Hij is de oud-eigenaar van Marktplaats. Een pionier met een uniek recept wat heeft geleid tot een ranking op plek 436 in de Quote 500 van 2013 met zijn vermogen van 62 miljoen euro (in 2013). Bob ontvangt ons op zaterdag 19 december op zijn eigen Netl Park in Kraggenburg. Wederom een interview dat ergens begon en uiteindelijk 2,5 uur later eindigde met een goed gesprek op basis van gelijkwaardigheid. Tekenend voor de man die met Marktplaats in 1 klap miljonair werd. Hoe bereikte Bob Crébas dit immense succes?
Aangekomen in Kraggenburg staat Bob ons op te wachten bij de slagboom van Netl Park. Het is een enorm stuk landgoed van 48 hectare met een brandnetelplantage, strand, strandpaviljoen, duinen, zoet zwemwater, helikopter, kruidenvelden en een bamboebos. Op het park is ook een winkel waar de brandnetelkleding te koop is. Ook kan men kennismaken met de bedrijfsfilosofie en de grondstof voor de modelijn van Netl. Bob is duidelijk verder gegaan na het succes met Marktplaats.
Van bijstandtrekker naar miljonair
In de jaren ‘80 begon de werkloze Bob samen met echtgenote Carla Wobma de kringloopwinkel Goedzooi in Emmeloord. Hier is inmiddels Het Goed uit ontstaan: een keten met kringloopwinkels door heel Nederland. De eerste vestiging zit nog altijd in Emmeloord, maar inmiddels al heel wat jaren aan de Randweg. In een kantoorpand naast de winkel startte de familie Crébas met verkoopwebsite Marktplaats.nl. Bob baarde opzien door de verkoop van de website marktplaats.nl, waar hij mede-eigenaar van was, voor € 225 miljoen aan veilingsite eBay. Hij werd in 1 klap miljonair.
Massa is kassa
Bob wilde zoveel mogelijk mensen bereiken. ‘Dat noem ik het CDA bereik, een beetje de Jan Modaal, want massa is kassa!’. Verder lette hij op de vakantiesfeer, geur, uitstraling en ook omgeving, die niet als tweedehands mag overkomen. ‘Ik heb ook ervaren dat je ergens VOOR moet zijn in plaats van tegen. Kringloopwinkels vroeger gericht op de rijken en hogere klassen, zodat de armen uiteindelijk volgden. Dan schaamden zij zich niet meer’.
Marketing zonder geld
‘De volgende stap was marketing, iets waar ik heel erg in geïnteresseerd ben. Ik heb zelfs gedragspsychologen betrokken bij marketing en zelf ook veel marketingboeken gelezen wat gewoon ontzettend leerzaam is. Vooral van mannen als Alwin Tofler (futuroloog) en Robert Cialdini (gedragspsycholoog)’. Wat een gouden vondst bleek was het verwerken van het marktgevoel op de website, zodat mensen het gevoel hadden alsof ze op de plaatselijke (offline) markt waren. ‘Bij marketing is het ook belangrijk om een concurrent te kiezen met wie je het gevecht aan wil gaan. Voor ons was dat de Telegraaf, daar zat het geld, de advertenties. De Telegraaf was onze vijand, dus die wilde ik kapot maken. Dat heet marketing zonder geld’.
Toevalstreffer
‘Marktplaats niet de eerste aanzet, maar meer een onderdeel van de strategie rondom de Kringloop. Daarbij hadden we geluk dat concurrent Speurders.nl teveel traffic had en daardoor dus ook crashte. Wat ook belangrijk was is dat we geen seksadvertenties hadden, waardoor de EO bijv. wel een artikel wilde plaatsen bij Marktplaats en niet bij de anderen die wel seksadvertenties hadden. Kortom, doordat we de beste en snelste website hadden, geen seksadverenties hadden en producten aanboden creëerden we per toeval een megasucces!’.
Timing
Bob noemt het een toevalstreffer, maar het is toch zeker ook een geval van goede timing. Ze konden zo lang functioneren zonder verdiensten omdat Bob al miljonair was door de andere winkels. Marktplaats groeide buiten haar voegen en moest volgens Bob een verdienmodel ontwikkelen, omdat je anders kapot groeit. ‘Het verdienmodel was het moeilijkste. Geld verdienen is moeilijk. Je kan alleen miljonair worden als je van grote betekenis bent voor heel veel mensen. Je moet veel mensen ermee helpen’. Verder was Marktplaats haar tijd voor en dat zag je bijv. aan de vormgeving. ‘We werkten met meer ronde vormen, dat werkte goed bij de vrouwen. Nu zie je dat het heel dominant is op internet. Iedereen doet het! ’. Daarnaast was snelheid enorm belangrijk en het behouden van de technische ontwikkelaars. De laagdrempeligheid van de site moest omhoog, dus brachten maakten we het simpeler. Ook belangrijk voor ouderen en vrouwen’. Bob legt uit dat je juist de mensen die je niet begrijpt moet aanspreken. ‘De doelgroep die je al hebt hoef je geen moeite voor te doen. Je moet ook weten wie je concurrent is’.
Leven na de dood
Er volgde een autobiografie (Iedere dag vrij) en de familie Crébas zette kledingconcern Brennels op. Inmiddels is de naam omgedoopt tot Netl. Netl ontwikkelt zelf de kleding die voor ruim 50 procent uit brandnetelvezels bestaat. Bob is eigenlijk een milieuman, die ooit op de landbouw –en bosschool zat. De boerenzoon groeide op in de hippietijd, die gekenmerkt werd door linkse politiek en het idee dat werken voor de domme is. Met zijn boek vertelt Bob het verhaal van de niet gebaande wegen, maar daarover meer in het vervolgartikel van onze meeting met Bob Crébas…
Recente reacties