• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

10 tips om niet te falen als ondernemer

Werk je in de business of aan de business? Wellicht klinkt deze vraag je bekend in de oren. De meeste ondernemers hebben vaak goede ideeën en zijn erg creatief, maar voeren in de praktijk alle werkzaamheden uit die zij eigenlijk moeten laten uitvoeren door personeel. Als echte ‘businessowner’ moet je als het ware met een helikopter omhoog vliegen en vanuit de lucht op naar je bedrijf kijken. Vanuit daar weet je waar je moet sleutelen aan je bedrijf. Hoe kom je daar?

Ken je dat? Het gevoel dat je ondernemer bent, maar in de praktijk eigenlijk meer in je eigen bedrijf werkt als employee? Een veelvoorkomend verschijnsel en dan vooral bij zelfstandig ondernemers en eenmanszaken. Hier liep ik zelf ook tegenaan waarop ik besloot op onderzoek uit te gaan naar hoe ik die overstap kon maken. In dit artikel vind je de samenvatting van mijn onderzoek vertaald in 10 tips.

1. Focus, focus, focus
Veel startende ondernemers hebben de behoefte om bovenop elke mogelijkheid die ze tegenkomen te springen. Echter, vaak zijn mogelijkheden wolven in schaapskleren. Vermijd elke afleiding die je van je koers doet afwijken. Het gevolg van meerdere projecten is dat je verdeeld en daarmee beperkt wordt in je effectiviteit en productiviteit. Doe één ding perfect in plaats van tien dingen matig. Als je de behoefte voelt om steeds op andere projecten over te stappen, zegt dat misschien iets over je originele concept.

2. Doe waar je goed in bent
Uit het onderzoek is gebleken dat ondernemingen die zijn opgebouwd vanuit de kracht en het talent van de ondernemer een grotere kans op succes hebben. Doe iets waar je van houdt in plaats van een business opstarten omdat het sexy lijkt of omdat je er hypothetisch grote winsten en omzetten mee kan maken. Het is niet alleen belangrijk om een winstgevende business te creëren, maar ook dat je gelukkig bent met het managen en het iedere dag opnieuw laat groeien. Als je hart er niet in zit, zal je niet succesvol worden. Ik geloof hier heilig in!

3. Zeg het in 30 seconden of zeg het helemaal niet
Van een toevallige ontmoeting met een investeerder tot een nieuwsgierige klant… Zorg dat je altijd je pitch klaar hebt staan. Formuleer duidelijk en beknopt je missie, diensten en doelen. ‘Less is more’.

4.Weet wat je weet, weet wat je niet weet en wie weet wat jij niet weet
Duizelig geworden van die zin? Laat ik het verhelderen… Er is niemand die alles weet, dus zet jezelf niet neer als een allesweter. Omring je met adviseurs en mentoren die jou zullen voeden met kennis zodat je een betere leider en bedrijfseigenaar wordt. Zoek succesvolle individuen met kennis met wie je gedeelde interesses en zakelijke doelen hebt, die ook waarde zien in het werken met jou voor de lange termijn.
 
5. Gedraag je als een startup

Denk voorlopig nog niet aan mooie kantoren, snelle auto’s en dikke uitgaven. Je portemonnee is als de slagader van je bedrijf waar het figuurlijke bloed doorheen wordt gepompt. Oefen en perfectioneer de kunst van het zuinig zijn. Driedubbelcheck elke cent en uitgave en zorg ervoor dat je de kosten laag houdt en dat je de geldstroom op effectieve wijze managet.

6. Leer onder druk
Er is geen enkel businessboek of ondernemingsplan die de toekomst kan voorspellen of jou volledig kan voorbereiden het worden van een succesvolle ondernemer. Stap nooit meteen in een nieuwe business zonder dat je er over nagedacht hebt of een planning hebt gemaakt, maar spendeer geen maanden of jaren aan het wachten met uitvoeren. Je zal een goede allrounde ondernemer worden wanneer je onder druk op de proef wordt gesteld. Het belangrijkste dat je kan doen is leren van je fouten en vooral niet dezelfde fout twee keer maken.

7. Niemand zal je het geld geven
Met programma’s zoals Shark Tank en Dragon’s Den lijkt het allemaal zo makkelijk om geld te vragen als investering in je business. Echter, dit is iets waar je voorlopig nog niet aan moet denken. Dat is het eindpunt en jij moet je bezighouden met het startpunt. Schaal je prijzige plannen en grandioze uitgaven af en versimpel het idee tot een niveau waar je de business kan runnen met een beperkt budget. Demonstreer je waarde voordat je op zoek gaat naar een investering. Als je concept succesvol is, nemen je kansen op kapitaal van investeerders aanzienlijk toe.

8. Wees gezond
Is misschien een dooddoener maar onderzoek wijst uit dat je veel productiever zult zijn als je goed voor jezelf zorgt. Ondernemerschap is een levensstijl, geen beroep van 9-tot-5. Keihard werken tot voorbij het punt van vermoeidheid zal leiden tot een burn-out en maakt je minder productief. Verzin geen excuses. Eet gezond, doe aan lichaamsbeweging en maak tijd voor jezelf.

9. Wordt geen slachtoffer van je eigen ‘bullshit’
Zeg geen dingen die je niet waar kan maken. Je maakt meer indruk met actie dan met praten. Promoot je bedrijf met enthousiasme, maar doe het wel smaakvol. Ga bijvoorbeeld niet overdrijven door te doen alsof je 100% zeker verregaande doelen zal bereiken.

10. Weet wanneer je moet stoppen
Een slimme kapitein gaat niet zinkend ten onder met zijn schip. Laat ego je niet in de weg staan als het niet goed gaat. Als je idee niet goed uitpakt, houd jezelf dan die spiegel voor en bekijk wat er fout ging en welke fouten er zijn gemaakt. Bekijk wat je achteraf anders zou hebben gedaan en stel vast hoe je deze harde lessen kunt gebruiken om jezelf te beteren. Dat geldt ook voor je toekomstige ondernemingspogingen. Falen is onvermijdelijk, maar een echte ondernemer zal zegevieren. Ook bij tegenspoed.