• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Gershon Pocorni: ‘op Aruba heb ik mezelf leren kennen’

Na een dramatische gebeurtenis van mijn beste vriend en ik, besloten we 5 jaar geleden samen naar Aruba te gaan tijdens kerst met de volgende doelen:
 

  1. Voor een dushi(heerlijke) vakantie en ontspanning
  2. Voor het bezoeken van mijn onbekende familie
  3. Verkenning op het gebied van werk.

Back to my roots

Ik ging als alleenstaande vader samen met mijn dochtertje van 6 jaar oud naar het paradijs. Terug naar mijn roots en voor mij nog onbekende familie, die ik al 15 jaar niet had gezien en nauwelijks kende. Aangekomen op Aruba voelde het meteen alsof ik hier hoorde. Alleen sprak ik nog geen Papiaments, waarop mensen mij vaag aankeken als ik aangaf dat ik de taal nog niet beheerste. Als je vader van Aruba afkomstig is verwachten ze dat wel van je. Maar zoals ze hier zeggen: 'de taal verbindt ons allemaal.' Met mijn Arubaans-Surinaamse familie was er direct een goede klik. Zoals we hier vaak zeggen:'blood is thicker than wine.' Omdat ik in Nederland al een grote liefde had voor het Latijns salsa en merengue dansleven voelde ik me hier vrij en genoot ik van de feeststemming samen met mijn dochtertje. Alle familieleden kwamen ook gezellig bij elkaar. Ik dacht bij mezelf: 'hier kom ik met mijn sociale bankrekening wel rond.' Ik heb het geluk dat mijn familie hier woont. Het zal waarschijnlijk moeilijker zijn voor mensen die geen familie hier hebben, maar toch graag willen emigreren. In dat geval moet je het hebben van vrienden die je gaat maken..

Green Products Architecture (GRParchitects)
Kijkend vanuit mijn rol als architectonisch ingenieur zag ik veel potentie op Aruba. Ik zag bijna geen zonnepanelen, huizen waren niet geïsoleerd en aan energiebesparing werd er nauwelijks gedaan. Kortom een gat in de markt. In Nederland is het vrij normaal, maar hier kan een doorsnee persoon het zich niet permitteren om een woning te laten ontwerpen en bouwen naar eigen keuze. Terwijl op Aruba meer mogelijk is op het gebied van creativiteit vanwege minder regels in vergelijking met Nederland.

Voordelen om te emigreren
Toen ik weer in Nederland was heb ik een lijstje gemaakt met de voordelen om naar Aruba te emigreren. Na 28 jaar in Nederland te hebben gewoond was het voor mijn gevoel goed om de wereld te verkennen. Ver weg van huis, maar toch thuis. Na 6 maanden heb ik een baan aangeboden gekregen bij het grootste bouwbedrijf op Aruba. Ik heb toen een lijstje gemaakt met voordelen om te blijven in Nederland en voordelen om te vertrekken. Deze bestond uit: nieuwe talen leren en mijn familie leren kennen, waardoor ik mezelf beter zou leren kennen. Zoals ze zeggen: de appel valt niet verder van de boom. Ik heb mogen ervaren dat ik heel erg op mijn familie lijk. What a blessing, what a recognition from my own identity. Verder waren de romantische vitamine zee, de stranden en ook de zon de juiste ingrediënten voor mij als koukleum.

Pirates of the Caribbean
Het was in het begin erg wennen aan het systeem van werken. Niets ging automatisch en overal moest je achteraan zitten door de zogenaamde passieve wind die rondwaait. Relax, alles komt altijd goed is de mentaliteit. Een voorbeeld daarvan was toen ik GRParchitects begon en een klusje kreeg om voor destijds Koningin Beatrix een podium te ontwerpen. De Nederlandse aannemer had mooie 3D tekeningen nodig en waarschuwde mij: 'pas op, hier op Aruba zijn er veel piraten!' Hij vertelde dat veel mensen hem niet hadden betaald na een opdracht. Ik was heel trots, want voor mijn eerste klus mocht ik meewerken aan het podium van de Koningin. Dezelfde piraat die zei dat ik moest oppassen, was de eerste die me niet betaalde en ook niet de enige. Na 5 jaren kan ik zeggen: 'I feel home and I’m living my purpose in green architecture and destiny with my new family.' Samen met mijn lieve vrouw, dochter en kleine nieuwe aanwinst. Mijn vrouw haar artikel kan je hier lezen!