• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

‘Afvallen is leuk, maar hoe blijf ik slank?’

Al sinds jaar en dag zijn mensen bezig met afvallen, maar nog steeds blijkt uit onderzoek dat het grootste gedeelte van de wereld kampt met overgewicht. Voedingsdeskundigen rijzen uit de pan en fitnessgoeroes komen elk jaar met het absolute antwoord op de vraag hoe je kan afvallen en slank kan blijven. Uiteindelijk is het een ‘moneymaking business’ maar gelukkig zijn er ervaringsdeskundigen die hun tips willen delen.

Vetverbranding… Daar gaat het om. Het is alleen niet zo eenvoudig als het lijkt. Er bestaat geen knopje dat je kan indrukken waardoor de vetverbrandingsmachine sneller werkt. Je moet er iets voor doen. In eerste instantie moet je een evenwicht zien te vinden tussen je eetpatroon en beweging, maar er zijn meerdere feiten.

 
Minimaal 20 minuten bewegen
Bij het sporten gebruikt je lichaam de 1e 20 minuten van je training opgeslagen koolhydraten als brandstof, ook wel bekend als suikers. Hierna gaat je lichaam over op het aanspreken van je vetreserves. Dit betekent dat je dus minimaal 20 minuten moet bewegen om je lichaam vet te laten verbranden. Beweging vergt wat van je lichaam. Gun jezelf dus ook de tijd en ruimte om te herstellen en tot rust te komen door bijvoorbeeld voldoende te slapen.

Spieren beter dan vet
Door beweging en training ontwikkel jij je spieren en die hebben meer energie nodig dan vet. Meer spieren zorgen dus voor een hogere stofwisseling en helpen je om sneller calorieën te verbranden. Dit zorgt ervoor dat je lichaam je vetreserves gaat gebruiken als energiebron. Doe dus regelmatig spierversterkende oefeningen.

Hartslag
Voor een optimaal resultaat zal ook de hoogte van je hartslag juist moeten zijn. Als je hartslag te laag is, verlies je weinig tot geen vet. Is je hartslag te hoog dan haalt het lichaam naast vet ook energie uit je spieren, dan verlies je spiermassa.

 

Rekensom
Het volgende rekensommetje kan je helpen je ideale hartslag te bepalen voor vetverbranding. Het is niet de meest nauwkeurige methode, maar wel een prima leidraad:

De hartslag voor een optimale vetverbranding is 60-70% van je maximale hartslag. De maximale hartslag is afhankelijk van je leeftijd en bereken je door 220 min je leeftijd te doen. Ben je bijvoorbeeld dertig jaar dan is je maximale hartslag 220-30=190. Optimale vetverbranding bereik je dan door tijdens het trainen je hartslag tussen de 114 (60% van 190) en 113 (70% x 190) slagen per minuut te houden.

10 suggesties voor een duwtje in de rug

1. Eet niet teveel en neem de tijd ervoor
2. Eet meerdere keren per dag
3. Eet minder koolhydraten naarmate de dag vordert
4. Eet vezels bij iedere maaltijd
5. Drink genoeg water en slaap voldoende
6. Doe regelmatig spierversterkende oefeningen
7. Beperk je vetconsumptie
8. Schrap het nachtelijk eten
9. Sla nooit een maaltijd over, eet gezonde, natuurlijke producten
10. Geen gefrituurd voedsel (verzadigd vet

Wanneer je net iets minder eet, zal je lichaam reserves aanspreken. Dit betekent niet dat je de hele dag honger moet hebben. Je kan gewoon iets minderen en bijvoorbeeld meerdere keren per dag eten. Als je vijf tot zes maal per dag eet, krijg je over het algemeen minder calorieën binnen. Dit komt omdat je dan over het algemeen niet zo’n grote honger hebt en dus minder eet.

Je bent wat je eet
Koolhydraten worden langzaam door het lichaam opgenomen. Wanneer je ’s avonds nog koolhydraten eet, is de kans groot dat je lichaam dit als vet opslaat. Daarentegen helpen vezels de vertering en geven deze je snel een verzadigd gevoel met als gevolg dat je minder eet. Drink twee tot drie liter water per dag. Drink een half uur voordat je gaat eten een glas en als je klaar bent met eten, maar drink in ieder geval niet tijdens de maaltijd. Water vult je maag waardoor je sneller vol zit, maar kort na het eten weer hevige trek kan krijgen.

Beperk de hoeveelheden vet die je tot je neemt en dan vooral verzadigde vetten, zoals gefrituurd voedsel. ’s Nachts eten is ook een ‘killer’ omdat je lichaam de komende uren niet meer actief is en het eten als lichaamsvet wordt opgeslagen. Ondernemende en ambitieuze mensen komen vaak in de verleiding om ’s nachts te eten wegens het lange doorwerken, maar op de lange termijn is dat dus funest voor je gezondheid. Ook alcoholgebruik staat een goede vetverbranding in de weg en maaltijden overslaan kennen een soortgelijk effect.

Actie!
Eet gezonde en zo natuurlijk mogelijke producten, neem voldoende rust, drink veel water en doe aan lichaamsbeweging waarbij je aan vetverbranding in plaats van suikerverbranding. Succes!

 

Bestel hier je kaartje! Je vindt ons op Facebook, Instagram en Youtube.