• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Als je doelen stelt maak ze dan STUIK!

[Bron: Ruth Sinkeler](http://clipcoaching.nl/)

**Stuik** **zal je denken? Wat is dat nu weer?**

**Enkele jaren geleden ontwierpen mijn Noorse collega en ik een twee daagse leiderschap & verandering training. Tijdens de ontwikkeling ervan kwamen we op het onderdeel doelen stellen, waar wij met onze deelnemers mee aan de slag wilden. Automatisch kwamen we toen uit op het SMART principe**.

* Specifiek

* Meetbaar

* Acceptabel

* Realistisch

* Tijdgebonden

Word jij er al opgewonden van? Nou wij ook niet. Dus bedachten wij wat anders. In het Engels, want mijn Noors is net zo belabberd als haar Nederlands.

Hoe kan je voor jezelf het proces van werken aan en behalen van je doelen zo aantrekkelijk mogelijk maken? Dat was onze vraagstelling. En zo kwamen we op STICK ipv SMART. Ik besef mij nu dat dit het begin was van het Sexy Leiderschap waar ik vorig jaar mijn eerste boek over schreef. Hierover in een ander artikel meer.

** ā€œWhen setting goals, make sure to make them STICK!ā€**

Dit was onze slogan.

Waar staat STICK dan voor? Onze gedachtengang was als volgt. Veel mensen stellen doelen en behalen ze vervolgens nooit. Waar ligt dat aan? En vooral hoe kunnen wij de mensen zo motiveren dat ze het voor hen leuker, aantrekkelijker, makkelijker wordt om gestelde doelen wel te behalen.

**STICK staat voor:**

* Sexy & Smart

* Timerelated

* Impactful

* Challenging

* Katalysing

**In het Nederlands vertaalt zich dat als STUIK:**

* Sexy & Slim

* Tijdgebonden

* Uitdagend

* Impactvol

* Katalyserend

Doelen die Sexy & Slim gesteld worden zijn aantrekkelijk, spreken je aan en geven je meer zin om ze na te streven.

Maak je doelen altijd tijdgebonden, zodat je jezelf ter verantwoording kunt roepen als de tijd gaat dringen en je nog niks bent opgeschoten. Het heeft geen zin om bijvoorbeeld te zeggen ik ga ooit een marathon lopen. Als dat is wat je wilt en wat jou aanspreekt stel dan ook die datum.

Het stellen van een datum maakt het behalen van jouw doel namelijk uitdagend.
Bovendien is het nog gaver als je een doel stelt dat ook echt impact maakt op jouw leven
Dit maakt de uitdaging en de mate van Sexy-ness hoger

**Zorg dat je doel katalyserend werkt**

Als laatste, zorg dat je doel katalyserend werkt. Dus welke andere dingen die je ook op je wenslijst hebt worden in 1 ruk meegenomen als je aan dat ene sexy, slimme, uitdagende, impactvolle doel werkt.

Hoe STUIK zijn jouw doelen op dit moment?