• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Het avontuur genaamd Curaçao: waar een wil is…

27 jaar geleden geboren in een dorpje in het zuiden van Nederland, opgegroeid in Eindhoven en ruim 2 jaar geleden in een impulsieve bui besloten naar Curaçao te verhuizen. Het gevoel was sterk genoeg om binnen enkele dagen mijn huur op te zeggen, mijn inboedel voor een groot deel te verkopen en bij mijn moeder te gaan wonen. Nog geen paar maanden later zette ik de laatste stap, mijn uitschrijving uit Nederland. Dit was het begin van een avontuur naar het onbekende, want nee, ik was nog nooit eerder gaan kijken of het eiland eigenlijk wel bij mij zou passen.

 

Ik wilde gewoon gaan en kijken waar het schip stranden zou. Als Curaçao het niet zou worden, dan waren er nog genoeg andere plekken om eens een kijkje te nemen. En in het uiterste geval kon ik altijd nog het vliegtuig terug naar Nederland pakken. Maar, dat stond toen niet op de planning. En nu nog steeds niet. Want wat bedoeld was als een oriënterend uitstapje, is nu een plek geworden waar ik een 'dushi bida', oftewel een heerlijk leven heb opgebouwd.

 

Laat gaan…
Doorgaans word ik door mijn vriendinnen eerder omschreven als een goed georganiseerd typetje die weloverwogen keuzes maakt, dan als een impulsieve jongedame die zonder het een en ander goed te regelen naar de andere kant van de wereld vertrekt. Ik ging in dit geval puur af op mijn gevoel. Dit voelde als het juiste om te doen, dus leefde vooral de gedachte dat alles wel op zijn pootjes terecht zou komen. Met net voldoende geld om 1 à 2 maanden mezelf te kunnen voorzien van het hoognodige plus een goedkoop autootje te kopen, kwam ik aan op ‘Dushi Korsou’.

 

Snel leren
Zo was het meteen duidelijk hoeveel tijd ik had om een baantje te vinden, want ook dat had ik niet op voorhand geregeld. Bovendien zou dat in mijn vakgebied überhaupt een zware dobber zijn, aangezien ik eerst het Papiaments aardig moest beheersen om met iedereen goed te kunnen communiceren. Nog voordat ik in het vliegtuig zat, waren daarom de studieboeken Papiaments al besteld. Ik moest en zou Papiaments leren spreken.

 

Veel baantjes
 Afgestudeerd als (medisch) kinderpsycholoog, ben ik op Curaçao weer helemaal onder aan de ladder begonnen. In een notendop zal ik beschrijven wat ik allemaal gedaan heb. Het eerste jaar heb ik gewerkt als oppas, huiswerkbegeleider, bijles docente en begeleider bij een kinderopvang. Vervolgens kwam ik terecht bij een psychologisch adviesbureau, van waaruit ik tevens in de gevangenis heb gewerkt. Daarna ben ik uitgenodigd om bij een bekend internationaal kantoor te komen solliciteren voor een functie in de organisatiepsychologie. Tot het moment dat ik voldoende Papiaments sprak en de kans kreeg aan de slag te mogen in het vak waar daadwerkelijk mijn hart ligt; kinder -en jeugdpsychologie!

 

Advies
Ik zal niet een ieder aanmoedigen om net zo ongeorganiseerd naar de andere kant van de wereld te vertrekken. Bovendien is niet iedere situatie vergelijkbaar. Maar liever ongeorganiseerd je hart volgen, dan later het welbekende zinnetje te moeten uitspreken beginnend met: 'Had ik maar…'. Helaas hoor ik dat maar al te vaak. En dat is jammer, toch? Jij leeft jouw leven en in bijna alles wat er gebeurt heb jij een keuze. Om deze reden ben ik dan ook altijd verbaasd als er gezegd wordt dat het enorm knap en moedig is wat ik gedaan heb. Dat begreep ik nooit goed, totdat ik erachter kwam dat het voor bar weinig mensen zo vanzelfsprekend is om je hart te volgen. Zonde zou ik zeggen, want na mijn eigen ervaring waarbij ik volledig af ben gegaan op mijn gevoel, zou ik tegen een ieder willen zeggen: ‘ontdek ook wat JIJ diep van binnen wilt’.

 

Stel je zou alles mogen wensen, zonder te denken aan alle obstakels die je wellicht tegenkomt, wat zouden jouw grootste wensen dan zijn? Het is toch heerlijk als je daar gehoor aan kan geven? Je moet er uiteraard wat voor over hebben en af en toe is het zeker hard werken om daar te komen waar je wilt zijn, maar in mijn geval is het ondanks de bergen die beklommen moesten worden, een avontuur geweest waar ik veel van heb mogen leren èn van heb mogen genieten. Wat de sleutel tot het succes is volgens mij? Een dosis passie, een tikkeltje lef en een enorme berg doorzettingsvermogen. Want waar een wil is…