• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe je kunt weten dat je te zwaar traint

Ondernemen is topsport en vergt van jou een goede gezondheid en fitheid. Daarom is de balans tussen sporten, voeding en rusten zo belangrijk. Sporten is een goede manier om je lichaam gezond te houden, fit te blijven en een gezond gewicht te behouden. Daarnaast maakt het je sterker en helpt het tegen stress, maar je kunt ook te veel sporten en dan heeft het juist negatieve effecten. Hoe weet je wanneer je te zwaar traint?

Trainingen als CrossFit, bootcamp en krachttraining zijn ontzettend populair. Dit zijn effectieve en goede trainingen, maar ze zijn ook intensief en zwaar. Als je even wat minder gesport hebt of zelfs een tijd helemaal niet, is het dan ook niet verstandig om meteen voluit te gaan. Je moet jezelf natuurlijk wel uitdagen, maar als het lijf tegengas begint te geven, is dat een signaal om het rustiger aan te doen. Hier zijn de vijf meest voorkomende signalen.

1. Uitgeput
Teveel trainen en te weinig rusttijd resulteren in een uitgeput gevoel. Het gevolg is dat je energie laag is en dat het je moeite kost om je dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Dit kan je oplossen door meer rust te nemen, zodat je lichaam de tijd krijgt om te herstellen. Met drie intensieve 'workouts' per week met telkens een dag herstel ertussen, heb je een mooie balans.

2. Chronisch spierpijn
Als je steeds van die pijntjes hebt na het sporten, is er iets niet goed. Spierpijn uit zich in de vorm van je botten, gewrichten en spieren. Misschien heb je te lang of te intensief gesport. Iets wat veel voorkomt bij duursporters, zoals hardlopen. Bij krachttraining komt dit vaak voor als je een verkeerde techniek gebruikt.

3. Lage weerstand
Teveel van het goede werkt averechts. Jezelf overwerken is niet goed en hetzelfde geldt voor jezelf overtrainen. Extreme inspanningen verlagen de weerstand en daardoor word je erg vatbaar voor ziektes. Als je merkt dat je langer moet herstellen van een griepje of verkoudheid, is dat een signaal dat je weerstand laag is.

4. Verhoogde hartslag
Als je intensief sport, loopt je hartslag al snel op naar 160 tot 180 slagen per minuut. Hoe zwaarder de inspanning, hoe hoger de hartslag. Als je deze verhoogde hartslag in ruststand of tijdens het sporten ervaart, ben je mogelijk aan een overtrainen. Let dus goed op!

5. Stemmingswisselingen
Als je uit balans bent en niet voldoende tijd neemt om dit te herstellen, is er een kans dat je schommelingen in je hormoonspiegels veroorzaakt. Het gevolg is dat je prikkelbaar, humeurig en chagrijnig kan zijn. In het ergste geval ben je niet meer in staat je te concentreren.

Actie!
Let dus goed op dat je niet te enthousiast bent, want voor je het weet gaat het fout. Met een zware training is niks mis, maar soms is zwaar gewoon té zwaar. Luister goed naar je lichaam en pas daar je training op aan.