• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Ben jij het type om een betaalde community te starten?

Betaalde community’s – ook wel bekend als membership websites – zijn de laatste tijd hot. Het is ook heel aantrekkelijk: jij biedt online je kennis aan en de leden van jouw community betalen een vast bedrag per maand of per jaar waardoor ze toegang hebben tot al deze kennis en waar ze overal ter wereld, altijd bij kunnen. Toch is een betaalde community niet voor iedereen het beste verdienmodel.

 

In een betaalde community bied je meestal verschillende (mini)trainingen aan over thema’s waar jij kennis van hebt. Je kunt aan je community ook nog groepsbijeenkomsten, samenwerkingsmomenten, groepscoaching of andere elementen toevoegen – je kunt het zo creatief en uitgebreid maken als je zelf wilt. Leden van jouw community betalen een bedrag per maand of per jaar waardoor ze toegang hebben tot alles wat jij binnen je community beschikbaar stelt. Ze leren zo niet alleen van jou, maar ook van elkaar. Stel dat jij 27 euro per maand vraagt voor het lidmaatschap van jouw community, en je hebt 100 leden, dan verdien je daar per jaar 27 x 100 x 12 maanden = 32.400 euro mee. Een mooie en stabiele inkomstenstroom. Geen wonder dus dat er zo veel ondernemers interesse hebben om een betaalde community te starten. Toch zijn er wel een paar punten waar je vooraf goed over na moet denken.

 

1. Naamsbekendheid

Honderd leden krijg je niet zomaar in je community, daar zul je wel een zekere naamsbekendheid voor moeten hebben. Als er nog maar weinig mensen zijn die jou kennen, dan is de kans groot dat er maar tien of twintig mensen lid zullen worden van jouw community en dat je er dus veel tijd in stopt voor een inkomen van rond de 5.000 euro. Kijk dus kritisch hoeveel fans je al hebt op social media, hoeveel mensen er op jouw nieuwsbrieflijst staan, hoeveel mensen er kijken naar jouw video-uitzendingen, enzovoort. Zijn dat er niet zo veel, werk dan eerst aan je naamsbekendheid voordat je een community start.

 

2. Tijd

Mensen die lid worden van jouw community hebben bepaalde verwachtingen over de aandacht die zij van jou krijgen, zeker als je naast trainingen ook bijeenkomsten of coaching biedt – wat wel heel waardevol is. Je moet het leuk vinden om die tijd te maken en die tijd er ook echt in investeren. Heb je daar geen zin in? Huur dan zodra het financieel uit kan een community manager in die het dagelijkse beheer van jouw community doet. Waak er ook voor om in de eerste twee maanden enthousiast heel veel tijd in je community te steken, om vervolgens in de derde maand te denken dat je wel wat gas terug kunt nemen. In de eerste twee maanden heb je dan immers al de standaard gezet voor wat mensen van jou verwachten. Je leden zullen teleurgesteld zijn als ze in de derde maand ineens minder krijgen. Je kunt dan beter in de eerste maanden iets rustiger beginnen.

 

3. Plezier

Aan je community besteed je elke dag tijd. Je leden zullen vragen aan jou gaan stellen, ze gaan berichten delen waar ze graag jouw reactie op willen, enzovoort. Je moet er dus echt plezier in hebben om mensen te helpen en te enthousiasmeren, je moet ze echt willen leren kennen en van A naar B willen brengen. Ga al voordat je jouw community start eerlijk voor jezelf na of je dat leuk vindt om te doen.

 

4. Juiste branche

Check ook of jouw branche of niche geschikt is voor een community-verdienmodel. Alles wat met business en marketing te maken heeft, is er bijvoorbeeld bij uitstek geschikt voor, net als bijvoorbeeld voeding en gezondheid. Zie je in jouw branche of niche nu al dat mensen zich verenigen in (Facebook)groepen? Dat is een teken dat het community-model voor jou rendabel kan zijn.

 

5. Andere inkomsten

Als je betaalde community eenmaal goed draait, dan kan het je een mooi stabiel en ook goed inkomen opleveren. Maar het duurt een tijdje voordat het zo ver is. Je hebt altijd mensen die meteen lid worden, maar ook altijd een grote groep die eerst de kat uit de boom kijkt. Zorg dus dat je wel ook andere inkomstenbronnen hebt op het moment dat jij je betaalde community start, zodat je de tijd hebt om het rustig te laten groeien. Bedenk ook dat zodra je succesverhalen kunt delen van leden van jouw community die mooie resultaten hebben geboekt, het voor anderen alleen maar aantrekkelijker wordt om ook lid te worden. Maak dus een paar mensen van wie je weet dat zij zich binnen de community actief zullen opstellen enthousiast om voor een mooie introductieprijs als eerste lid te worden.