• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Afscheid nemen bestaat niet…?

Ik ben een zelfstandige moeder van twee dochters. Ik combineer het ouderschap met mijn werk, studie en eigen onderneming Koester de kracht in jezelf!.

 

Het einde van het jaar nadert. Tijd om de balans op te maken. Heb je jouw persoonlijke doelen gehaald? Welke momenten koester je en van welke dingen of personen neem je afscheid? Ik neem eind 2016 afscheid van mezelf, althans de oude versie van mezelf…

 

Pleaser

Ken je dat gevoel; dat je diep in je hart ‘nee’ wil zeggen, maar toch ‘ja’ zegt om anderen niet teleur te stellen? Ik denk dat ik hiermee mijn leven van mijn tienerjaren tot begin 2016 in één zin omschrijf. Ik was namelijk een ‘pleaser’, iemand die het anderen graag naar de zin maakte en daarbij zichzelf vergat. Enkele van mijn eigenschappen waren: niet zeggen wat ik daadwerkelijk vond, geen beslissingen durven nemen, continu sorry zeggen en vooral geen hulp vragen terwijl ik dat wel nodig had. Herkenbaar?

 

Maar hoe ontstaat pleaser-gedrag nou? Het antwoord is kort, simpel en confronterend: door ONZEKERHEID!

 

Té behulpzaam?

Bij diverse werkgevers stond ik bekend als een zeer klantvriendelijk persoon. En met klantvriendelijkheid is niets mis, maar ik sloeg er in door. Wanneer medewerkers hulp nodig hadden, liet ik mijn eigen werk liggen om ze te helpen. Ik vond het lastig prioriteiten te stellen en daardoor ging ik over mijn eigen grenzen heen en stapelde mijn werk zich op. Uiteindelijk werkte ik mezelf in de nesten met mijn overdreven behulpzaamheid.

 

Ook in liefdesrelaties was die overdreven behulpzaamheid aanwezig. Belangen van mijn ex-partner(s) stonden bovenaan en mijn eigen belangen kwamen pas aan de orde wanneer iedereen om mij heen tevreden was. Uit angst voor conflicten hield ik mijn mening vaak voor me. Maar doordat ik dit te vaak deed, kon ik mijn emoties niet onder bedwang houden en barstte ik in tranen uit. Daar bood ik vervolgens weer mijn excuses voor aan. Ik bepaalde op een zeker moment dat huilen een teken was van zwakte. Hierdoor raakte ik nog meer in de knoop met mezelf en die vicieuze cirkel was energievretend. Tijd voor verandering!

 

Bewustwording is de eerste stap

Zoals ik altijd aangeef, kan je pas na bewustwording iets aan je gedrag veranderen.

Nadat ik in april 2016 compleet instortte, begon voor mij noodgedwongen het bewustwordingsproces. Wanneer je al je emoties heel diep wegstopt, komen ze er op een gegeven moment allemaal tegelijk uit. En ik kan je vertellen, dat is geen pretje.

 

Afscheid nemen bestaat niet…?

Acht maanden later, kijk ik met een glimlach terug op die lastige periode. Afscheid nemen van mezelf is niet mogelijk; maar het is wel mogelijk om geheel mezelf te zijn. Daarom neem ik nu afscheid van ‘the old version of me’ en de eigenschappen die geen deel meer van mij uitmaken. Dag pleaser en eersteklas perfectionist! Het is tijd om ruimte te maken voor die zelfverzekerde en ondernemende vrouw die nu eindelijk de kracht in zichzelf koestert. Welkom Cherish Rose!

 

Deel en inspireer elkaar!

Wat zijn jouw doelen voor 2017? En wat laat je achter in 2016?

Om je doelen ook daadwerkelijk te behalen, is het van belang dat je deze doelstellingen SMART maakt (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden). Daarnaast is het natuurlijk ook fijn om gelijkgestemden te hebben in je omgeving die het positieve in je naar boven halen zodat je de beste versie van jezelf kan zijn. Ook in de Facebookgroep ‘Koester de kracht in jezelf!’ wordt hier volop aandacht aan besteed.

 

Voor 2017 wens ik je het allerbeste! En onthoud:

 

Wanneer je geen goedkeuring meer nodig hebt van anderen om te zijn wie je bent, dan ga je pas echt stralen!