Een van de meest interessante en controversiële aspecten van marketing is de psychologie van kleur in relatie tot overredingskracht. Als men het hierover heeft spreekt men vanuit een ingeving, een anekdotisch bewijs of verwijzen ze naar uitspraken van adverteerders over kleuren en het brein. Waarom doet kleurenpsychologie zoveel stof opwaaien, terwijl er zo weinig feitelijke informatie is over dit onderwerp? Er is onlangs onderzoek gedaan naar deze trend. Wat is nou het verband tussen menselijk gedrag en de theorie van kleuren?
Het belang van kleuren in branding
Merkbeleving is een van de belangrijkste issues als het gaat om kleurperceptie en het gebied waarop veel artikelen de mist ingaan over dit onderwerp. Er zijn verscheidene pogingen gedaan om de respons van klanten te classificeren in verschillende individuele kleuren. Het is echter zo dat kleur te afhankelijk is van persoonlijke ervaringen om dit universeel te vertalen naar specifieke emoties. Je kan wel een bepaald patroon zien in kleurperceptie, aangezien kleur een substantiële rol speelt in aankoop van producten en merkbeleving. Dit gebeurt bijv. veel bij spontane aankopen, maar in andere gevallen is het afhankelijk van het product en of klanten de kleur erbij vinden passen. Kijk maar naar het merk Harley Davidson, wat men associeert met stoerheid en ruigheid.
Gerelateerd: 4 aantrekkelijke merkstrategieën, die in de praktijk niets opleveren
Welke kleur kies ik voor mijn bedrijf en logo?
Onze hersenen hebben een voorkeur voor herkenbaarheid en dus ook bij merkbeleving. Dit is niet altijd handig, want als jij in een markt opereert waarin je concurrenten de kleur blauw gebruiken, is het handig als jij bijv. paars gebruikt omdat je dan ineens heel erg opvalt. Bij het kiezen van de juiste kleur is het vele malen belangrijker om je in te leven in je klant en hoe die zal reageren op de kleur van je product. Om in het voorbeeld van Harley Davidson te blijven, is het logisch dat roze kleuren en glitters niet passen bij de associatie van stoer en ruig.
Wat hoort bij wat?
Professor Jennifer Aaker, van Stanford, heeft een onderzoek gedaan naar de dimensies van merkpersoonlijkheid. Ze toont hierbij aan dat er 5 kerndimensies een rol spelen, namelijk oprechtheid , opwinding, competentie, verfijndheid en robuustheid. Oprechtheid staat voor huiselijke qua sfeer, eerlijk, authentiek en vrolijk. Bij opwinding hoort uitdaging, verbeelding en recent. Onder competentie verstaat men verantwoordelijk, betrouwbaar en efficiënt. Verfijning heeft te maken met hoe het gepresenteerd wordt, bijv. glamour, charmant, romantisch etc. Robuustheid lijkt op stoer, sterk, avontuurlijk.
Gerelateerd: Hoe haal je het beste uit jezelf?
De context is bepalend
Je kleuren moeten altijd de persoonlijkheid die je wilt uitstralen ondersteunen. Dat is beter dan kiezen voor een stereotype kleurbenadering, zoals dat rood voor opwinding staat of bruin voor robuustheid. De context is belangrijk in het leggen van een verband tussen de persoonlijkheid en de kleur. Groen kan staan voor rust, maar ook voor geld (Amerikaanse dollars) of voor in het milieu. Bruin is niet meer robuust als je het wilt associëren met chocolade. Kortom, het gaat om gevoel, de stemming en het imago wat jouw merk bij mensen oproept.
Mannen vs vrouwen
Het rapport ‘Colour Assignments’ van Joe Hallock toont duidelijke voorkeuren van mannen en vrouwen aan. Ook de omgeving van waar men vandaan komt speelt hier een rol, zoals het verschil tussen een Aziaat en een Europeaan. Favoriete kleur van zowel mannen (57%) als vrouwen (35%) is blauw (%). Oranje en bruin zijn de minst favoriete kleuren. Onderzoek wijst uit dat mannen een voorkeur hebben voor sprankelende kleuren en vrouwen voor zachte kleuren.
Gerelateerd: E-commerce opent deuren voor internationale handel (deel 1)
Recente reacties