• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Etnische ondernemer heeft weinig kennis over ondernemerschap!

Bron: Bink en Serkei 'Verbinden of polariseren'

Onderzoek zou hebben uitgewezen dat de gemiddelde etnische ondernemer weinig kennis zou hebben over ondernemerschap. Ondernemerschap wordt in creatieve -en kunstopleidingen zwaar onderbelicht. Creatieve ondernemers, waartoe mediaondernemers worden gerekend, zijn vaak voornamelijk bezig met de artistieke of creatieve kant van hun beroep of ondernemerschap.

Ze hebben van hun passie hun werk gemaakt en willen bezig zijn met de creatieve ontwikkeling van hun producten en diensten. Het gaat om een intrinsieke motivatie. Eerst de erkenning en dan pas geld bepalen de mate van succes. Ze plaatsen zich zelf niet of nauwelijks in de context van ondernemerschap.

Gebrek aan strategie
Het geld dat een etnische ondernemer verdient, wordt vaak weer geïnvesteerd in eigen
projecten. De doorontwikkeling van het werk staat voorop, niet het strategisch bezig zijn of
de ontwikkeling van het bedrijf. Waardevermeerdering wordt niet gedefinieerd in termen van
geldelijke winst maar in termen van tevredenheid over de eigen creatie.

Gerelateerd: Waarom bedrijfskunde hetzelfde is als oorlog voeren

Niet interessant voor investeerders
Voor investeerders zijn dergelijke ondernemingen niet interessant, laat staan dat een dergelijke ondernemer al denkt over externe financiering. Vaak staat de etnische ondernemer negatief tegenover lenen, want lenen brengt financieringsverplichtingen met zich mee, wat ten koste van de eigen onafhankelijkheid kan gaan. Echter, die onafhankelijke etnische ondernemer, die het liefst creatieve of artistieke opdrachten uitvoert, bij voorkeur op commerciële basis, is wel vaak genoodzaakt om in deeltijd een 'normale' baan te nemen om in zijn onderhoud te voorzien.

Weinig inzicht
In deze tijd en markt zijn zakelijke vaardigheden en inzichten onmisbaar voor een carrière in de media. De etnische ondernemer moet weten wie en waar hij zich in de markt bevindt en wat de waarde is van zijn product. Het belang van een gedegen financiële bedrijfsvoering in het kader van het ondernemerschap moet nog doordringen. Netwerken wordt door etnische ondernemers gezien als de beste mogelijkheid om opdrachten binnen te slepen.

Gerelateerd: De kracht van onderhandelen

Actie
Uit dit onderzoek komt de etnische ondernemer niet positief uit de verf, maar gelukkig weet ik dat er genoeg rolmodellen zijn die het tegendeel bewijzen. Echter, wellicht moeten deze rolmodellen nog meer op de voorgrond treden om als goede voorbeeld te fungeren.