• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Community management te vergelijken met muziek

Muziek

Muziek heeft voor verschillende situaties in het leven een gepaste melodie. Zo heb je vrolijke swingende muziek die gedraaid kan worden tijdens een verjaardag, maar ook mooie ontroerende muziek die gedraaid kan worden op bijvoorbeeld een begrafenis. Je hebt liedjes die je luistert en waarna je je onoverwinnelijk voelt, maar hebt ook liedjes die de gave hebben je aan het huilen te krijgen met hun diepe betekenis. Muziekliefhebbers kunnen soms vooral genieten van de melodieën in een nummer of juist heel erg naar de teksten luisteren. Zelf ga ik helemaal op in de klanken van de goede oude ‘Solid Gold’ soul nummers. Muziek maakt in ons allen wel iets los. Dit varieert op cultureel, religieus maar ook op recreatief gebied.

 

Muziek werkt verbindend, maar kan ons ook in hokjes plaatsen. Als je van een bepaalde muziekstijl houdt kan het gebeuren dat je de gebruikelijke opmerkingen van anderen te horen krijgt zoals: “Ik wist het wel!” of “Dat vind ik echt helemaal niet bij jou passen!”. Ik vind het vooral mooi als mensen een brede muzieksmaak hebben. Frank Zappa, een unieke en geroemde componist uit de vorige eeuw heeft één van mijn favoriete quotes bedacht: “A mind is like a parachute, it doesn’t work if it is not open”. Deze quote valt natuurlijk zeker ook te gebruiken als leidraad in het alledaags leven en niet alleen voor muziek. Net zoals dat er verschillende muzieksoorten zijn, heb je ook subtiele verschillen in community’s. Omdat ik zelf nog ‘in progress’ ben als community manager vind ik het net als bij muziek belangrijk uit eerste hand ervaring op te doen en de verschillen te ontdekken en uiteindelijk respecteren en waarderen.

 

Community

Als community manager en zelfbenoemd ‘observeerder van het leven’ ervaar ik dat een onderwerp als muziek iets is wat mensen bij elkaar brengt. Muziek zou in mijn ogen een zeer krachtige manier zijn om een doelgroep te managen. Dit interesseert mij als community manager omdat mijn taak voornamelijk het in beweging brengen van een community inhoudt. Dit betekent vaak dat je mensen bij elkaar brengt en een gezonde en vooral positieve mindset in deze ‘community’  laat heersen. Maar uiteraard is een zogeheten ‘call-to-action’ vanuit de community wanneer dat gewenst is ook niet mis. Op zakelijk gebied kan iets productiefs of winstgevend uit een community worden gehaald. Winst hoeft niet perse geld georiënteerd te zijn. Een community moet vooral in mijn ogen een veilige plek zijn van creatieve ideeën en mensen met verschillende inzichten. Het belangrijkste wat er ook in een community aanwezig moet zijn is; respect!

 

Soundcloud als ideale community?

Als ik mijn liefde voor muziek, passie voor het verbinden met mensen en expertise op het gebied van community management zou moeten vertalen in een ideaal platform zou ik kiezen voor Soundcloud. Soundcloud zit als platform vol met mensen die dezelfde liefde voor muziek delen, maar uiteraard in verschillende categorieën. Er is echter een verschil tussen de verschillende mensen op dit platform. De één luistert meer naar nieuwe deuntjes terwijl de ander semiprofessioneel aan het experimenteren is met zelf geproduceerde tracks. In mijn ogen is dit een blauwdruk voor de ideale community. De ene groep die intens kan genieten van de inspanning van de andere groep die het doen vanwege hun eigen beweegredenen.

Eén van de ‘call-to-action’ methode van de verschillende community leden is het supporten van elkaar of een gebruiker die (meer) erkenning verdient voor zijn/haar harde werk. Dit kan resulteren in meer downloads van een zelf geproduceerd nummer wat op zijn beurt weer zorgt voor meer erkenning. Kortom niet alles hoeft in eerste instantie om geld te draaien

 

Hedendaagse Community’s

Het is natuurlijk voor mij makkelijk om een ideale community als Soundcloud toe te lichten. Maar hoe zit het met community’s in het normaal alledaags leven? In het hedendaagse leven zijn er overal community’s te vinden zonder dat je dit perse deze benaming zou geven. Naar mijn mening kan iedere groep van (diverse) individuen met dezelfde idealen zichzelf een community noemen. Iedereen die zich verbonden voelt met een bepaalde voetbalclub, school, sportvereniging, of zichzelf identificeert met bekende mensen is op een geheel eigen manier lid van een groter geheel. Wij als mensen willen ons graag identificeren met grootsheid.

Een andere bekende quote is ‘teamwork makes the dream work’. Zelf ben ik net als de meesten van ons lid van verschillende community’s. Mijn favoriete zijn New Draver restaurant voor lekker Surinaams eten, Soundcloud voor goede muziek, Nike+ voor mijn sportief dubbelleven en voor creatieve uitspattingen zal ik steeds meer mijn toevlucht zoeken bij Internationaal Ambitieus en New Media platform. Ik verwacht van de verschillende community’s waar ik mij momenteel lid van voel geen vergoeding in de vorm van geld. Zolang ik geniet van de  inbreng van anderen en ik ook de ruimte krijg te experimenteren met mijn inbreng zal ik altijd voldoening halen uit het feit dat ik deel uitmaak van een ‘team’.

 

Van origine ben ik bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse groepen maar beperk ik mij niet enkel tot deze groeperingen. Net als dat ik muzikaal mijzelf zoveel mogelijk probeer te verdiepen in andere stijlen, probeer ik op professioneel gebied ook verschillende community’s te doorgronden en te waarderen. Naast dat ik mij verdiep in nieuwe dingen zal ik op creatieve avonden nog vaak teruggrijpen naar mijn favoriete nummers van Otis Redding!