• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De verborgen realiteit achter onze maskers

Het leven is een achtbaan. Er wordt vaak gezegd dat als je geen ups en downs hebt, het betekent dat je dood bent. Iedereen kent deze clichés over het leven. En veel mensen herkennen zich er ook in. Successen deelt men maar al te graag met anderen. Facebook is een goed voorbeeld van hoe er een perfect leventje geschetst kan worden. Je zou er bijna jaloers van kunnen worden als je elke keer leest hoe ‘makkelijk’ iemand het gemaakt heeft. Maar is het wel zo makkelijk als mensen het doen blijken?

 

We passen vaak ons gedrag aan naar hetgeen anderen van ons verwachten. En om een goede indruk op anderen te maken is het niet altijd geaccepteerd om emoties te tonen die je voelt. Hierdoor ontstaan verschillende sociale maskers.

 

Met het masker verhullen we de waarheid over wie we zijn of wat we voelen en creëren we een illusie om in de smaak te vallen of juist om een bepaalde eigenschap voor de ander te verbergen.

 

De verschillende maskers

Het masker dat het meest gebruikt wordt, is de welbekende glimlach. De glimlach die op je gezicht verschijnt wanneer iemand vraagt hoe het met je gaat of waarmee je elke ochtend je collega’s of klanten begroet. Ondanks je liefdesverdriet, geldzorgen, een sterfgeval of stress, wordt die pijnlijke glimlach waarvoor je misschien wel meer dan de helft van je energievermogen moet verbruiken om het tevoorschijn te halen, ingezet en op je gezicht geplaatst.

Andere herkenbare maskers zijn bijvoorbeeld ‘de lolbroek/grappenmaker’. Met humor probeert iemand zijn onzekerheid of zenuwen te maskeren. Je trapt er heel makkelijk in.

 

Verder is er ook ‘de praatjesmaker’. Een persoon die allemaal praatjes heeft over zichzelf, zijn werk en hoe geweldig die is, maar in werkelijkheid bakt diegene er eigenlijk niets van.

 

Waarom een masker opdoen?

Uit onderzoek blijkt dat jezelf kunnen zijn je gelukkiger maakt, maar het is niet verstandig om overal en altijd jezelf te zijn. Zoals op het werk bijvoorbeeld.

 

Daarom heeft ieder mens verschillende maskers die in elke situatie of bij verschillende personen afgewisseld kunnen worden.

Het masker helpt je te overleven in een maatschappij waar er van alles van je verwacht wordt. In het bedrijfsleven heeft het de term ‘je professioneel opstellen’. Je opdrachtgever is niet geïnteresseerd in je echtscheiding, hij wilt weten of je de opdracht kunt uitvoeren. Dus hij wilt zelfvertrouwen zien en geen liefdesverdriet.

 

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen het meest zichzelf zijn bij hun partner, gevolgd door vrienden en als laatst de ouders. En zelfs bij deze mensen hebben we een masker op en zijn we niet 100% onszelf. Net zoals we op Facebook vaak onze succesverhalen delen, maar het bloed, zweet en de tranen die het gekost heeft om er te komen, houden we vaak achterwege.

 

 

 

Een masker is niet erg

Het is niet erg om een masker op te hebben. Maskers zijn soms juist noodzakelijk om het te kunnen redden in deze maatschappij, want helemaal jezelf zijn zou je carrière zelfs kunnen schaden.

 

Maar toch is het goed om af en toe dat masker af te doen en helemaal jezelf te zijn. Je zou eigenlijk minstens één persoon in je leven moeten hebben die jouw ware ik kent en accepteert. Dus wanneer je even in een dip zit, zoek diegene dan op, doe je masker af en wees jezelf. Dat helpt echt.