• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Curaçao omarmde en inspireerde mij

Eindelijk, na lang wachten, was het tijd om op vakantie te gaan. Nou ja, vakantie met een aantal werkafspraken. Margareth Maduro gaat haar ondernemingsterrein uitbreiden op Curaçao. Afgelopen maanden heb ik veel dingen gedaan en veel mensen gesproken over mijn toekomst zowel in het onderwijs, als voor mijn eigen onderneming.

 

Het waren hectische maanden waarin ik best veel ingewikkelde keuzes moest maken. Ook gingen zaken soms zo snel dat ik niet altijd de tijd kreeg om eerst een plan te bedenken. Maar zoals een Amerikaanse business coach ooit tegen mij zei: " If it sounds and feels good, say YES and figure it out later". Dus precies dat, heb ik afgelopen maanden gedaan. Ik heb tegen hele mooie uitdagingen en kansen ja gezegd en ik heb er veel zin in.

 

Bij het accepteren van die uitdagingen, gingen heel wat deuren open. Ik begon steeds meer inzicht te krijgen in wat mogelijk was zowel in Nederland als in het Caribisch gebied. Mede door deze artikelen begon ik ook reacties en aanvragen te krijgen vanuit Curaçao en Suriname. Wauw, het begin van een mooi internationaal avontuur. Maar… heel soms vind ik het ook erg spannend (lees gerust eng), omdat ik nu steeds vaker uit mijn comfortzone handel. Uit je comfortzone stappen betekent groei maar ook het onbekende ontmoeten en hopen dat je het aankan. Dat gaat niet altijd makkelijk, maar wat doe je eraan? Opgeven? Natuurlijk niet! Je maakt de deur van mogelijkheden open en je gaat de uitdagingen met dapperheid tegemoet. Gaandeweg ontdek je dat sommige uitdagingen best meevallen en andere niet, maar je zet gewoon door. Zolang je open staat voor groei, ontdek je dat je ook de juiste mensen om je heen gaat verzamelen.

 

Kansen benutten

Toen ik eenmaal op Curaçao was, ben ik de kansen gaan benutten, heb ik nieuwe contacten gelegd en zijn er al nieuwe samenwerkingen ontstaan. Het zou je verbazen hoeveel dingen mogelijk en haalbaar zijn wanneer je er actief mee aan de slag gaat. Soms wil je dingen anders zien of heb je een wens, maar word je tegengehouden door je eigen belemmerende gedachten of angsten. Je geeft dan meer energie aan wat de problemen kunnen zijn, in plaats van je aandacht te richten op wat wel zou kunnen werken. Dus voor groei en vooruitgang heb je ook een ‘growth-mindset’ nodig. Dat wil zeggen dat wanneer je iets nieuws of iets anders wil, dat je ook andere strategieën nodig hebt.

 

Op Curaçao heb ik veel mooie initiatieven gezien en heb ik met geweldige en gedreven entrepreneurs kunnen spreken. Door mezelf steeds meer te bevrijden van mijn eigen angsten, ben ik ook hele mooie en leuke dingen gaan doen. Ik heb bijvoorbeeld een gedeelte van mijn W.o.W. (Words of Wisdom)-videoseries voor mijn website opgenomen en ik werd ik ook geïnterviewd bij een televisiestation op Curaçao. Nog een keer, wauw! Want een jaar geleden zou ik tegen beter weten in, juist weglopen van een camera en zoveel mogelijk offline willen doen. Maar ik heb mezelf beloofd dat ik als coach mijn eigen adviezen ook altijd zal opvolgen. Voorbeeld doet volgen en het is een deel van mijn authenticiteit.

 

Stap uit je comfortzone

Het afgelopen halfjaar heb ik twee belangrijke lessen geleerd:

 

Durven te vragen; Ik hoef niet alles in mijn eentje te doen, anderen zijn bereid te helpen. Mezelf omringen en verbinden met ondernemers die passie en een heldere visie hebben, motiveert mij om ook zelf te blijven groeien. Dus wil je de kansen gaan creëren en benutten om zo het leven en de onderneming te leiden die je zo graag wil, dan nodig ik je uit om uit je comfortzone te stappen. Wanneer je doelgericht bezig bent en je jouw (soms beangstigende) dromen wil waarmaken, dan kun je niet langer passief achterover leunen. Echt niet! De internationale business groeit snel en ik doe mee.