• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Gevallen in een burn-out, opgestaan door passie

Weer zo een zondag! Stekende hoofdpijn, een zwaar gevoel van onrust en het frustrerende uitzicht van een volle werkweek op kantoor. De plek waar ik werk aan de dromen van mijn werkgever. Zo ging het al maanden; erg moe, week in en week uit… Mijn nachten werden korter, mijn rusthartslag hoger, mijn werk- en sportprestaties slechter en de bezoekjes aan de fysio frequenter. Wat was er toch met mij aan de hand?! Mijn omgeving zag hoe de sprankelende persoonlijkheid die mij kenmerkte, langzaam maar zeker van mij wegglipte. En toen was hij daar… de man met de hamer…

 

Mijn naam is Luz Adriana Jaramillo, ik ben 32 jaar en heb een prachtige 13-jarige dochter. Ik heb HBO Bedrijfsadministratie gestudeerd en 12 jaar ervaring in de financieel administratieve dienstverlening waar ik functies als Teamleider Grootboek en Assistent Controller heb mogen bekleden. Nu ben ik gepassioneerd personal trainer, leefstijlcoach en eigenaar van LAJ Get Personal. Sinds maart 2016 ben ik tevens columnist/schrijfster bij Internationaal Ambitieus. Met mijn wekelijkse publicaties hoop ik jullie te kunnen inspireren en motiveren, enerzijds door mijn ervaringen als onderneemster met jullie te delen en anderzijds door mijn kennis op het gebied van fitness & health over te dragen.

 

'Throwback'
Tot mijn 18e jaar was ik erg sportief. Ik had op een aardig niveau aan turnen en kickboksen gedaan. Van een balletje schieten was ik ook niet vies. Eigenlijk kon je mij voor elke type sport wel overhalen. Op mijn 19e beviel ik van mijn dochter en dit veranderde mijn hele leven. Sporten was er niet meer bij. En doordat ik mijn havo niet had afgerond en geen vaste baan had, kwam ik in de bijstand terecht. Daar zat ik dan, alleen met een baby zonder diploma’s in een appartement en een uitkering van de sociale dienst waar ik eigenlijk net niet mee rond kon komen.

 

Gelukkig heeft dit niet lang geduurd, want in een rap tempo heb ik met een thuisstudie een diploma behaald en kon ik snel aan de bak. Mijn loopbaan begon; ik haalde diploma na diploma en mijn doorzettingsvermogen en daadkracht bleven niet onopgemerkt bij werkgevers. Nieuwe functies en salarissprongen waren een deel van mijn leven. Ondanks mijn Colombiaanse roots en het alleenstaand ouderschap heb ik het aardig weten te redden in een land als Nederland.

 

U zult wel denken; “Leuk! Jij hebt het vast goed voor elkaar”.  Dit dacht ik ook, totdat ik besefte dat mijn ambities en mijn doelen mij niet de voldoening brachten waar ik op gehoopt had. Een gevoel van leegte en gemis overkwam mij. Plots ging ik doelloos door het leven en dit maakte me erg ongelukkig.

 

De burn-out
In 2015 was ik nog fulltime Assistent Plant Accountant voor een grote voedselproducent. Daarnaast had ik mijn sportopleidingen lopen en gaf ik geregeld les en begeleiding. Het was een jaar met veel hoogtepunten, maar het was ook het jaar dat ik de bodem van de put heb geraakt. Door de burn-out die ik eind dat jaar opgelopen had, kon ik niet meer naar behoren functioneren. Een trap op lopen voelde als een marathon en informatie vasthouden was een uitdaging. Uitputting, verwarring en rusteloosheid leken een deel van mijn leven te zijn geworden. Paniek en angst overvielen mij. Ik durfde het met niemand te delen want ik voelde me zwak en nutteloos. Een paar dagen slapen hielp me ook niet: Ik was op! Helemaal op! Ik kon het niet begrijpen en ik kon het niet accepteren. HOE kan iemand als ik, die zo nuchter en fit is, zoiets overkomen?

 

De specialisten zeiden tegen me dat de verschijnselen een accumulatie waren van jarenlang fulltime werken, de druk van studeren, de huishouding, het moederschap en dat in combinatie met weinig ontspanning en rust. Al mijn energiereserves waren opgebruikt door deze langdurige belasting. Ikzelf ben er nu van overtuigd dat het te maken heeft gehad met een latent verlangen waar ik niets mee deed. Een burn-out zegt namelijk: ‘Je bent niet aan het doen wat je wilt doen’, ‘Je gebruikt je talenten niet’, ‘Je verloochent je passie’. Door in de nieuwe situatie te stappen waarin ik mijn passie en talenten kan benutten, is de vicieuze cirkel doorbroken.

 

Toen de passie ontstond
Eind 2013 besloot ik gezonder te eten en dagelijks de sportschool te bezoeken. Ik had al ruim 10 jaar niets aan sport gedaan en kreeg de smaak wel weer te pakken. Een jaar later had ik zulke leuke resultaten behaald, zowel fysiek als mentaal, dat ik me er meer in ben gaan verdiepen. Steeds meer mensen klopten bij mij aan de deur voor advies. Mensen helpen gaf mij zoveel voldoening dat ik in 2015 diverse Fitness & Healthopleidingen ben gaan volgen met goed resultaat. Nieuwe ambitie en nieuwe doelen werden geboren!

 

Volg je hart want dat klopt
HOE kon mij dit overkomen?! Deze vraag hield me veel bezig en verplichtte me mijn leven te evalueren en te ‘herindelen’. Ik werd gedwongen om over mijn toekomst, mijn verlangens en mijn eigen ik na te denken. Misschien was deze tijd van verplicht thuis vertoeven bedoeld om al mijn moed te verzamelen en in actie te komen? Begin 2016 heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en de stappen ondernomen om voor mijzelf te starten. Dit was doodeng en het kostte me veel tijd en geld maar het resultaat is geweldig! Mijn energielevel steeg in acht weken tijd van 10-20% naar 60-70%. Ik zag een uitweg en de oplossing! Mijn passie werd sterker en mijn visie werd duidelijk.

 

En dan wil ik eindigen met de ultieme energiewet van Einstein. De formule die de relatie tussen massa (lichaam) en energie weergeeft, de bekendste formule uit de relativiteitstheorie:

E=MC2 (Energie = massa x lichtsnelheid in het kwadraat)

 

Bekijk deze nu als volgt:

Energy = Mission x Character x Competences

In andere woorden: Als ik doe wat ik wil (mission), en ik weet wie ik ben (character) en wat ik kan (competences) krijg ik daar energie van.

 

Ik herkende hoe belangrijk het is mijn hart te volgen. Te durven uitstrekken naar een droom. Ik sloot datgene dat mijn energie opslokt uit en creëerde een visie dat me ’s ochtends uit bed doet springen.

 

'I decided, I committed and I will succeed!'