• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Door de zon…

De afgelopen dagen hebben we allemaal een beetje mogen proeven van die langverwachte hete zon, die we allemaal zo hard nodig hebben. Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat ik in anticipatie hierop mijn zomergarderobe al een tijdje van zolder heb…

 

En me deze dagen vol overgave heb opgeofferd aan de warmte. Niet alleen de warmte, maar alles wat bij de lente –die ons warmloopt voor de zomer- hoort en hoe veel mooier alles is als de zon schijnt, zorgt bij mij voor zomerkriebels en bubbels in mijn lijf. Als die van een verliefde puber die net een eerste zoen van haar crush heeft gehad. 'Teenage fever'. Ik, bijvoorbeeld, voel met de minuut dat mijn koppie gezegend wordt met de warme stralen van de zon die het vitamine-D gehalte doen stijgen. And i’m lovin’ it!

 

Misschien zal niet iedereen net zo genieten van de zon als ik en ik weet dat er mensen zijn voor wie het fonkelen van de zon meer kwaad dan goed kan doen. Denk aan mensen die te maken hebben met een pigmentaandoening of iets dergelijks. Het zal niet voor iedereen gelden hoor, maar ik heb het volgende uit betrouwbare bron, namelijk een levensecht persoon, die ik ken met Vitiligo. 

 

Van dit individu weet ik dat het gelukkig bij velen wel zo is dat ze met de juiste bescherming (lees; zonbescherming factor 50) net zo hard van het zonnetje kunnen genieten als de rest van ons. En de mensen die er gewoon niet van houden kunnen gelukkig ergens onder een boom zitten, gedekt door de schaduw en genietende van een zacht briesje dat ook niet onaangenaam is. Ik weet dat door mijn ‘tropische’ achtergrond, mijn lichaam misschien iets meer hunkert naar dit goedje. En ik weet ook zeker dat vele anderen zich kunnen herkennen in wat ik beschrijf over mijn relatie met de zon en de fijne gevoelens die dit los maakt. Echter, die hunkering waar ik het over heb, zal de Caribische, zuidelijke mensen onder ons misschien nog net iets meer treffen. Dit heeft niet alleen te maken met dat waar het hart naar verlangt, onze wortels en het verlangen naar thuis. Dit hangt samen met het prachtige goedje, wat wij melanine noemen.

 

Dat wat de carameletjes onder ons nog meer doet schijnen, de donkere huid laat fonkelen als een zwarte diamant en dat waar de witte, westerse man en vrouw jaloers op zijn en met vele bezoekjes aan de zonnebank proberen na te bootsen. Melanine in de huid functioneert als een natuurlijke bescherming tegen verbranding door de zon, maar tegelijkertijd vertraagt melanine de aanmaak van vitamine D. Vitamine D op zijn beurt, ondersteunt de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon. Niet geheel onbelangrijk dus. Daarom zou ik al mijn eilandbroeders -en zusters, Zuid-Amerikaanse prachtige wezens op het hart willen drukken een Vitamine D supplement tot je te nemen. Er zijn meerdere onderzoeken naar gedaan en geloof me als ik zeg… We need it.