• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe bouw je een langdurig miljardenbedrijf?

Antwoord: creëer een product dat 10 keer zo goed is en goedkoper is dan de concurrentie. Uber gebruikte de mobiele telefoon om een ‘10X’ product te creëren ten opzichte van de taxi en dat tegen een lagere prijs. En Uber was niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn. De tactiek van een ‘10X’ product dat tegelijkertijd geld bespaart is de huidige onderliggende gedachte, die diverse doorbraken tot stand hebben gebracht van Airbnb tot aan What’s App.

Ga maar eens na. Wat doet Amazon? Ze leveren een eindeloze selectie van gemaksdienende producten voor de beste prijs. Weet je de oorspronkelijke marketing van Netflix nog? Meer selectie en meer gemak dan de videotheek en geen boetes voor het te laat retourneren. Airbnb gaat helemaal voor unieke accommodaties en het is goedkoper dan een hotel. Skype introduceerde een gratis internationale beldienst, WhatsApp deed hetzelfde met smsjes, Alibaba, Ebay, Expedia, Craiglist, en ga zo maar door. Geen verrassing natuurlijk dat deze tactiek werkt. Het is ook een goede mond-tot-mondreclame, want mensen houden er van om te praten over een nieuwe dienst die ze hebben ontdekt en ook geldbesparend is.

De hamvraag is: hoe hebben deze bedrijven deze tactiek voor elkaar gekregen en hoe kan jij dit doen? Het begint met deze twee kerningrediënten:

1. Het gaat puur om het ‘10X’ product. Geld besparen is als olie op vuur gooien
Die uitspraak werkt niet bevorderend zo is gebleken. Het gaat om het creëren van een aanbod dat zo aantrekkelijk is dat het op zich staat. Het gaat om het woordje ‘en’ dat de gedragsverandering tot stand heeft gebracht bij mensen. Als je klanten voor je wint vanwege het prijsvoordeel dan zal je ook winnen, maar dan word je merk meer geassocieerd met het besparen van geld, wat weer kan worden gezien als te weinig onderscheidend. Het geldbesparende is dus bijzaak. Van gratis groeit je business niet.

2. Gebruik technologie om je kosten laag te houden
Het product of de dienst is het makkelijke gedeelte. Je ‘10X’ product goedkoper aanbieden en de kostenstructuur toch stabiel houden is de uitdaging. Met technologie kan je een structureel kostenvoordeel creëren, wat uiteindelijk voor groei zal zorgen.

Met welke strategieën hebben bedrijven dit voorheen gedaan?

E-Commerce
Webwinkels en e-commercebedrijven hebben voor een verstoring gezorgd bij type ondernemingen die via een traditionele fysieke aanwezigheid zaken doet zoals een winkel.

Deeleconomie
De deeleconomie maakt het mogelijk om latente waarde ter beschikking te stellen, zoals Airbnb in plaats van hotels of Uber in plaats van taxi’s.

‘Peer to peer’ marktplaatsen
Digitale marktplaatsen elimineren makelaars en tussenpersonen en hun bonussen, waardoor consumenten die deelnemen aan de marktplaatsen geld besparen en de uitvoeringskosten verlagen.

 

Toekomstperspectief
Men heeft het nu al over nieuwe technologische diensten die samengevoegd worden. Denk bijvoorbeeld aan een virtuele safaritocht. Je hoeft dan niet meer naar de Serengeti in Afrika om de safari mee te maken. Belevingsdiensten zitten in de markt.

Succes met jouw miljardenbedrijf in aanmaak!