• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

50 praktische tips voor een succesvolle carrière (1)

Bron: Lengersdorf

Internationaal Ambitieus staat voor zakelijke verbinding tussen professionals en ondernemers binnen de 9 Nederlands sprekende landen. De zakelijke verbinding creëren wij onder andere door het organiseren van webinars over emigratie, inspirerende evenementen en het schrijven van artikelen. Van Lengersdorf wilde graag een informatief artikel delen met de lezers van IA over 50 tips om carrière te maken.

Hoe word ik succesvol? Deze vraag zal iedereen zich wel eens gesteld hebben. Het antwoord erop is echter niet makkelijk te geven. Er is geen handleiding die direct leidt tot het maken van een carrière. Wel zijn er manieren om het carrière maken iets eenvoudiger te maken. Lengersdorf helpt je graag en zette samen met een aantal andere experts 50 tips om carrière te makenvoor je op een rijtje! Een must read voor een goede loopbaan.
 

De tips zijn verdeeld over acht categorieën:

  1. Wat wil ik eigenlijk?
  2. Een goed CV
  3. De sollicitatiebrief
  4. Het sollicitatiegesprek
  5. Dé 7 vragen die je kunt verwachten
  6. Baan accepteren of niet?
  7. Wat als ik niets hoor?
  8. Got the job, en nu?

 

Wat wil ik eigenlijk?

Tip 1: Wat doe ik nu?

Inventariseer eerst waar je nu staat. Je functietitel en je CV zeggen al wat over jou, maar neem een paar dagen de tijd om eens goed vast te leggen wat je nu allemaal precies doet. Start met de hoofdtaken van je functie en noteer dan alles wat je in je dagelijkse routine nog meer doet. Zet alle taken in lijstjes met bijv:  Leuk, Minder leuk, en Niet leuk.

Tip 2: Wat wil ik gaan doen?

Als de eerste inventarisatie klaar is, is het tijd om te focussen op de zaken die je leuk vindt en die je iedere dag zou willen doen. Het lijkt misschien een tijdsverspilling, maar zie het als een onderzoek naar én voor jezelf. Weet wat je doel is. Mensen met een heldere richting, worden een soort magneet voor anderen. Men wil graag bij dat soort mensen in de buurt zijn.

Tip 3: Wil ik dit over 5 jaar nog?

Neem de lijst van taken die je wilt doen, en bedenk “Wil ik dit over één jaar nog steeds doen?”. En over twee tot vijf jaar ook nog. Laat je niet ontmoedigen als je niet zeker bent. Het is soms moeilijk om voor te stellen hoe je leven er over vijf jaar uit ziet.

Tip 4: Eerst ‘wie’, dan ‘wat’.

Stel jezelf de vragen: wie kan mij helpen? Wie doet al wat ik wil doen? Wie werkt in een omgeving waar ik graag wil werken? Benader die mensen en omring je met hen.

Tip 5: Evalueer de antwoorden

Het doel van de bovenstaande lijstjes is om je te helpen vast te stellen welke functies de taken bevatten die je graag doet. Als je de functie(s) hebt gevonden, bedenk dan dat dit de perfecte functie voor jou is, en neem deze functie als uitgangspunt voor de volgende vragen:

  • Wil je deze functie op je huidige niveau uitvoeren of een niveau hoger?
  • Wil je leidinggeven in deze functie?
  • Welke bedrijven / organisaties hebben deze functies?
  • Ken je iemand in deze functie, zodat je een netwerkgesprek kan aanvragen?

Als je alle vragen hebt beantwoord, heb je een goede evaluatie van jezelf.

Tip 6: Ken je eigen kernwaarden

Kernwaarden zijn een paar hele persoonlijke bepalende overtuigingen die zeggen waar jij voor staat. Misschien is ‘avontuur’ wel een kernwaarde voor je, of ‘eerlijkheid’. Als je goed jouw eigen waarden naleeft, ben je heel betrouwbaar en congruent, en daarmee fijn om mee samen te werken. Ook voorkom je dat je per ongeluk carrière maakt in een omgeving die helemaal niet bij je past, omdat ze andere waarden hebben dan jij. 365dagensuccesvol laat zien hoe jij achter je kernwaarden komt.

Tip 7: Je bent nooit te oud om te leren

Zorg dat je je voortdurend laat bijscholen op jouw vakgebied. Kijk daarbij niet steeds naar je werkgever, maar zorg dat jezelf aan het stuur staat, en zorg dat je zelf je kennis op peil houdt. Naast het reguliere cursusaanbod is er veel te vinden op het internet: van TED talks tot aangeboden cursussen, al dan niet tegen betaling.

Bijscholing kan je ook op latere leeftijd helpen om carrière te maken

Een goed CV

Tip 8: Schrijf resultaatgericht

De inhurende partij wil graag weten wat jou bijdrage gaat worden aan het bedrijf. Jouw CV moet duidelijk zijn over de resultaten die je hebt behaald in vorige functies. Geef bijvoorbeeld aan dat je project x hebt begeleid en dat het resultaat was dat het project binnen de tijd en of binnen budget succesvol is afgerond.

Tip 9: Houd het kort!

Je CV moet niet te lang zijn. Je moet je ervaring “snel” verkopen.  Een standaard cv is 1 of 2 pagina’s. Schrijf je laatste 1 of 2 (relevante) werkervaring voluit maar ga niet banen uit het verleden gedetailleerd benoemen. Vooral voor diegene die een lange werkervaring hebben is het niet interessant om te weten wat je in functie x hebt gedaan in 1985.

Tip 10: Zeg het met cijfers

Geef zoveel als mogelijk aantallen weer. De inhurend partij is dol op getallen. Zij houden ervan als je de tijd hebt gestoken in het kwantificeren van je eigen groei. Zeker op het gebied van sales, marketing en financiën moet je duidelijk aantonen hoe je hebt bijgedragen aan een hogere omzet en winst voor het bedrijf. De cijfers tonen aan dat je je zelf wil vastleggen in het behalen van resultaten en dat je als werknemers wilt groeien.

Tip 11: Maak je CV op maat

Zorg dat je CV steeds op “maat” gemaakt is voor iedere functie dan wel potentiële werkgever. Zorg er voor dat je een basis CV hebt en pas deze dan steeds aan de functie en of werkgever waar je gaat solliciteren. Benadruk bij iedere nieuwe sollicitatie uw verschillende sterke punten afhankelijk van de functie en werkgever waar je solliciteert.

Tip 12: Overzicht door witte ruimtes

Zorg voor genoeg “witte”ruimte. Net zoals jezelf bij een interview strak in de kleding gaat zitten moet je CV er ook strak en professioneel uitzien. Als jezelf niet handig bent in het opmaken van een CV zijn er op het internet voorbeelden te vinden. Is dit te ingewikkeld en je hebt een up-to-date Linkedin pagina dan biedt Linkedin een hulpmiddel om je Linkedin profiel om te zetten in een CV. Klik hier voor de link.

Goed CV belangrijk voor carriere

De sollicitatiebrief

Tip 13: De aanhef

Adresseer je sollicitatiebrief altijd aan een specifieke persoon. De tijden van alleen Geachte HRM of LS zijn voorbij. Kun je niet de juiste naam herleiden uit de tekst, zoek dan via Google, Twitter of LinkedIn naar de juiste naam. Zo laat je zien dat je de moeite hebt genomen om te onderzoeken aan wie je de brief moet richten.

Tip 14: De inleiding

De mooiste eerst regel is als je een gezamenlijk contact kan benoemen. Hierdoor spring je er meteen uit en zorg je ervoor dat je sollicitatiebrief bovenop de stapel komt. Gebruik Linkedin om na te gaan of je iemand kent bij de toekomstige werkgever en vraag diegene of je hem of haar mag noemen in je sollicitatiebrief.

Tip 15: De body

Na de inleiding geef je kort je ervaringen weer in niet meer dan drie bullets. Je sollicitatiebrief is je kans om uit leggen waarom jij de beste persoon bent voor de baan. En net zoals het belangrijk is om je CV steeds op maat te maken doe je dat met je sollicitatiebrief ook. Beide moeten steeds in lijn liggen voor de functie waar je op solliciteert. Neem hiervoor 3 gevraagde kwalificaties uit de vacaturetekst over en schrijf daar kort jou kwaliteiten bij.

Schrijf daarna in de vorm van een verhaal wat jou eerdere werkervaringen zijn geweest en hoe jij deze ervaringen gaat inzetten om bij te dragen in je nieuwe functie. Vertel ook iets of je werkervaring wat niet op de CV staat. De meeste mensen houden er van om een kort verhaal te lezen in plaats van een droge opsomming.

Tip 16: De afronding

Het laatste deel van je sollicitatiebrief moet een paar zinnen bevatten over hoe ze contact met je kunnen opnemen en wanneer jij de sollicitatie zal nabellen. Bel ongeveer 2 weken nadat je je sollicitatiebrief en CV hebt verstuurd.  Krijg je geen contact probeer het dan nog een keer en laat het daar dan bij.

Tip 17: Match tussen CV en sollicitatiebrief

Zorg dat je sollicitatiebrief dezelfde look en feel heeft als je CV. Hierdoor maak je duidelijk dat je goed hebt nagedacht over je eigen “marketing”.

Binnenkort volgt deel 2 en 3 van de tips. Welke vond jij het meest waardevol?