• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Deal of toch geen deal?

Op een donderdagavond zitten er twee mensen in een restaurant. De ene is manager en de andere een medewerker. Als dank voor zijn bijdrage trakteert de manager haar medewerker op een etentje. Tijdens het etentje bespreken ze de samenwerking voor het komende jaar. De manager zegt dat de medewerker zelf mag aangeven wat hij in zijn rol wil hebben om gemotiveerd te blijven. Ze sluiten een deal, maar een maand verder lijkt de deal vergeten. Wat nu?

De samenwerking is nu gekleurd en heeft hoe dan ook een smet gekregen. Het gevoel van blijdschap maakt al snel plaats voor ongenoegen en misschien zelfs wel voor een gevoel dat er geen vertrouwen is. De manager komt erachter dat de medewerker een andere invulling heeft gegeven aan wat er is afgesproken. Deze onduidelijkheid kon ze voorkomen door bijvoorbeeld één en ander te benadrukken in het gesprek of het vast te leggen op papier.

Verwachtingen
Verwachtingsmanagement is ontzettend belangrijk wanneer je met mensen samenwerkt. Ongeacht of het nu gaat om medewerkers, klanten of leveranciers. In het gesprek stem je met elkaar af wat je van elkaar kan verwachten. Het is dan dodelijk als de gemaakte afspraken in de praktijk niet worden nagekomen of erger nog; als één van de twee zonder daarover te communiceren besluit de afspraken aan te passen. Communicatie blijkt telkens weer een punt waar het op mis gaat.

Vertrouwen
Samen willen werken op basis van vertrouwen is een mooie eigenschap, maar in de praktijk werkt het niet altijd zo. Sterker nog, als je het navraagt, zal je van verschillende mensen horen hoe belangrijk het is om dingen op papier te zetten. Het ironische in het voorbeeld van de manager en de medewerker is dat in de praktijk de medewerker de manager heeft aangeraden om met schriftelijke overeenkomsten te werken…

Teambelang
De manager benadrukt de waarde die ze hecht aan het teambelang. Ze wil werken met een team en met mensen die begrijpen hoe belangrijk betrokkenheid is van alle teamleden. Niet alleen bij het werk, maar ook na het werk door bijvoorbeeld te gaan borrelen na het werk of door mee te gaan als er een teamuitje is. De moeite die iemand neemt om daarbij aanwezig te zijn, zegt wat over de mate van betrokkenheid die een medewerker voelt bij het team of de organisatie.

Regie
Binnen het team heb je verschillende types. Zo heb je types die zichzelf een positie verwerven als trekker van de kar, of types die willen bepalen welke koers de organisatie moet volgen. Het is echter aan de leider om de regie te nemen en te behouden. Het mooie is dat dergelijke types vaak willen bepalen hoe dingen moeten, maar zelf nauwelijks betrokkenheid tonen op het moment er gelegenheden zijn waarop het team samenkomt of samen activiteiten onderneemt.

Leiderschap
Een koers, een missie, een visie. Leiders richten zich altijd op het grotere plaatje. Zij handelen vanuit een perceptie waarbij ze een systematisch proces willen opzetten, zodat de bedrijfsactiviteiten gewoon doorgaan als er mensen wegvallen. De manager heeft dit ook aangegeven bij de medewerker in een vorig gesprek. Toen pleitte de medewerker dat hij het team niet zou laten vallen. Dat bleek een loze belofte, want uiteindelijk is de medewerker weggevallen. Gelukkig staat het proces als een huis…
 

Actie!
Heb jij een soortgelijke ervaring die je met ons zou willen delen?