• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

5 redenen waarom je klanten niet kopen

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel ondernemers en zelfstandigen, maar toch is niet iedereen succesvol. In 9 van de 10 gevallen komt dat omdat ze te weinig verkopen. Na onderzoek te hebben gedaan ben ik erachter gekomen dat er een top 5 is van redenen waarom een klant je product of dienst niet wil kopen. Vervolgens ben ik ook op zoek gegaan naar de oplossing. Let’s roll!

Soms moet je weten waarom iets niet werkt om het vervolgens om te draaien, zodat het wel werkt. Als een klant niet wil kopen is er sprake van weerstand, want ze willen niet dat hun wat wordt aangesmeerd. Hier zijn de 5 redenen.

Reden 1: geen geld
Er zijn misschien mensen voor wie dit werkelijk opgaat, maar de meerderheid heeft geld en is zeker bereid dit uit te geven. Als de klant inziet dat het product of dienst ze geld kan besparen of zelfs opleveren dan staan ze zeker open voor je product of dienst.

Reden 2: geen tijd
Als men ergens geen tijd voor heeft, is er gewoon sprake van dat jij niet een prioriteit bent. Tijd is geen probleem meer als je de waarde kan aantonen van je product of dienst. Dan kunnen ze bepalen of het wel een prioriteit is. Veel mensen leggen prioriteit bij iets dat geld bespaart of juist oplevert.

Reden 3: geen behoefte
Stel jezelf eerst de vraag of de klant weet dat hij of zij het product nodig heeft? Als de klant het niet weet, dan moet je eerst demonstreren dat de klant het nodig heeft. Met andere woorden, je laat de meerwaarde zien van wat je aanbiedt. Weet je nog hoe Jordan Belfort dat deed? Zie gerelateerd artikel waarin er een kopje wordt besteed aan de uitleg van Jordan.

Gerelateerd: Michael Jackson: analyseer succes en wordt succesvol

Reden 4: geen urgentie
Is het product of de dienst urgent voor de klant? Zo niet, dan moet je aantonen waarom ze het NU nodig hebben. Dat kan je bijv. doen door aan te tonen dat als ze het nu niet doen, ze geld mislopen of verliezen. Dat gevoel is bepalend voor urgentie.

Reden 5: geen vertrouwen
Als de klant noch jou noch jouw product of dienst vertrouwt, zal hij of zij nooit van je kopen. Hoe je vertrouwen wint kan je lezen in het artikel ‘hoe verover je harten’.

Actie!
Als je met de klant praat, analyseer dan de 5 redenen om te achterhalen wat de klant tegenhoudt. Het gaat om je klantrelatie en je competentie om een deal te sluiten. Binnenkort daar een artikel over op Internationaal Ambitieus.