• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De steelpan op Curaçao

When steel talks…pannen die geluid maken op het strand. Mensen die klappen, de zon gaat onder. Sfeer op Curaçao, Grote Knip is het paradijs. Jongetjes spelen in het zand, hun moeder drinkt een cocktail en de barbecue gaat langzaam uit.

 

Dit is de sfeer die Rensley heeft opgezocht. Dit is de sfeer van Curaçao. Van kinderen met een toekomst.

Nieuw-Nederland is een wijk vol historie. Immigranten uit het Caribisch gebied vestigden er zich op zoek naar een baan in de olie-industrie. Jaren zestig, vooruitgang, olie heeft de toekomst. Houten huizen, zelfgebouwd volgens de traditie, sieren het straatbeeld. Je waant je in Sint-Maarten, waar veel van de immigranten vandaan komen. Straatjes die kronkelen, er is hier niks aangelegd, sontante stedenbouw.

 

Iedereen doet zijn best en God doet de rest. En daarom is er muziek. De olievaten worden verbouwd tot steelpannen die klanken verspreiden in de nacht. Bijkomen van het zware werk in de raffinaderij, van de hitte, van de wind. Onder de sterren klinkt de muziek als een weldaad.

 

Fundashon Nieuw-Nederland Nobo wil deze tijden doen herleven. Door jonge spelers op te leiden en ze de liefde voor het instrument bij te brengen. Ouders en toeristen worden erbij betrokken. Want delen is een manier om geld te verdienen om de leraar te betalen.

 

Dat is de ervaren professional Konki Halmeijer, bekend van verschillende jazzgroepen over de hele wereld, van New York tot Amsterdam. Konki houdt van de steelpan en geniet van elke klank die de kids voortbrengen. Hij traint op scholen en in buurthuizen, ook al verdient hij geen cent. Ik doe mijn best en God doet de rest. Konki moet betaald krijgen en Rensley moet zich ontwikkelen tot een echte zakenman. Niet iemand die zijn handje ophoudt bij Nederlandse subsidiefondsen. Er zit economische waarde in die kids op die steelpannen en dat kun je benutten op de stranden van Curaçao. Waar de steelpan je meeneemt naar vervlogen tijden, naar tijden van romantiek en bevlogenheid. Daar gaat de Amerikaanse portemonnee voor open….