• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

5 tips om de juiste mentor te vinden

Bron: Sebastiaan Hooft

Sebastiaan is een mentor voor startende ondernemers. Het valt hem op dat er vele start-ups zijn die hulp zoeken en dat is positief. Van de startende bedrijven is meer dan de helft na een jaar al gestopt. Door een mentor in de armen te sluiten kan je dat voorkomen. Het niveau van contact is volgens Sebastiaan dramatisch laag, dus dat kan beter. Vandaar zijn 5 tips.

Op zoek naar een mentor? Klik hier
                                                                                                                                                                                           
1. Zorg voor een introductie                                                                                                                   
Benader een mentor bij voorkeur via zijn of haar netwerk. Verdiep je goed in het 'waarom' van de introductie. Benader jouw netwerk en de mentor met valide argumenten om elkaar te ontmoeten. Je kunt kijken of de mentor al bij bevriende ondernemers betrokken is of wellicht of er een overlap is in het portfolio bedrijven. Als zijn of haar netwerk geen introductie wil maken, zoek dan de oorzaak bij jezelf. 
                                                                                                                                                    
2. Een mentor is geen coach                                                                                                   
Verdiep je goed in wat een mentor precies doet. Je kunt een mentor gerichte vragen stellen over specifieke onderwerpen. Een goede mentor zal je motiveren en misschien ook inspireren, maar hij gaat niet jouw problemen oplossen en belt ook niet op zondagochtend bij je aan om een inspirerende strandwandeling te maken. Als jij de mentor daarom het gevoel geeft dat jij dat wel nodig hebt, dan diskwalificeer je jezelf meteen als ondernemer en daarmee dus ook gelijk jouw onderneming.

3. Geef de mentor iets terug                                                                                                                 
Goede mentoren kunnen hun beschikbare tijd wel honderd maal investeren in ondernemingen. Zoek uit wat een mentor persoonlijk uit het contact haalt. De meeste mentoren doen het om hun eigen netwerk te verrijken, maar er kunnen ook andere redenen zijn voor een mentor om bij jouw onderneming betrokken te zijn. Vindt dit in het eerste gesprek uit en handel ernaar.                

4. Pitchen                                                                                                                                       
Gezellig koffie drinken kun je het beste met je vrienden doen. Heb je een afspraak met een mentor, kies dan voor een zakelijke omgeving en neem niet langer dan een half uur van zijn of haar tijd in beslag. Geef een gedrilde pitch van vijf minuten over jouw onderneming en geef de mentor tien minuten om vragen te stellen. Gebruik de 15 minuten daarna om uit te vinden wat jij de mentor terug kunt geven. Als je dat perfect doet, dan heb je waarschijnlijk een mentor voor het leven.

5. Advisory board                                                                                                        
Waarschijnlijk heb je aan een mentor niet genoeg en zoek je er een aantal. Houdt er rekening mee dat ieder gesprek met een mentor je voor dagen aan de slag zet. Maak het dus niet te gek en kies een aantal dat je aankunt. Zorg ervoor dat je een evenwichtige advisory board bouwt en zorg ervoor als een van de belangrijkste bezittingen van je onderneming. Zorg voor interactie tussen de mentoren en laat ze elkaar ook uitdagen over de strategie van jouw onderneming. Dat is net zoals een raad van toezicht. Discussie zorgt voor stabiliteit.                                                                                     

Bonus                                 
Geef je mentoren alle eer op je AngelList pagina en stuur ze maandelijks een 'insider update' via Sendicate.net. Iedere mentor vindt het leuk om geassocieerd te worden met de onderneming waar zij hun kostbare tijd en energie in steken. Vooral jouw onderneming.