• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wanneer je wordt buitengesloten op het werk

Kenneth is werkzaam voor een groot, dynamisch bedrijf en toont tomeloze inzet. Hoewel hij de werkzaamheden leuk vindt, merkt hij dat hij geen energie van zijn werk krijgt. Hij vindt geen aansluiting bij zijn collega’s, hij vindt de sfeer vijandelijk en bovendien heeft hij het gevoel dat hij het nooit goed doet in de ogen van zijn leidinggevende. Hoe kan Kenneth het beste hiermee omgaan? En tot hoe ver moet hij het laten komen voordat hij de handdoek in ring gooit?

Niet alles is wat het lijkt. Dat geldt ook voor ambitieuze professionals die in loondienst tegen bepaalde muren oplopen. Op iedere plek heb je verschillende types en de leidinggevende van zo een afdeling moet van die verschillende types een team vormen. De ene manager doet dat beter dan de andere, maar wat doe je als men het bij jou neer legt dat je wordt buitengesloten? Je kan in verweer gaan, ruzie maken, misschien zelfs in tranen uitbarsten, maar los je het daarmee op?

Types
Communicatie is van essentieel belang, maar in de praktijk verloopt dit proces vrijwel altijd moeizaam. Dat komt vooral omdat mensen vinden dat anderen zo moeten zijn als dat zij zelf zijn. Daarom heb je leiders en managers, die ervoor moeten zorgen dat er van verschillende individuen een samengesteld team wordt gevormd. Dat bereik je alleen als alle types weten welk type zij zijn en hoe ze met andere types moeten omgaan en communiceren.

DISC
In het artikel ‘Hoe je mensen beïnvloedt en effectiever met ze communiceert’ wordt er onderscheid gemaakt tussen vier types die een bepaalde kleur symboliseren. Daar kan je al veel uit halen en zie je wat er moet gebeuren om met elkaar mee te kleuren. Als een manager dat helemaal goed wil doen, moet hij of zij dat eigenlijk al voor zijn. Het team in kaart brengen en van daar uit duidelijke verwachtingen schetsen voor nieuwe teamleden. Zo creëer je harmonie in plaats van uitsluiting of dat iemand zich buitengesloten voelt.

Pro-actief of reactief?
Natuurlijk kan je alles bij de manager of collega’s leggen, maar als je daarop wacht is het nog maar de vraag of er echt verandering optreedt. Vaak zie je dat wanneer je voor jezelf opkomt dat men ineens rekening met je houdt, omdat je duidelijk hebt laten zien dat je er niet van gediend bent. Doe je dit niet? Dan is de kans op escalatie heel groot! De gevolgen zijn dan mogelijk niet meer te overzien, want die richten meer schade aan dan nodig is. Kom dus ook zelf in actie.

Samenwerking als ondernemer
Dit gevoel kan net zo makkelijk optreden bij ondernemers, zowel tussen een ondernemer en zijn of haar samenwerkingspartner als tussen twee medeoprichters van een bedrijf. Ook hier is communicatie belangrijk en teamspirit. Ondernemers zijn vaak eigenwijs en willen dan ook geen dingen doen, waar ze eigenlijk geen zin in hebben, maar dat geldt voor je collega of partner net zo. Om de samenwerking toch krachtig te houden, moet je zorgen voor wederzijdse tevredenheid.

Actie!
Dit deken van het vervelende gevoel moet je zo snel mogelijk van je af gooien. Houd vast aan je eigenwaarde en principes die je als persoonlijke kernwaarden probeert na te leven. Dan komt het altijd goed, ongeacht of de uitkomst is zoals je die wenst…