• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wat wel en niet te doen bij internationaal zakendoen

Na zeven handelsmissies in anderhalf jaar tijd hebben we het een en ander geleerd over internationaal zakendoen. Wij richten ons op landen waar het Nederlands één van de voertalen is, maar dan nog is er één ding wat misschien wel het allerbelangrijkste is. Wat is dat ene ding?

 

Alles komt neer op cultuur. Daarin liggen dingen vast zoals betekenissen van woorden en handelen. Wat is het verschil tussen wel en geen stropdas bijvoorbeeld? Of wat betekent het als je broodjes bestelt voor een lunch in plaats van uit eten gaan?

 

Nederlands als basis

Tijdens onze missies zijn er meerdere landen vertegenwoordigd door de deelnemers. Als we naar Curaçao gaan, zijn er bijvoorbeeld deelnemers uit Nederland, België, Suriname en Bonaire. Deze spreken elkaar geregeld tijdens de drie dagen durende missie in dezelfde taal, maar begrijpen ze elkaar ook altijd?

 

Betekenis van taal

Nee, zeer zeker niet. Soms ontstaan er irritaties, doordat er woorden of stereotypische opmerkingen worden gemaakt. Denk hierbij aan woorden zoals ‘buitenvrouw’, ‘luiheid’, ‘tijdsbesef’ of ‘tempo’. Door drie dagen volop met elkaar om te gaan, zien de deelnemers ook verbinding ontstaan doordat ze elkaar beter leren kennen en begrijpen.

 

Taal in gezelschap

Tijdens gelegenheden zie je ook dat mensen soms terugvallen op eigen gebruiken, zoals in het Sranantongo (Surinaams) of Papiaments spreken aan tafel terwijl er ook Nederlanders of Belgen aan tafel zitten. Dit creëert afstand en is dus niet bevorderlijk voor internationaal zakendoen. Het kan zelfs worden gezien als onbeschoft en is dus een grote ‘not done’.

 

Emotie

Het grootste verschil in de culturen valt terug op emotie. Tijdens de missie naar Curaçao vertelt één van de sprekers ook dat Curaçaoënaars gevoelig zijn. Als Curaçaose dame legt ze uit dat het belangrijk is om vriendjes te maken en dat doe je niet door druk te zetten op deals en afspraken. Toon interesse en leer de ander kennen. Dan ontstaat er vertrouwen en is er een mogelijkheid voor zakendoen.

 

Buren

Ondanks dat Nederlanders en Vlaamse Belgen buren zijn, is het verschil tussen hen misschien wel groter dan het verschil tussen Nederlanders en Curaçaoënaars. Belgen zijn levensgenieters en zo doen ze ook zaken. Liefde voor hun product en luxekwaliteit is voor hen belangrijker dan snel en veel geld maken. Het duurt daarom ook veel langer om een samenwerking op te zetten met Belgen.

 

Gebaren

In Nederland is het gewoonlijk om zonder stropdas op meetings te verschijnen. Op internationaal vlak is dat ‘not done’. Een stropdas staat symbool voor zakelijke netheid en iemand serieus nemen. Dat geldt ook voor lunchafspraken. Op internationaal vlak staat uit eten symbool voor willen investeren in een relatie. Simpele broodjes zijn daarom ‘not done’.

 

Actie!

De handelsmissies vergroten je kansen op succes omdat het in landen zoals Curaçao, Suriname en België belangrijk is dat je geïntroduceerd wordt. Daarnaast gaan er meer deuren open als je met een groep binnenkomt dan wanneer je als individu een afspraak maakt. Meer weten? Check hier voor meer informatie!