• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

De ZWARTE Sint!

Het is 11 maart 1999; Nelson  Mandela komt aan in Nederland voor een staatsbezoek. Prins Claus en koningin Beatrix verwelkomen hem op het vliegveld van Valkenburg te Limburg. Hij heeft een druk schema; van een kranslegging op de Dam tot verschillende meetings met bijvoorbeeld voetballer Ruud Gullit en de toenmalige premier Wim Kok. Een heuse grootheid is hij in Nederland. Iedereen praat over zijn komst. Men komt woorden tekort om zijn respect te betuigen over zijn leven…

Zal Mandela geweten hebben dat ruim drie maanden voor zijn aankomst in Nederland op datzelfde plein, de Dam, enkele blanke mannen en vrouwen zich zwart hadden geschminkt om zich te vermommen als Zwarte Piet?

                                                                                                                                                                     

Wat zou Mandela hebben gezegd..?
De meningen in Nederland zijn momenteel als schokkend te ervaren. Geen winkelketen lijkt "veilig" als men besluit Zwarte Piet NIET op te nemen in hun assortiment. De kloof tussen de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet is nog nooit zo groot geweest. Uiteraard mede door de impulsen van social media en de praatprogramma's, die meer kijkcijfers willen en dat brengt het zo actueel en dichtbij. We houden nou eenmaal van sensatie, maar als we teruggaan naar de essentie van de viering van Sinterklaas, waarin de kinderen van Nederland centraal staan, zou Mandela het volgende gezegd hebben:

 

'Niemand wordt geboren met haat voor een ander vanwege diens huidskleur, achtergrond of religie. Mensen moeten het leren om te haten en als ze kunnen leren te haten, dan kunnen ze ook leren om lief te hebben. Liefhebben ligt van nature dichter bij het hart van de mens dan haat'.

We zijn door alle heisa onderscheid gaan maken tussen kleur en lijken gedreven door eigenwijsheid en onwetendheid.

Gerelateerd: Jezelf geweldig vinden is niet arrogant!

Willen we met zijn allen deze kant op?
Voor zowel de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet geldt dat we begrip voor elkaar moeten opbrengen. We moeten elkaar vergeven van alle negatieve verwensingen die de revue gepasseerd hebben via Twitter en/of Facebook. Mandela had alle reden om getergd en vol met haat zijn ballingschap van 27 jaar kenbaar te maken door met negatieve verwensingen zijn tegenstanders alle blaam te geven, maar hij koos er uiteindelijk voor om zich te omgeven met liefde en positiviteit en daarmee zijn omgeving positief te beïnvloeden.

 

Wat hebben wij nou in Nederland te klagen om elkaar niet te willen begrijpen? Blijven we werkelijk vol lof over Mandela praten terwijl onze ware aard zijn visie tegenspreekt? We hebben vanaf dit jaar de kans elkaar te vergeven en op 5 december (datum van overlijden) het leven van geheiligde Nelson Mandela te vieren met cadeaus voor de kinderen uiteraard.

Gerelateerd: 2 stappen om negativiteit te bestrijden