• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Als je niet weet wat je wilt of waar je moet beginnen…

Je wilt voor jezelf beginnen, maar je weet nog niet wat. Sterker nog, je weet niet waar je moet beginnen om dat in kaart te brengen. Toen ik net zelf begon zocht ik naar een stappenplan om op gang te komen. Hier en daar zijn er tips en pointers, maar deze waren het voor mij net niet. Daarom besloot ik om zelf een stappenplan te maken en met succes. Het heeft mij geholpen en misschien helpt het jou ook, dus bij deze ga ik het met je delen.

Het fijne van beginnen aan iets, is dat je gewoon een begin moet maken. Als je dat als eerste doet breng je het balletje in beweging en als het balletje in beweging wordt gebracht zal het uiteindelijk gaan rollen. Het hoeft niet perfect te zijn of goed uitgedacht. Laat het iets zijn wat vanuit je hart komt en schrijf het op. Vanaf daar kan ik je tips geven waarmee je toch stapsgewijs toe werkt naar je doel.

Stap 1: Het doel
Om in kaart te brengen wat je wil en hoe je het gaat doen, moet je bij het bepalen van je doelen de karakteristieken van effectieve weekdoelen in gedachten. Dit zijn doelen die door het geweten of het onbewuste worden aangestuurd. Het is iets waarvan wij diep van binnen voelen dat wij het moeten doen. Met andere woorden, je hoeft er niet over na te denken omdat het vanuit je natuurlijke drijfveer afkomstig is. Ga bij jezelf na wanneer je voor het laatst iets gedaan hebt, waar je geen enkele moeite voor hoefde te doen om ermee te beginnen. Je zal zien dat het een activiteit is geweest, waarbij je het sterke gevoel van binnen had dat jij het moest gaan doen.

Gerelateerd: Waarom startende ondernemers succesvol worden met hun business

Voorbeeld
Als ik mezelf als voorbeeld neem, heb ik een sprekersevenement opgericht omdat ik wist dat ik moest en zou spreken voor publiek. Het ging vanzelf en heeft me al veel goeds opgeleverd. Donderdag 3 december organiseren we weer Speak II UNITE met als thema ’10 redenen waarom jij niet succesvol bent’. Vanaf januari organiseren we in samenwerking met de bibliotheek van Almere 3 maanden lang ‘Speakersnight’ en we zijn al in gesprek om dat te verlengen met 2 maanden. Simpelweg omdat ik ooit begon met het creëren en organiseren. Dat kan jij ook.

Stap 2: Werk vanuit je hart
Kies iets wat je het leukste vindt om te doen of waar je goed in bent. Een passie of iets waarmee je oneindig kan doorgaan zonder verveling. Iets wat je zelfs zou doen als je er niet voor betaald zou worden. Dat is je echte drijfveer. Je kernactiviteit maakt jou tot wie je bent en vormt je persoonlijk merk. Vaak is het een talent wat je bezit en waarbij je het streven moet hebben om daarin de beste te worden. Vervolgens ga je bedenken hoe je dat kan uitwerken tot een business.

Stap 3: Maak een tijdsplan
Een doel zonder tijdsplan is alleen maar een droom. Maak daarom een planning van wat je wil, wanneer je het wil bereiken en hoe je het aanpakt. Het is me opgevallen dat mensen die succesvol zijn in het leven altijd streven naar iets dat groter is dan zij zelf. Michael Jackson streefde naar liefde voor de wereld, Nelson Mandela streefde naar gelijkheid tussen ras, Steve Jobs streefde naar het beste uit mensen naar boven te halen etc. Onderneem iets wat niet voor jou is, maar naar een hoger doel. Je zal zien dat je mensen op sleeptouw zal nemen en daarmee zal je succes gaan groeien. Hetzelfde geldt voor geld en rijkdom. Geld mag niet je drijfveer zijn, maar wat je met dat geld gaat doen kan wel een drijfveer zijn! Bijv. een theater bouwen waar je shows kan geven ter inspiratie van jongeren. Voel je me?

Stap 4: Kies je middel
Zolang je niet het perfecte middel hebt om je plan uit te werken, raad ik je aan om gebruik te maken van het business model canvas. Dit heeft mij tot nu toe goed geholpen om mijn business vorm te geven. Ik noem het bewust een middel! Het is geen businessplan. Dat is voor banken of voor investeerders. Een middel is voor jou. Een ‘blueprint’ om je business concreet te maken. Het business model canvas dwingt je bijvoorbeeld om na te denken over je waardepropositie. Voor welke doelgroep doe jij jouw activiteit en wat is jouw meerwaarde waardoor je doelgroep je ervoor wil betalen? Hoe bereik je die doelgroep? Als je deze 1e 3 factoren al duidelijk voor je hebt, ben je goed op weg.

Actie!
Als je eruit bent wat je wil, ga dan op zoek naar mensen die al hebben bereikt wat jij wil. Vaak vinden ze het leuk om erover te vertellen, vooral als ze zien dat ze daarmee in iemand ‘investeren’. Je leert er ontzettend veel van en als men het echt in je ziet zitten, willen ze je misschien zelfs als mentor ondersteunen… Succes!