Het is bekend dat je mensen in verschillende types en karakters hebt. Hoe we daarmee omgaan verschilt per persoon en het lijkt alsof er ook geen gouden formule voor is. Wat mij betreft vormen communicatie en verwachtingsmanagement de grootste middelen om die gouden formule te creëren. Waarom kunnen juist deze middelen je succes bouwen of breken?
Onder communicatie versta ik het proces tussen zender en ontvanger, waarbij de boodschap gecodeerd en gedecodeerd moet worden. De teruggekoppelde feedback is het moment waarop getoetst wordt of beide elkaar goed begrepen hebben, maar zelfs op dat moment kan er nog sprake zijn van miscommunicatie. Daar komt verwachtingsmanagement weer om de hoek kijken.
Structuur
Voor een goede samenwerking, zowel zakelijk als privé, is structuur belangrijk. Anders krijg je chaos en onrust wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor de prestaties. Als je samen een doel hebt gesteld en je houd je niet aan die afspraak of je verandert de afspraken steeds, dan creëer je onrust bij en voor de ander. Dat rusteloze gedrag werkt als een storm in een glas water en kan zorgen voor een laag moraal, een moedeloze stemming of zelfs een radeloos gevoel. Je bent als team zo sterk als je zwakste schakel, dus moet je er alles aan doen om iedereen op sterkte te krijgen. Dat bereik je met structuur.
Twijfelachtig
Sommige ondernemers zijn niet van de structuur en verwarren dit zelfs met het verschil tussen denken en doen. Daar zit het verschil niet in. Het verschil zit in het feit dat denkers al van tevoren inschatten wat de meest efficiënte manier van werken is en dat denkers erachter komen door het in de praktijk te ervaren. Ondernemers die weten wat het is om in loondienst te werken zullen mogelijk sneller in staat zijn om de juiste balans tussen denken en doen vorm te geven. Ik denk dat doen een goede en effectieve manier is om dingen te leren en ondervinden, maar zelfs het doen begint vanuit een gedachte.
Gerelateerd: 4 geheimen van succesvolle bedrijfseigenaren (business owners)
Eigenwijs
Ondernemers zijn vaak eigenzinnig en koppig, wat over het algemeen goede eigenschappen zijn voor ondernemers. Echter, je kan er ook in doorslaan. Als je samenwerkt met een partner of met een team, dan moet jij je realiseren dat je niet alles kan krijgen zoals je het wilt hebben. Het is geven en nemen, omdat je de anderen soms kan overtuigen van je visie, maar soms ook niet.
De beste manier om anderen te overtuigen is door te praten vanuit het belang van anderen. Je eigenbelang opdringen aan de ander is verre van effectief. Je werknemers zullen het misschien doen omdat ze moeten, maar als het niet van harte gaat zullen ze minder hard voor je gaan. Dale Carnegie schreef er een boek over ‘hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt’. AANRADER!
Respect
Met anderen samenwerken betekent ook dat je respect hebt voor elkaar. Behandel de ander zoals je zelf ook behandelt wilt worden. Geef mensen de erkenning die ze verdienen. Als iemand met een goed idee komt, veeg het dan niet van tafel om er vervolgens weken later zelf mee te komen. Al dan niet bewust, het geeft geen gevoel van respect. Laat mensen in hun waarde.
Ik heb een keer als Consultant meegemaakt dat ik een nieuwe klant binnenhaalde en mijn manager me degradeerde tot pion. Hij ging met mee op afspraak naar die nieuwe klant om als manager kennis te maken, wat natuurlijk prima is. Waar ik niet blij mee was, is dat hij het gesprek begon en mij vervolgens sommeerde om aantekeningen te maken. Los van dat het een raar beeld schetste voor de klant, die in de veronderstelling was dat hij de afspraak met mij had, gaf mijn manager me het gevoel dat ik een voetenveeg was. Dit was niet bevorderlijk voor de samenwerking. Gun je medewerkers dus hun successen en strijk niet zelf met de eer. Is geen respect…
Actie!
De boodschap is duidelijk…
Gerelateerd: Als je niet weet wat je wilt of waar je moet beginnen… (deel 2)
Recente reacties