• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De kracht van onderhandelen

Bron: http://www.leren.nl/

Er bestaat een fabeltje over de kracht van onderhandelen. Het gaat over een vader die tegen zijn zoon zegt dat hij de vrouw wil kiezen waar zijn zoon mee trouwt. Natuurlijk weigert de zoon dat, waarop de vader zegt ‘het is de dochter van Bill Gates’ waar de zoon mee akkoord mee gaat. Vervolgens gaat de vader naar Bill Gates en zegt dat hij wil dat Bill’s dochter met zijn zoon trouwt. Bill zegt natuurlijk nee, waarop de vader ‘hij is de CEO van de Wereldbank’ antwoord. Hier gaat Bill wel mee akkoord. Uiteindelijk gaat de vader naar de President van de Wereldbank en zegt tegen hem ‘benoem mijn zoon tot CEO van de Wereldbank’. De President zegt natuurlijk nee, waarop de vader zegt ‘het is de schoonzoon van Bill Gates’ waar de President mee akkoord gaat.

Het mooie van ondernemen is dat je het gevoel hebt dat alles ineens kan. Mensen bewonderen je om je lef en het feit dat je de stap hebt durven nemen om in de echte wereld te draaien. Ondernemen hoeft niet per se met veel geld of startkapitaal. Een opleiding ‘Ondernemer MKB’ is een goede basis, maar is ook niet noodzakelijk. De grootste bazen van vroeger begonnen ooit hun onderneming zonder dat ze een diploma hadden. Sterker nog, Albert Einstein en Bill Gates zijn voorbeelden van ‘college dropouts’. Ze hebben hun school niet afgemaakt, maar ze zijn enorm succesvol geworden. Wat zegt dit eigenlijk?

Moraal vs diploma
Het zegt dat het moraal misschien wel belangrijker is dan een papiertje of titel. De kracht van je droom of je passie is bepalend, want hoe groter dat is des te groter de kans van slagen. Niet omdat je het meer wilt dan een ander, maar omdat je beter door de tegenslagen heen zal komen. De basis van alles moet het ‘waarom’ zijn. Van daaruit ontstaat alles.

Gerelateerd: De gouden cirkel voor een succesvolle start-up

Het begint met een idee… en deze 10 tips
Een bedrijf begint met een idee, waarna je dat idee verder vorm moet geven. Daar hebben we 10 tips voor.

1. Bedenk eerst waar je goed in bent
Waar blink je in uit? Breng je kwaliteiten in kaart en ga daar iets mee doen.

2. Bedenk waar je niet zo goed in bent
Is misschien niet leuk en zelfs confronterend, maar is wel belangrijk. Als je dit van tevoren weet kan je daar rekening mee houden en zaken misschien uitbesteden.

Gerelateerd: 5 tips om de juiste mentor te vinden

3. Heb je werkervaring?
Als je werkervaring hebt weet je wat er goed ging en minder goed ging. Veel starters hadden goede ideeën in loondienst, maar liepen tegen een gesloten deur omdat de baas er niets mee wilde doen. Als je diezelfde spirit blijft houden, staat niets je in de weg om die ideeën uit te voeren.
 

4. Elevator pitch
Deze moet je altijd paraat hebben. De truc is om het idee zo kort en scherp mogelijk voor je te krijgen, zodat je het in 1 minuut (bijv. tijdens een ritje in de lift) kan vertellen. Als je er teveel tijd of woorden voor nodig hebt, is je plan te vaag of misschien te ambitieus.

Gerelateerd: Pitchen met Roeselien Wekker

5. Wees origineel
Je moet je kunnen onderscheiden ten opzichte van je concurrentie. Wat maakt jouw idee bijzonder?

6. Test je idee uit bij vrienden en familie
Stel je hierbij wel in op kritiek en het kunnen ontvangen daarvan. Met opbouwende kritiek kun je vaak veel. Vraag men ook om te vertellen hoe het idee nog beter kan worden.

7. Controleer of niemand je voor is geweest
Op internet kan je onderzoek doen naar vergelijkbare ondernemingen. Je kan ook bij de Kamer van Koophandel controleren of jouw idee al bestaat. Hetzelfde geldt voor bedrijfsnamen.

8. Zoek uit wat je doelgroep is
Dat zijn je potentiële klanten. Een goede doelgroepomschrijving is superbelangrijk, want daar kun je alles op aan passen: je product, je toekomstige logo, de teksten op je eventuele website of flyer.

Gerelateerd: De sleutel tot succes

9. Kijk of je geld nodig hebt voor dit idee
Breng in kaart wat je denkt nodig te hebben, en check of je eerst zonder budget kunt beginnen. Dan kun je een beetje uitproberen, zonder dat je geld kwijt bent.

10. Typ je plan uit
Het uitschrijven helpt en brengt structuur. Of je het nou een businessplan wilt noemen of niet.

Gerelateerd: De weg naar het opzetten van je eigen bedrijf