• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De ambitie van een hosselaar

Het verschil tussen iemand in loondienst en een ondernemer is op sommige vlakken erg groot. In mijn zelfontwikkelingsgroep heb ik geleerd van een collega-ondernemer dat de wereld van ondernemen de echte wereld is. Dat het draait om hosselen. Hosselaars draaien nergens omheen en zeggen het zoals het is, aldus mijn collega. Ik moet ook eerlijk zeggen dat als je met een ondernemende mindset naar bedrijfsprocessen gaat kijken, dan zie je ook beter in waar het uiteindelijk allemaal om draait. Veel bedrijven proberen zich op alles te focussen, maar het grappige is dat je je dan eigenlijk op niets focust. Waar moet je je dan wel op focussen?

De grote vier
Volgens mijn collega-ondernemer draait het in ondernemen om 4 dingen, namelijk marketing, klantonderhoud, productontwikkeling en kennisontwikkeling. Hij doelt hierbij specifiek op eenmanszaken of ZZP-ers. Als bedrijf heb je een dienst of product gericht op een specifieke doelgroep aan wie je die dienst of dat product wil verkopen. Dat is de basis. De stappen ertussen dienen ter ondersteuning aan dat doel: verkoop.

Gerelateerd: De sleutel tot succes

Verkoop? Maar dat is toch logisch?
Tot zover denk je misschien ‘ja, hehe, Zover was ik ook al’. De meeste ondernemers zullen dat waarschijnlijk ook denken, maar ik heb zowel als ondernemer en als medewerker in loondienst meer dan genoeg mensen gesproken die deze formule niet kennen of het zich niet beseffen. Daar zijn verschillende redenen voor te bedenken, zoals bijv. alleen maar focussen op geld verdienen. Toen ik in mijn oriëntatiefase zat van het ondernemen, heb ik van alles gedaan. Gelezen over ondernemerschap, gesproken met ondernemers, seminars bezocht etc. Vooral het bezoeken van plekken buiten jezelf zoals seminars is verleidelijk, omdat businessgoeroes en succescoaches hier slim op inspelen. Ze weten waar ondernemers tegenaan lopen en bieden een oplossing aan. Toch is dat niet de oplossing.

Gerelateerd: De 5 vragen om de deal te sluiten

Wat is dan wel de oplossing?
Ondernemers moeten een bepaalde angst hebben. Zelfs als ze voor 100% overtuigd zijn van hun kunnen, zullen ze vaak een angst hebben. Een angst voor wat een succes het ze kan opleveren, een angst om het uit te gaan voeren en ga zo maar door. Toch schuilt de oplossing in jezelf. Zou je ingaan op allerlei aanbiedingen van die succescoaches, dan word je als schaap begeleid naar het beloofde land. Echter, ondernemen is doen. Je hebt die angst nodig om uit je comfort zone te komen en tot ontdekkingen komen, die weer tot innovaties leiden van je business. Ga dus vooral zelf op zoek. Jezelf verrijken met kennis hoort daarbij, dus als je met die intentie naar seminars gaat ben je juist goed bezig. Wees wel kritisch met wat je gelooft. Per slot van rekening, een schaap heeft nog nooit geschiedenis geschreven, aldus mijn collega-ondernemer.

Gerelateerd: Je bent een idioot…
http://www.internationaalambitieus.com/blog/post/je-bent-een-idioot  

Sales support
Terugkomende op verkoop kan je nu dus bekijken dat bedrijven diverse afdelingen hebben om de verkoop te ondersteunen. Klantenservice, HR, IT, Administratie e.d. zijn er om het verkoopproces te optimaliseren. Bij veel bedrijven zie je dat het personeel van deze afdelingen hun taken en verantwoordelijkheden als speciaal vakgebied gaan zien. Soms zo erg dat ze helemaal vergeten waar het bedrijf in de eerste instantie mee bezig is. Daarom zijn er managers die dit moeten levelen. Daar zie je vaak dat er politiek correct of diplomatiek wordt gecommuniceerd. Er wordt gesproken over een win-win situatie, soms zelfs een transactie (ik doe dit voor jou, doe jij dat voor mij?). Dat is ook hoe het hoort… In de corporate wereld. In de ondernemerswereld gaat dat anders.

Gerelateerd: Vrouwen en foute mannen

Hoe doet de hosselaar het?
De hosselaar speelt in op de emotie van de persoon in plaats van op het succes of rijkdom van de persoon. De hosselaar wil het hart veroveren de persoon door bijv. complimenten te geven op wat hij of zij heeft bereikt en op de persoonlijkheid. Oprechte interesse tonen in de persoon. Dit leidt vaak tot wederzijdse interesse en dat is wat de hosselaar wil bereiken. Als de klant interesse in jou gaat tonen vindt de klant het leuk om met jou te spreken en staat de klant open voor jou. Dit is het moment waarop je kan aanbieden of verkopen. Het feit dat de klant je mag is veel beter dan een financiële transactie. Denk aan de gunfactor of het feit dat de klant terug blijft komen voor je product of dienst. Wees daarom niet te direct met wat jij wil en wat het de klant kan opleveren. Bereik een niveau van wederzijdse comfort naar elkaar toe en dan krijg je een offer in plaats van een transactie…

Gerelateerd: Zlatan Ibrahimovic, ondernemer van de straat