• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De twee woorden die Steve Jobs het meest haatte

Steve Jobs was een man met een visie. Vandaag genieten miljarden mensen wereldwijd van die visie. Apple staat in Amerika duidelijk op nummer 1. Steve is er helaas niet meer, maar zo nu en dan doen mensen een open boekje over hoe het was om met Steve te werken. In het interview met Allison Johnson, de voormalige vicepresident van de afdeling Marketing & Communicatie Wereldwijd, vertelt ze dat Steve een hekel had aan 2 woorden. Ze werkte samen met Steve van 2005 tot 2011 en was een van de weinigen die een directe communicatielijn met Jobs had. Aan welke 2 woorden had hij zo een hekel?

Branding
Volgens Johnson had Steve een hekel aan de woorden ‘branding’ en marketing. Hij vond dat mensen merken associeerde met televisieadvertenties en reclames en kunstzinnige dingen. Een doorn in zijn oog, want wat hij het belangrijkst vond was de relatie dat mensen met het product hebben. Daarom vond hij het woord merk een vies woord.

Marketing
Over het onderwerp marketing verklaart Johnson dat je marketing toepast wanneer je iemand wat moet verkopen. Als je geen waarde levert, als je mensen niets leert over het product, als je mensen niet helpt om het meeste uit het product te halen, dan ben je aan het verkopen. En dat is niet de modus waarin je wilt zijn. Ik hoor je denken ‘maar is marketing niet hetgeen wat Apple het beste doet?’. Hoe kan de voormalig VP dan zeggen dat marketing een vies woord was voor het bedrijf?

Gerelateerd: De sleutel tot succes

Wat was het alternatief voor branding en marketing bij Apple?
Johnson legt uit dat Apple de releasecampagnes van nieuwe producten gebruikten als massale poging om het publiek te leren over hun nieuwste product. Dit deden ze door effectief te communiceren over waarom hun ervaring in het gebruik van het product zo geweldig was. Daarom was het zo belangrijk dat het marketingteam betrokken en geïntegreerd was met de teams Productontwikkeling en Ontwerp. Op die manier begreep de afdeling Marketing volledig wat er belangrijk was aan het product en wat de motivaties van de teams voor dat product inhielden.

Gerelateerd: 5 snelle tips om een superteam te bouwen

Wat is de les die we hiermee leren?
Johnson beweert dat het team tijdens de ontwikkeling en het ontwerp al bezig waren met welke rol het product in de levens van mensen zou hebben. Ze hadden veel hoop over wat het product zou bereiken. Door die hoge mate van betrokkenheid kon afdeling Marketing dat gevoel duidelijk overbrengen in hun marketing en communicatie. Dat leverde het succes op.