• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Grote fouten die leidinggevenden maken

Of je nou het woord ‘baas’ of ‘leidinggevende’ gebruikt, de relatie tussen een manager en een werknemer binnen een bedrijf ligt heel gevoelig. Hier volgt een aantal fouten die leidinggevenden moeten vermijden als ze door hun werknemers gewaardeerd willen worden. Hoe kunnen leidinggevenden voorkomen dat ze irritant zijn voor hun werknemers?

Door te delegeren
Wanneer je altijd hetzelfde werk moet doen, verhindert je leidinggevende jouw ontwikkeling van nieuwe vaardigheden en loop je de kans mis om je potentieel volledig te benutten. Daarnaast kan het gevoel ontstaan dat je leidinggevende niet genoeg vertrouwen in je heeft om jou bepaalde taken toe te vertrouwen. Teveel delegeren is ook niet goed. Al het werk overlaten aan het team, terwijl je leidinggevende het er zelf van neemt, is niet goed voor zijn of haar geloofwaardigheid. Zo verdwijnt het gevoel dat je bij een bedrijf hoort, oftewel, het saamhorigheidsgevoel.

Door niet gierig te zijn
Weer minder opslag gekregen dan verwacht? Dit terwijl je zo goed in kaart hebt gebracht hoe goed je prestaties dit jaar waren. En dan denk je bij jezelf ‘weet je wat, dan vraag ik wel een paar extra vakantiedagen’ en dan wordt ook dat geweigerd. Zo wordt het moeilijk om gemotiveerd te blijven werken voor deze leidinggevende en is de stap naar buiten niet ver meer.

Door niet altijd op dezelfde mensen te vertrouwen
Ken je dat? Wanneer het telkens dezelfde collega’s zijn die alle interessante opdrachten en projecten krijgen? Een leidinggevende stimuleert daarmee niet het zelfvertrouwen van andere werknemers. Laat staan de kans om werknemers te laten ontdekken dat zij ook goed werk kunnen leveren. En als er zonder ruimte voor zelfstandigheid ook nog eens getekend moet worden door je baas voor een dwingende taak en je baas niet op kantoor is en ook niet te bereiken, staat er geen maat meer voor de ontevredenheid.

 

Door vage situaties en beloften te voorkomen
Zat gisteren nog je vaste collega naast je, is vandaag haar plaats leeg als je op kantoor komt. Van de ene op de andere dag is ze ontslagen zonder dat je daarover geïnformeerd bent. Deze vage situatie is een gebrek aan openheid en openheid is belangrijk om je gerust te stellen. Je wilt natuurlijk weten wat er speelt zodat je kan inschatten of het om de persoon ging of dat het bedrijf bezig is met ontslagrondes. Andersom is vaagheid ook demotiverend als er beloften worden gedaan voor bijvoorbeeld promotie of een vrije dag en het vervolgens niet wordt nagekomen…

 

Door afstand te houden
Als je leidinggevende de hele dag op kantoor blijft en zijn of haar gezicht niet laat zien op de werkvloer, voel je als werknemer een grote afstand tot je baas. Dit leidt vaak tot hoog verloop, want werknemers willen betrokkenheid voelen. Daarnaast houdt de leidinggevende zich op deze manier ook niet bezig met de onderlinge verhoudingen. Zo kunnen twee collega’s met elkaar overhoop liggen en als de baas zich er niet mee bemoeit, dreigt het te escaleren. Dat is ‘killing’ voor de sfeer.

 

Door geen waardering te tonen
Wanneer je er alles aan doet om iets af te krijgen omdat er een deadline moet worden gehaald of wanneer er een grote klant langskomt, reken jij als werknemer erop dat je leidinggevende dit opmerkt en jou dankbaar is. Als dat compliment dan uit blijft, steekt dat je enorm. Andersom gaat het ten koste van je zelfvertrouwen als je een fout hebt gemaakt en je baas erover begint, bijvoorbeeld tegen die grote klant. Dodelijk!

 

Door verkeerd sturing te geven
Wanneer er is afgesproken dat er niet wordt gewerkt op feestdagen en de baas het team toch vraagt om op 2e Pinksterdag op kantoor te komen, is dat een geval van ondermijning van het bedrijfsbeleid. Dat lijkt op een autoriteitsdrang om controle te houden. Helaas gaat dit vaak samen met het onvermogen om te delegeren en dat werkt demotiverend op werknemers. Te weinig sturing werkt weer destabiliserend. Als de leidinggevende teveel vertrouwen heeft in het team en geen instructies meer geeft, kan hem of haar dat duur komen te staan.

Door niet te groeten, luisteren of zich aan de regels houden
Waardering begint al bij groeten en gedag zeggen. Dit wordt veel vergeten door leidinggevenden. Ook het niet willen luisteren is dodelijk, want jij bent als werknemer toch degene die zich met de uitvoering bezig houdt. Daarnaast is het niet houden aan de regels in de ogen van sommige mensen een gebrek aan respect. 08.30 uur beginnen en als leidinggevende rustig om 09.30 uur binnen komen, creëert een afstand tussen baas en medewerker. ‘Leidend voorbeeld doet volgen’, zegt men weleens. Nietwaar?

Door druk uit te oefenen op werknemers
Er heerst een algemene opvatting over de druk die er van hogerhand op de schouders van werknemers wordt gelegd. Als werknemer kan je dan het beste scheiden wat jou aangaat en wat niet, want het zal hoogstwaarschijnlijk niet van je baas komen in wiens ogen je het nooit goed doet. Die vindt dat een taak die jou drie uur kost eigenlijk in anderhalf uur gedaan kan worden. Niet goed voor het vertrouwen van de werknemer. In extreme gevallen wil de baas met dure merkkleding, een dikke auto en een gouden pen ook nog eens pronken met hoe ‘rijk’ hij of zij wel niet is. Niet bevorderlijk voor de relatie met jou als werknemer.

Actie!
Durf jij je leidinggevende hier niet op aan te spreken? Wellicht kan het delen van dit artikel werken als stille hint…