• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

50 praktische tips voor een succesvolle carrière (2)

Bron: Lengersdorf

Internationaal Ambitieus staat voor zakelijke verbinding tussen professionals en ondernemers binnen de 9 Nederlands sprekende landen. De zakelijke verbinding creëren wij onder andere door het organiseren van webinars over emigratie, inspirerende evenementen en het schrijven van artikelen. Het bedrijf Lengersdorf wilde graag een informatief artikel delen met de lezers van IA over 50 tips om carrière te maken. In deel 1 ging het voornamelijk over jou als persoon, het cv en de sollicitatiebrief. In dit artikel zal onder andere tips voor het sollicitatiegesprek worden gegeven.

Het sollicitatiegesprek

Tip 18: Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je huiswerk gedaan is. De grootste klacht van recruiters en HR managers is dat de kandidaten erg weinig weten over het bedrijf waar zij solliciteren. Bezoek de website van het bedrijf, neem de hele website door en noteer de zaken die belangrijk zijn, zoals visie, diensten, locaties, concurrenten en de markt.

Tip 19: LinkedIn is je beste vriend

Weet je bij welke bedrijven en of organisaties je gaat solliciteren? Kijk dan via LinkedIn wie er bij dit bedrijf werkzaam is. Indien het iemand is uit je 1e cirkel, dan kun je hem of haar direct benaderen en vraag hem of haar bijv. naar:

  • Hoe zij het bedrijf ervaren?
  • Hoe de sfeer is?
  • Wat de kledingvoorschriften zijn?
  • Wie je gesprekspartner tijdens het sollicitatiegesprek is?

LinkedIn inzetten voor je solicitatiegesprek

Tip 20: Google is je andere beste vriend

Door jezelf te googlen, weet je wat het bedrijf over jou kan vinden en inmiddels al weet, want iedere recruiter zal je googlen op internet. Als je negatieve zaken vindt, zorg dan dat je daar een antwoord op hebt.

Tip 21: Achterhaal de behoefte van het bedrijf

Dat bij vragen als “Waarom moeten wij jou aannemen” altijd de nadruk op jou wordt gelegd, bekent niet dat je antwoorden over jou moeten gaan. Ontdek de behoefte van diegene die tegenover jou zit en beantwoord deze. Antwoorden waaruit blijkt dat je hun pijnpunten kunt verlichten, maken een groot verschil t.o.v. andere kandidaten.

Tip 22: Denk vanuit het filter van de ander

Hoe doe je dat? Entrenpreneur platform zocht het uit. Start met het stellen van vragen. Vooral veel open vragen. Pas dan kom je erachter wat een ander daadwerkelijk van je wil en wenst.

Tip 23: Waar ben jij de oplossing voor?

Bedrijven nemen geen mensen aan alleen maar om het aannemen. Maar bedrijven nemen wel mensen aan om problemen op te lossen. Monsterboard geeft aan dat het tijdens het sollicitatieproces er om gaat hoe jij kan bijdragen bij andermans probleem, of bij andermans doel. Wanneer jij een oplossing kan zijn voor deze problemen of doelen en dat goed verwoord in je sollicitatiebrief, je cv en tijdens gesprekken, is de kans groot dat jij de baan vindt die je zoekt!

Tip 24: Voldoe ik aan de eisen?

Lees de vacaturetekst goed door en noteer de belangrijkste vereisten en prioriteiten voor deze functie. Maak dan heel helder in je sollicitatiebrief dat juist jij diegene bent die deze vereisten heeft en wat jij daar aan kan bijdragen. Gebruik een alinea om specifiek toe te lichten wat je sterke punten zijn in relatie tot de vereisten. Zorg er wel voor dat dit deel geen herhaling wordt van wat er al in je CV staat.

Sollicitatiebrieven zijn het begin van je carriere

Tip 25: Interview jezelf eens

Vraag jezelf voor ieder interview af “Waarom ben IK de beste keuze voor deze baan?”. Plak post-it briefjes op de koelkast, op de spiegel in de badkamer, en op iedere andere plaats waar je vaak komt in huis. En iedere keer als je langs een post-it loopt, zeg je hardop waarom jij de beste keuze bent. Hoe vaker je dit doet, hoe meer het je eigen wordt.

Tip 26: Oefening baart kunst

Speel samen met een ander een sollicitatiegesprek. Gebruik hiervoor de 7 vragen van tip 20 tot en met 26. Het beste zou zijn als je het gesprek filmt. Het is niet per se nodig dat je alle antwoorden uit je hoofd leert, maar het gaat meer om een algemene strategie voor het beantwoorden van de vragen.

Tip 27: Leer van eerdere sollicitaties

Houd een overzicht bij van al je sollicitaties, zie bijv. onderstaande afbeelding. Noteer de datum en tijd , hoe lang het gesprek duurde, jouw indruk van de recruiter of HR manager, welke vragen er werden gesteld en welke antwoorden je gaf, en noteer vooral de belangrijkste vragen waarvan jij vond dat het antwoord beter kon. Bestudeer deze voor je volgende sollicitatie.
 

Gesprek 1 Bedrijf X
Datum 01-06-2016
Tijd 9.15 uur
Tijdsduur 45 minuten
Indruk recruiter Enthousiast
Belangrijkste vraag 1 Waar sta je over 5 jaar?
Antwoord Leidinggevende rol binnen de organisatie
Belangrijkste vraag 2 Waarom ga je weg bij je huidige werkgever?
Antwoord Weinig voldoening uit werkzaamheden

Tip 28: Blijf positief

Blijf positief in je antwoorden op alle vragen. Blijf ook vooral positief over je vorige werkgevers en/of managers. Een negatief antwoord is eigenlijk een reflectie over JOUW oordeel en zakelijk inzicht, en niet over de vorige werkgever of manager.

Binnenkort volgt deel 3 van deze reeks. Welke tip vond jij het meest waardevol? Deel die hieronder met ons.