• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De 8 effectieve eigenschappen van Covey

In mijn vorige blog over de social media community, benoem ik de acht effectieve eigenschappen van Stephen Covey. Deze hebben betrekking op community beheer en het bouwen van een organisatie. Om meer te weten over community management en hoe je dus online en offline kunt bouwen, klik hier.

Dit artikel is de eerste van een blogreeks waarin ik de parallel uitleg tussen het planmatig bouwen van een community op social media en het bouwen van een nieuwe community voor jouw bedrijf.  We beginnen met de eerste drie.

 

De eerste drie effectieve Covey eigenschappen

De eerste drie effectieve eigenschappen die Stephen Covey benoemt, zijn:

  1. Begin met het einde voor ogen;
  2. eerst denken, dan doen;
  3. wees proactief.

Alle drie hebben in de optiek van Covey te maken met overwinningen op jezelf. Laten we daar dieper op in gaan.

 

Bouwen en starten

Hoe bouw je een community in de praktijk op ten behoeve van jouw bedrijf? Als eerste moet je een aantal vragen kunnen beantwoorden.

  • Is er behoefte aan jouw startup?
  • Wat zijn de investeringskosten?
  • Hoe ziet jouw verdienmodel eruit?
  • Welke taken besteed je uit en welke taken doe jij zelf?
  • Hoe start je met een offline community en hoe laat je deze groeien?
  • Hoe ziet jouw social media plan eruit en wat zijn de eerste stappen?

Begin met het einde voor ogen

Je hebt een prima product of leuke dienst, maar nog geen community. Hoe zorg je ervoor dat er een actieve community tot stand komt? Simpel; schrijf een social media plan. In dit plan neem je jouw doelstellingen op en wat je in jouw community wilt doen. Vermeld daarin ook op welk social media platform je de meeste kans van slagen hebt om een succesvolle community op te bouwen.

Wanneer je een zo een plan schrijft, is het belangrijk om data te noemen. Wanneer moet jouw community er staan? Wat ga je op deze heuglijke dag doen? Bouw je een blog, organiseer je een openingsevenement of ga je toch iets anders neerzetten?

 

Eerst denken, dan doen

Het grootste voordeel van een social media plan, is dat het jou achteraf veel tijd gaat schelen. Je hebt duidelijk omschreven wat je wel en niet doet op social media. Bij iedere nieuwe uiting die je wilt maken op social media, hoef je niet steeds opnieuw te bedenken; past dit wel bij mijn doelstelling, dienst, product of persoon? Is dit wat mijn community wil horen of niet? Met een social media plan weet je al wat jouw boodschap is en hoe en wanneer je deze en andere relevante informatie gaat verkondigen op social media.

Bijvoorbeeld de Ladies Business Club Hestia. Dit is een besloten community voor leden en niet openbaar. Maar voor branding en marketingdoelstellingen heeft de club een bedrijfspagina op LinkedIn en op Twitter.

 

Wees proactief

Deze effectieve eigenschap van Covey is dé essentiële eigenschap bij zaken doen en een succesvol community management beheer. Het laat zien waar je staat en waar je naartoe gaat. Deze eigenschap is noodzakelijk als je gaat ondernemen en om een community te starten en uit te bouwen.

Of zoals Pippi Langkous zegt: “ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”.

 

Overwinningen op jezelf

Ben jij proactief, heb je eerst nagedacht alvorens je actie ondernam en ben je begonnen met het einde voor ogen? Dan heb je al aardig wat overwinningen binnen. Proficiat. Allemaal omdat je vooraf bedacht wat jij wilt bereiken en welke stappen jij daarvoor moet nemen. Wil je meer weten over het schrijven van een social media plan? Gebruik Google om onderzoek te doen. Lees bijvoorbeeld de blog van Hendrik-Jan over 5 +2 aandachtspuntjes bij Social Media.

 

De volgende drie

Volgende keer zullen we in de volgende blogreeks meer effectieve eigenschappen gaan uitdiepen.

 

Wil je meer lezen over het bouwen van een community? Klik dan hier. Deze publicatie gaat over het bouwen van een on- en offline community. Een gedeelte van deze publicatie is gebaseerd op het gedachtegoed van Stephen R. Covey.