• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wie zijn wij in de hedendaagse Nederlandse samenleving?

ā€‹
Op vrijdag 27 mei vond in het Tropenmuseum in Amsterdam een presentatie plaats van het nieuwe boek van Gloria Wekker genaamd ‘White Innocence’. Gloria Wekker is sociaal en cultureel antropoloog. Haar specialisaties liggen op het gebied van Gender Studies, Sexuality Studies, African American Studies en Caribbean Studies.

Het thema van deze avond was: ‘Wie zijn wij?’ Tijdens deze avond kwamen kunstenaars, muzikanten en academici als Quinsy Gario, Isabel Hoving, Markus Balkenhol, Susan Legêne, Seada Nourhussen, Wayne Modest, Charl Landvreugd en Nancy Jouwe aan bod. Deze creatievelingen deelden hun visie over het thema van de avond.

 

White Innocence

In ‘White Innocence’ verkent Gloria Wekker een centrale paradox binnenin de Nederlandse cultuur. De gepassioneerde ontkenning van rassendiscriminatie en koloniaal geweld die naast agressief racisme en vreemdelingenhaat bestaan. Bij deze ontkenning wordt een cultureel archief opengetrokken dat is opgebouwd uit 400 jaar aan Nederlandse koloniale heerschappij. Ook analyseert Gloria Wekker de manier waarop donkere vrouwen en mannen in de hedendaagse media worden neergezet, en het belang van ras in onder andere de Nederlandse schoolbanken en hedendaagse politiek. Verder is er de laatste jaren een ‘nieuwe’ opmars gaande in de strijd tegen Zwarte Piet. Hieruit wordt het steeds duidelijker dat er een kern is in Nederland die bij het groter plaatje van algemeen racisme en discriminatie de kop in het zand steekt en zich beroept op zijn onschuld. In grote lijnen is dit dus ook waar White Innocence over gaat.

 

Zwart in Nederland

Ik vraag mezelf vaker hardop af of prominente zwarte mensen binnen de Nederlandse media een verplichting hebben om zich uit te spreken over de situatie van hun lotgenoten. Ik vind namelijk van niet. Wel vind ik het bewonderingswaardig als het toch wordt gedaan, ondanks iemand imagoschade kan lijden. De laatste tijd is bijvoorbeeld Sylvana Simons hét gesprek van de dag omdat zij zich heeft aangesloten bij de politieke partij DENK. Dankzij dit statement van haar en van anderen, komt steeds meer aan het licht dat er in Nederland toch groepen mensen zijn die buitenlandse andersdenkende mensen het liefst niet zien opkomen voor hun idealen. Vooral niet als dat betekent dat autochtonen hierdoor in een ongemakkelijke situatie terechtkomen.

 

Ik heb bij Internationaal Ambitieus laten doorschemeren dat ik vanuit mijn expertise als community manager geïnteresseerd ben in de rol van de ‘allochtoon’ (en met name die van Afrikaans origine) in de hedendaagse Nederlandse samenleving. Hierom besloot ik de boekpresentatie van Gloria Wekker bij te wonen. Ik heb naar dit event uitgekeken en ben geïnspireerd geraakt om erover te schrijven. In mijn volgende artikel zal ik een uitgebreidere review schrijven. To be continued!