• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Contentmarketing gaat niet echt over jouw content

Marketeers stoppen ontzettend veel focus in hun content en je kan het ze niet kwalijk nemen als je nagaat hoe belangrijk kwalitatieve content is in het behalen van bedrijfsdoelstellingen. Marktonderzoek toont aan dat merken die zich richten op inbound marketing € 10 besparen op het binnenhalen van klanten per nieuwe klant. Tevens blijkt dat 61% procent van de consument zich beter voelt over een bedrijf dat regelmatig content levert en zal dan eerder tot kopen overgaan. Daarom is het haast een mantra geworden waarin de focus ligt op het creëren van zoveel mogelijk content. Echter, is dat wel echt zo?

Content gaat veelal over wat er uit marktonderzoek blijkt en is dan ook veel voer voor discussie. Bij marketingblogs gaat het vooral over hoe je specifieke stukken content moet creeren en hoe je een contentstrategie moet bouwen. En dat terwijl  onderzoeksrapporten zich meer focussen op de prestatie van verschillende types content. In de praktijk gaat contentmarketing niet echt over content.

Waar gaat het dan wel over?
Weinig marketeers focussen zich op het echte doel over de content die ze creeren: de bedrijfsdoelen die ze proberen te behalen en de doelen die ze willen behalen voor hun klanten en publiek. Erger nog, hoe vaak zie je dat artikelen gaan over implementatie, gebruikservaringen en andere componenten van een marketingstrategie, die samenkomen om een significant effect te hebben op de gedachten, gevoelens en acties van het publiek?

Contentmarketing gaat over consumentengedrag
Contentmarketing gaat in werkelijkheid volledig om het behouden of veranderen van consumentengedrag. Ieder component in het marketingproces, inclusief de content zelf, moet zich toespitsen op deze doelen:

– klantenbinding –en behoud
– het activeren van latente vraag
– conversie draaien

Deze doelen kunnen niet worden bereikt met 1 stuk content, ongeacht hoe geweldig het is. Alle content moeten aanknopingspunten hebben met betrekking tot je bedrijfsdoelstellingen en moeten strategisch worden gedistribueerd om contentmarketing zinvol te laten zijn. Het is een feit dat contentmarketing in toenemende mate belangrijker wordt voor bedrijven. Als je het gedrag van een persoon kan veranderen, aan zijn of haar behoefte tegemoet komt en van waarde bent voor iedere stap gedurende hun trip, dan heb je een grote kans dat je de trouw van je klanten verdient. In de realiteit draait het ook meer om de behoeften van je klanten te vervullen en daarmee automatisch ook je bedrijfsdoelstellingen.

Hoe doe je dat dan?
Merken zijn in staat om het gedrag van mensen te beïnvloeden door content te creeren en te leveren, die aansluit op de specifieke behoeften van je klant. Daarnaast overtuigen ze hun publiek ervan dat hun product of dienst de oplossing is. Dat doe je door:

– Een emotionele connectie te bouwen
– Door gevoelens te inspireren
– Door vertrouwen op te bouwen
– Door te zorgen voor een positieve gebruikerservaring

Creatief zijn
Doelen kunnen niet worden behaald door simpelweg content te produceren om het produceren. Je ziet genoeg marketeers die indrukwekkende voorbeelden van kwalitatieve content produceren, maar ze hebben niet altijd een link met de gedachten en gevoelens van hun publiek of op hun gedrag. In China heeft Volkswagen in 2013 een spel voor de smartphone gelanceerd getiteld ‘Sports Car Challenge 2’. Een supercreatieve manier om de premium modellen van de Volkswagengroep te etaleren, dus zie je Audi’s, Bentley’s en Porsche’s voorbij komen in het spel. Met meer dan een miljoen downloads in de 1e 10 weken kan je spreken van ‘killer content’. Het doel was echter niet het entertainen, maar om leads te genereren. Het echte succes kwam toen er meer dan 25.000 bezoekjes aan de dealer werden gebracht en er vele testritjes zijn gemaakt. Het spel legde een connectie met het Volkswagen publiek. Het inspireerde hun gevoelens en motiveerde hun om hun gedrag te veranderen.

Wees oprecht behulpzaam
Denk aan een online goksite die een artikel plaatst over een pokerstrategie. Door duidelijke en actieverhogende adviezen te presenteren, inspireer je gevoelens van vertrouwen bij de lezers en bouw je vertrouwen op voor je bedrijf. Conclusie is dat marketeers hun focus moeten verplaatsen van topcontent naar het echte doel van contentmarketing: gedrag beïnvloeden.
De makkelijkste manier om dit te doen is door middel van een holistische marketingstrategie.

Een holistische strategie
In deze strategie zitten alle grote factoren die invloed hebben op het gedrag van je publiek.

– analyse van je publiek en concurrenten
– content gericht op klantenbinding en doelen
– het publiceren van strategieën die optimaal bereik en discussievoering teweeg brengen
– het plannen van verspreidingskanalen
– het monitoren van optredens en het analyseren van de impact

Ieder afzonderlijk component staat in dienst van de bedrijfsdoelstellingen, maar op dusdanige wijze dat de klant centraal staat. Een holistische strategie geeft bezoekers de content die hun vragen beantwoord en hun doelen online behaald, maar wel op een manier dat bezoekers de acties nemen die goed zijn voor de business.

Actie!
Contentmarketing draait om het binnenhalen van klanten en ze te houden, wat je realiseert door ze positieve ervaringen te geven met marketing waarin de klant centraal staat. De tijd is rijp voor marketeers om iets minder onderzoek te doen naar de meest recente content types en meer te denken aan hoe hun content veranderingen in het gedrag van klanten teweeg brengt waarmee ze geholpen worden ergens in te slagen.