Natuurlijk is deze stelling erg riskant, want Wan Pipel is de absolute trots der Surinaamse Film. En terecht, want het was deze film die baanbrekend was in die tijd. Suriname was net onafhankelijk en mede daarom stond Wan Pipel symbool voor de promotie van Suriname als onafhankelijk land. Hoofdrolspeelster Diana Gangaram Panday overleed onlangs (16 februari 2016). De herinneringen aan haar rol Rubia werden aangehaald. En dat terwijl 24 februari de cast bekend werd gemaakt van de aanstaande film ‘Tuintje in mijn hart’.
Aan de hand van de omschrijving van de nieuwe film kan al snel geconcludeerd worden dat de vergelijking met Wan Pipel als promotie voor Suriname ver te zoeken is. Het draait in de nieuwe film vooral om de stereotyperingen en in mindere mate als informatief middel. Natuurlijk is het wachten tot 2017 om te zien wat regisseur Marc Waltman er van heeft gemaakt. Na het succes van Jandino’s Bon Bini Holland waar vooral Curaçao in beeld wordt gebracht is het wel fijn om te zien dat nu ook Suriname volgt.
De cast
In Wan Pipel waren de hoofdrollen voor de creoolse Borger Breeveld en de hindoestaanse Diana Gangaram Panday. Zij was eigenlijk geen actrice, maar wel een pittige tante waardoor Borger regisseur Pim de la Parra op het hart drukte dat zij alleen de rol van Rubia kon spelen. Een verhaal over verboden liefde, want het was toen not done dat een creool met een hindoestaan ging. Daarnaast werden de bevolkingsgroepen goed uitgebeeld en kreeg men inzage in de cultuur. De verwachtingen zijn toch anders bij ‘Tuintje in mijn hart’ waar de cast onder andere bestaat uit Fockeline Ouwerkerk, Edwin Jonker, Jörgen Raymann, Prem Radhakishun, Oscar Aerts en Jetty Mathurin.
Verrassing
De organisatie verwacht met 300.000 Surinamers in Nederland en 500.000 in Suriname en diens miljoenen Hollandse vrienden dat er genoeg publiek aanwezig is om de komische ‘vooroordelenfilm’ tot een succes te maken. Prem Radhakishun is een van de opvallende namen in de cast. Hij speelde al eerder rolletjes in tv-series, maar staat toch vooral bekend als prater van beroep. Een radioman met een ongezouten mening. Over deze film is hij ook duidelijk: ‘ik denk dat het een komische film gaat worden’. Wan Pipel had ook komische momenten, maar vooral vanwege de herkenning.
Verhaal
De rollen lijken omgedraaid in de nieuwe film. Waar het in ‘Wan Pipel’ gaat het om Roy Ferrol die in Nederland is om te studeren, maar naar Suriname gaat om zijn moeder te begraven en vervolgens opnieuw verliefd wordt op zijn land, gaat het in ‘Tuintje in mijn hart’ om ‘een blanke Surinamer’ die al 20 jaar in Nederland woont en zich dus erg heeft aangepast aan de Nederlandse manier van doen. Iets dat zal worden uitvergroot in de film. Voor kerst gaat hij met veel tegenzin naar Suriname voor een familiebijeenkomst. Waltman: ‘Clichés draaien we en stereotypes vergroten we uit’.
Tante Jetty of toch oom Stanley?
De goedlachse Surinaamse Jetty Mathurin vindt het belangrijk om te weten dat de nieuwe film mensen blij gaat maken. ‘En ik ben er natuurlijk bij om te bewaken dat het ons daadwerkelijk allemaal blij maakt. Dat voel ik als mijn taak. Dat is nogal wat, hè? Surinamers én Nederlanders moeten blij en trots zijn op Tuintje In Mijn Hart. We moeten verbonden zijn, daar gaat het om. Verbonden zijn hebben we in onze samenleving nodig. Het moet liefde oproepen, een woord dat we te weinig gebruiken’.
In het theater steelt ze momenteel de show met Stanley, maar in de film is ze een op en top Surinaamse dame. Het doet haar deugd dat er zal worden gefilmd op prachtige plekken in het binnenland. ‘Ik beschouw dit dus als een werkvakantie. Ik ga hard en prettig werken en plak er dan nog een paar weekjes vakantie achteraan’. Een passende quote voor een vrouw die Suriname als tuintje in haar hart heeft en tegelijkertijd ook staat voor de boodschap van ‘Wan Pipel’
Recente reacties