• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe je het beste met stress om kunt gaan

Als ondernemer heeft u lang niet altijd zekerheid over de toekomst van uw bedrijf. Er zijn drukke en minder drukke periodes en verschillende factoren van buitenaf kunnen tot onzekerheid leiden, zoals, in mijn geval bijvoorbeeld, mijn mede-ondernemers in Suriname en de koerswisselingen. Naast onzekerheid kunnen al deze factoren ook stress opleveren. Volgens organisatiepsycholoog dr. Kilian Wawoe leveren alle eisen waar je niet aan kan voldoen stress op. Stress is dus het verschil tussen wat je wil en wat je kan.

 

Dan maar regelmatig op vakantie? Helaas is dit maar een tijdelijke oplossing, want als u terug komt begint alles weer van voor af aan. Wat is dan wel de oplossing?

 

Wat gebeurt er eigenlijk bij stress?

Even een kort biologisch verhaaltje om de basis duidelijk te maken. Stress begint in de hypothalamus; die zorgt namelijk voor de aanmaak van cortisol, het stresshormoon. Dit activeert de Hippocampus, die juist stress afremt en uw geheugen regelt. Teveel stress leidt tot een overwerkte Hippocampus, en overwerkt is natuurlijk nooit goed. Dit schaadt namelijk de frontale lob, die je Amygdala (wat zorgt voor emoties) moet remmen. Een ongeremde Amygdala betekent het opwekken van negatieve emoties. Negatieve emoties zorgen weer voor meer stress in de Hypothalamus en zo is de cirkel rond. Omgaan met stress is dus eigenlijk de tegenreactie in uw hoofd aanwakkeren. Gelukkig zijn er twee schakels die doorbroken kunnen worden; de Hippocampus en frontale lob, omdat deze namelijk erg goed reageren op bepaalde activiteiten.

 

Hoe stress te verminderen?

Hoogleraar Neuropsychologie (en mijn oud-docent) Erik Scherder heeft een mooi rijtje gemaakt met wat, wetenschappelijk bewezen, werkt. Dit rijtje bestaat uit vijf punten, namelijk muziek, bewegen, leren, slaap en niet multitasken.  

 

Muziek

Met stip op nummer 1 staat iets wat u wellicht niet direct zou verwachten, en dat is muziek! Muziek met een laag tempo (60 bpm) zou het beste werken en tijdens het ontspanning de bloeddruk en het hartritme verlagen. Ook helpt het bij het verwerken van nieuwe indrukken. Op Spotify is zelfs een top 10 van meest ontspannende muziek te vinden.

 

Bewegen

Als tweede werkt bewegen. Actief bezig zijn in de sportschool zorgt zeker voor meer ontspanning. Maar probeer alles aan te grijpen om wat meer te bewegen, of het nu lopend naar de winkel op de hoek is, of dat u de trap neemt in plaats van de lift. Mensen die regelmatig bewegen zouden namelijk minder fouten maken, betere beslissingen nemen, productiever zijn en helderder denken.

 

Leren

Op de derde plaats staat leren. Nieuwe dingen leren zorgt ervoor dat de Hippocampus en frontale lob wordt geregenereerd, zoals het genoemd wordt. Uitdaging opzoeken lijkt in stressvolle situaties lastig, maar werpt wel zijn vruchten af. Het aanleren van nieuwe vaardigheden heeft dus een ontstressend effect.

 

Slaap

Als vierde en ook zeker niet onbelangrijk: slaap. Slaap draagt bij aan het nemen van betere beslissingen. Daarnaast verbetert het de mentale helderheid, alertheid, hormonen, het immuunsysteem. U onthoudt zaken beter, verwerkt ’s nachts nieuwe informatie en last but not least, het heeft een grote invloed op stemming.

 

Niet multitasken

De laatste tip is niet multitasken! Dit werkt namelijk alleen maar stress bevorderend doordat dezelfde hersendelen aan het werk gaan bij multitasken. Focus dus op één taak en werk uw taken na elkaar af.

 

Balans

Soms kunt u wellicht niet voorkomen dat u moet multitasken of schiet de sportschool er even bij in. Probeer dan op de andere gebieden te compenseren. Luisteren naar muziek, bijvoorbeeld in de auto, kunt u misschien makkelijk in uw dagelijks leven invoeren. Zoals eigenlijk voor veel dingen geldt in het leven: zorg voor een goede balans!