• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Aruba biedt kansen aan technologische ondernemers

Bron: Rosanne Langenberg

Airbnb, Uber, Wetransfer… Zomaar een greep uit de start-ups waarvan je denkt: had ík het maar bedacht. Het lijkt steeds weer zo simpel, maar is het dat ook? Op Aruba werd tijdens het nieuwe internationale technologiecongres onder de naam ATECH aandacht besteed aan dergelijke innovatieve ideeën én werd er $20.000 uitgereikt aan de beste opkomende start-up wereldwijd, live beoordeeld door een deskundige jury en publiek.

Waarom Aruba?

Aruba: het eiland van zon, hagelwitte stranden en het aangename leven. Een eiland van geluk, een eiland dat de slogan One Happy Island heeft toegeëigend. Toch wordt er op Aruba niet enkel aan het strand gelegen. Sterker nog: Aruba is volop in ontwikkeling als het gaat om technologie en ondernemerschap. Duurzame energie is voor het eiland al niets nieuws meer en volgens de organisatoren van het ATECH-congres is het nu hoog tijd voor een technologische verzamelplek in de Cariben. Mede door de ideale ligging en verbindingen met Latijns-Amerika en de sterke banden met Nederland en de Europese Unie, zijn de kansen voor Aruba in deze industrie groot.

Gerelateerd: Aruba is het nieuwe Ibiza

$20.000 voor online start-up AgroCentral uit Jamaica

In eerste instantie werd ATECH opgezet om lokale ondernemers een podium te geven. Uiteindelijk stonden er 21 internationale en 10 lokale sprekers op het podium en zaten er 400 belangstellenden in de zaal. De organisatoren bedachten een challenge voor nieuwe start-ups: $20.000 voor het bedrijf. Uit 46 ingezonden start-ups werden vijf potentiele successen verkozen door een jury: Juicy uit Aruba, Croissant uit New York, USA, Sali uit Santo Domingo, AgroCentral uit Jamaica en ShareShed uit Vancouver, Canada.

De prijs van $20.000 voor beste technische start-up werd toebedeeld aan AgroCentral. Een Jamaicaans bedrijf dat boeren in verbinding brengt met het internet en alle mobiele diensten die daarbij mogelijkheden bieden. Jermaine Henry, bedenker van AgroCentral, licht toe: “Bij Jamaicaanse boeren ontbreekt vaak een stuk kennis omtrent technologie en ondernemerschap waardoor zij enkel leven van lokale verkoop. Wij willen ons hier hard voor maken en boeren in verbinding brengen met het bedrijfsleven.” Met het gewonnen bedrag wil Henry onder andere zijn start-up uitbreiden naar het boerenleven in Afrika.

Gerelateerd: Aruba, het schelpeneiland

ATECH Aruba: het vervolg

Goed nieuws voor iedereen die zich geroepen voelt innovatieve ideeën te bedenken, al in uitvoering is of gewoon graag aanwezig zou zijn bij een congres voor technische start-ups: ATECH komt volgend jaar terug met een tweede editie. En het leuke: het one happy island Aruba blijft het decor voor dit congres!