• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe je weet of jouw relatie stand zal houden

We zijn superambitieus als het om onze carrière of onderneming gaat, maar zijn we dat ook met onze relaties? Hoe combineer je jouw drukke programma met je gezin, familie en vrienden? Hoe voorkom je dat je relaties doodbloeden? Door de signalen te herkennen en daarop in te spelen.

Er zijn zoveel signalen te bedenken waaraan je kunt zien dat jouw relatie niet goed gaat, maar wat is een bepalend signaal? Hier zijn zes signalen om de titelvraag te kunnen beantwoorden.

1. Visie
Als koppel of gezin moet je ook een visie hebben. Hoe zie jij de toekomst met je partner? Word je daar blij van? Als jullie niet beide enthousiast zijn van de toekomstvisi, is er serieus een probleem en is er werk aan de winkel. Vergis je ook niet in de invloed van vrienden en familie. Hun enthousiasme over jouw partnerkeuze kan een teken aan de wand zijn. Uiteraard is het belangrijkste hoe jullie zelf denken over elkaar en de relatie. Is de relatie vertrouwelijk genoeg dat je niet nadenkt over het eventueel mislopen van een ander of dat je niet goed weet waar jullie naartoe gaan met elkaar? Pas als je elkaar volledig vertrouwt, zijn jullie klaar voor de volgende stap.

2. Communiceren
Het geven en nemen komt neer op een mate van toegeeflijkheid. Je realiseert je dat je soms wat moet toegeven aan elkaar en compromissen moet sluiten. Op den duur zullen er ook gesprekken komen over de sterkte en zwakte van jullie financiële situatie en zullen jullie overleggen hoe jullie dit kunnen verbeteren. Dit versterkt ook het vertrouwen. Wees niet bang voor ruzies, want deze komen in de beste relaties voor. Wel is het belangrijk dat je samen tot een oplossing komt en elkaars standpunten kunt respecteren.

3. Gemak
In het begin kunnen er bij het daten ongemakkelijke stiltes vallen. Dat lijkt op een ramp, maar later in je relatie is dit allemaal niet zo erg meer. Als je samen in bed kan liggen of samen kunt wandelen zonder te praten, is dit ook een teken dat jullie compleet op jullie gemak zijn bij elkaar. Denk ook aan de dagelijkse dingen zoals boodschappen doen en samen tv kijken. Als dat ineens wat leuker wordt omdat je het samen doet, dan is dat een goed teken en voel je je altijd op je gemak bij de ander. En het mooiste is als je elkaars onvolmaaktheden kunt accepteren en misschien zelfs waarderen, dan heb je een goede basis voor een succesvolle relatie gelegd.

 

4. Gevoelens
Belangrijk is dat je weet van elkaar wat je voor elkaar voelt. Daarmee voorkom je onzekerheid als je partner bijvoorbeeld een keer een slechte dag heeft. Je maakt je geen zorgen meer of de gevoelens van je partner wel net zo sterk zijn als die van jou. Een echt sterk gevoel is als je het samen aandurft een woning te betrekken, al gebeurt dit in de praktijk wel vaker zonder dat dit garantie geeft op een succesvolle relatie. Het is een belangrijker signaal als je het beste in elkaar naar boven haalt en elkaar stimuleert. Dan is je relatie de moeite waard om voor te vechten.

5. Fundering
Heb je goed nieuws of iets te delen en denk je als eerste aan je partner? Dat is een goed teken! Ook als je slecht nieuws hebt en het als eerste met je partner wil delen, zit je op rozen. Een relatie is gebouwd op de aanname dat jullie er voor elkaar zijn in zowel goede en slechte tijden. Als je niet bang bent om je donkere kanten te delen met je partner en ook niet bang bent om hem of haar te steunen als ze door een moeilijke periode gaan, dan kan je spreken van een goede fundering. Besef wel dat van elkaar houden niet betekent dat je constant samen moet zijn. Tijd voor jezelf of een avond met vrienden doorbrengen is gezond en kan ook als de fundering goed zit.
 

6. Uitingen
Woorden waaruit je gevoel voor de ander blijkt, zijn essentieel voor je relatie. ‘Ik hou van je’, ‘sorry’, ‘dank je wel’ zijn simpele woorden, maar verhogen het gevoel van zekerheid en je geliefd voelen in de relatie. Je zal niet meer nieuwsgierig zijn naar je ex en terugkijken op je verleden, wat betekent dat je volledig gelukkig bent in je huidige relatie. Het valt niet te ontkennen dat een seksuele klik ook zeer belangrijk is in een relatie. Durf jij jouw verlangens en wensen zonder schaamte met je partner te delen? Dan betekent het dat jullie in bed compleet ontspannen en op elkaar ingespeeld zijn.

 

Actie!
Je hebt nu zes signalen waarmee je een check-up kan doen in je relatie. Wellicht kan je hiermee de stap in de richting van een huwelijk nemen!