• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe bouw je als ondernemer structuur in?

De afgelopen weken ben ik behoorlijk druk geweest. Ik ben onlangs begonnen met mijn nieuwe bijbaan. Ondernemen, dromen en doelen hebben is leuk, maar het duurt even voordat je met je passie kunt verdienen. Een bijbaan hebben voor in ieder geval wat centjes, is dan wel handig. Maar hoe balanceer je een bijbaan, je onderneming, een huishouden en sociaal leven allemaal tegelijk?

 

Plannen en organiseren. Als ondernemer kost dit me veel moeite. Plannen kwam tijdens mijn studie altijd terug als aandachtspunt. Soms lukte het me wel en op andere momenten dan weer niet. Ik ben er inmiddels achter dat plannen mij veel gemakkelijker af gaat als ik het voor iets of iemand anders moet doen. Voor mezelf en mijn eigen ondernemingen kost het me de grootste moeite.

 

Recentelijk leerde ik dat dit eigenlijk niet zo gek is. Als je in dienst van iemand of een bedrijf werkt, wordt een hele hoop voor je bepaald. Je hebt kaders waarbinnen je je werkzaamheden moet plannen. Het doel is concreet en je weet wat er moet gebeuren. Daarin is hóe je het doet minder belangrijk. Het gaat erom dát je het doet.

 

Als ondernemer moet je zelf structuur aanbrengen. Het is dan niet zo heel raar dat het in het begin nog even zoeken is hoe je het beste kunt werken. Persoonlijk zit ik nu in een fase waarin ik dat voor mezelf aan het leren ben.

 

Twijfels

Het is nogal een eng proces. Ik twijfel regelmatig aan mezelf, vraag me af waarom ik er ooit aan begonnen ben en of ik het allemaal wel kan. Nu ik ernaast ook een bijbaan gevonden heb, word ik alleen maar nerveuzer. Ik wil namelijk genoeg tijd overhouden voor mijn creatieve uitingen. In de afgelopen weken is dat er niet of nauwelijks geweest. Dat maakt mij lichtelijk gefrustreerd en die frustratie wordt alleen maar erger naarmate het langer duurt. Dus heerlijk zo een dagje vrij en schrijven over dingen die ik heb meegemaakt en die ik heb gedacht in de afgelopen weken. Maar hoe nu verder?

 

Een uitdaging

Het blijft zoeken en puzzelen hoe ik het beste te werk kan gaan. Ik probeer mezelf daarin voldoende ruimte te gunnen in de zin van, dat het een leerproces is waar ik nu in zit en niet al te streng voor mezelf moet zijn als het allemaal niet lukt. Ook dat is een uitdaging an sich. Ik wil het allemaal natuurlijk kunnen en beheersen. Dat blijken wij mensen over het algemeen te hebben; we willen niet leren, we willen kunnen. Maar zo werkt het niet, helaas.

 

We moeten onszelf tijd en ruimte gunnen om iets te leren, te groeien en verbeteringen door te voeren. En allicht helpt het om een ander te betrekken in die reis. Dat is wat ik nu doe door middel van dit artikel. Erover praten/schrijven, biedt mij al zoveel rust.

 

Van elkaar leren

Ik ben ook benieuwd naar jullie verhalen met betrekking tot balans vinden in je werkzaamheden en structuur aanbrengen. We kunnen van elkaar leren en elkaar helpen door onze ervaringen met elkaar te delen. Laat een reactie achter of stuur mij een bericht op Facebook waarin je vertelt over de struggles die jij als ondernemer en/of creatieveling hebt ondervonden met betrekking tot structuur aanbrengen in je werkzaamheden. Ik hoor het graag!