaatje voor ogen. Het hogere doel is wellicht de les die we eruit kunnen halen of het patroon dat we moeten doorbreken om te groeien. Wat wij meemaken komt voort uit wat we zelf toelaten of zelfs creëren, dus eigenlijk zouden we boos moeten zijn op onszelf. Maar ook dat zal niet veel uithalen. Als we die woede wegstoppen of onderdrukken, zal de emmer alleen maar vullen. Op den duur loopt de emmer over en dat zal resulteren in een explosie van woede.

Actie!
Waar ga jij je op focussen?