• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

3 tips voor een goede 1e indruk

Vanaf vandaag ben ik: presentatiecoach bij Pitchyou.nl dagelijks te zien bij het TV programma Zapp Magic Battle 18:10 op NPO 3.

.

Waar let ik als jurylid op en waarom is dit zo belangrijk voor jou om te weten? Of je nou bekende Nederlander, winkelbediende of ondernemer bent, 1 ding is allesbepalend voor het behalen van jouw successen:

De eerste indruk. Eén die je nooit meer over doet!

In het programma Zapp Magic Battle krijgen bekende 'Zappgezichten' in 2 uur tijd een goocheltruc van wereldgoochelaars Rob & Emiel aangeleerd. Omdat het hier gaat om 2 elementen binnen het presenteren, heeft de AVRO/TROS ook 2 aparte experts gevraagd te jureren. Guyllaume Wibowo is Nederlands kampioen goochelen en ikzelf ben expert op het gebied van pitchen en presenteren. Wat is er nou zo belangrijk bij elke vorm van presenteren? Of het nu gaat om jezelf, je product/dienst of in dit geval een truc? Dat leg ik je hieronder uit met mijn twee tips!

De eerste indruk en overtuigingskracht zijn de belangrijkste factoren van een goede presentatie, maar hoe breng je deze nu op de juiste manier tot stand? Tijdens de opnames van het programma kwam ik in contact met vele bekende en (voor mij) minder bekende gezichten van de televisie. Aan mij de taak ze te beoordelen op hun presentatieskills. Ondanks dat het om echte professionals gaat op het gebied van presenteren was het voor hen toch lastig de truc goed te presenteren.

Reden: Ze doen iets voor wat voor hen totaal nieuw is en moeten daarbij tevens 3 verschillende acties tegelijkertijd uitvoeren, namelijk:

  1. Presenteren en interactief met het publiek zijn
  2. Nadenken over de volgende stappen
  3. Handelingen en technieken uitvoeren

Hoe winnen ze mij als jurylid nu voor zich?
Door in ieder geval een juiste 1e indruk achter te laten. Daarmee heb je echt al 50 procent gewonnen. Waarom? Omdat zoals ik al eerder schreef de 1e indruk allesbepalend is voor een goed vervolg van interactie met mensen. In de 1e indruk gebeurt er ontzettend veel bij jou als ontvanger. Zo wordt de gunfactor voor de presentator in de eerste 30 seconden bepaald en probeer je door de non-verbale communicatie van de presentator te achterhalen wat voor ‘vlees je in de kuip hebt'.

Wat bepaalt een goede indruk?

  1. Open gezichtsuitdrukking
  2. Echt (oog)contact met de ontvanger
  3. Oprechte interesse in alles en iedereen om je heen

Nu je al 50% gewonnen hebt, hoef je het alleen nog maar te voltooien met jouw overtuigingskracht. Overtuigen zit hem in het raken van je toehoorder. Hoe kun je dit bereiken? Door in ieder geval zelf achter je woorden en daden te gaan staan en dit vanuit passie over te brengen. Wat jou raakt, raakt een ander namelijk ook. Je kwetsbaar durven op te stellen, te spelen met je stem en lichaamstaal en hierin verschillen in dynamiek aan te brengen, zorgt ervoor dat jouw toehoorder geboeid blijft en het je gunt om je verhaal/presentatie te mogen voltooien!
 

Veel kijkplezier met Zapp Magic Battle waar jij elke dag gratis presentatie tips kunt bekijken en kunt leren van professionele presentatoren!