• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe kan je oprecht ontspannen pitchen?

Fotocredits: Congres in Beeld

Voor ondernemers en professionals is het zeer belangrijk een idee, product of dienst helder en aansprekend aan klanten en investeerders te kunnen presenteren. Het werkt voor elke partij het beste om dit ontspannen en oprecht te doen.

 

Vanuit mijn ervaring als artieste, maar zeker ook als pitch- en personal branding expert, is het mij meer dan duidelijk geworden dat de juiste presentatie de manier is om mensen te raken en hierdoor een band op te bouwen. Het is de band die je vervolgens de kans geeft om jezelf of jouw product te verkopen. Je bouwt een band of relatie op door verhalen en ervaringen te delen. Dit is uiteindelijk belangrijker dan jouw product of dienst letterlijk te verkopen.

 

Hieronder vier tips hoe je jouw luisteraar kunt enthousiasmeren en mee kunt krijgen in een verhaal, of het nu gaat om een salespitch of productpresentatie.

 

Start vanuit het 'probleem'

Het is geen overbodige luxe om een geraamte voor je presentatie te hebben. De opbouw is hierin zeer bepalend. Je wilt natuurlijk heel veel over je product vertellen, maar het is beter om bij de (potentiele) klant te beginnen. Maak hierbij duidelijk dat er een probleem is en dat jouw product of visie daar de oplossing voor is. Schets dit probleem vanuit een ervaring,  vertel een anekdote of illustreer vanuit een feitelijk onderzoek. Creëer hierbij een interactie met je luisteraar. De luisteraar wordt op deze manier jouw gesprekspartner die meer bereid zal zijn voor jou in actie te komen. Dit is het uiteindelijke doel bij elke vorm van presenteren en pitchen. Eindig 'het probleem' met een vraag, zo houd je interactie in stand.

 

Praat vanuit passie

Niemand houdt van vlakke productinformatie. Je doet wat je doet vanuit een bepaalde passie, Probeer die authenticiteit dan ook over te brengen. 70 procent van je algehele presentatie ben jij zelf. Toon hierin je bevlogenheid, daar raak je toehoorders mee!

 

Houd het simpel en vermijd vakjargon

Wanneer je voor een publiek presenteert dat het product nog niet kent, is het belangrijk je te verplaatsen in de luisteraar. Ga ervan uit dat je te maken hebt met een leek. Het is belangrijk om jouw vakjargon beelden te maken voor een grotere doelgroep. Metaforen kunnen daar bijvoorbeeld goed bij helpen. Vervang vakjargon door simpele woorden en probeer het verhaal over te brengen alsof jouw buurvrouw het ook zou moeten begrijpen, zonder in Jip-en-Janneke-taal te vervallen.

 

Leer de tekst niet uit je hoofd

Mensen willen vaak te veel informatie in een te korte (pitch)tijd stoppen. Ze leren de tekst dan woord voor woord uit het hoofd. Dat werkt niet, want je moet voor iedere situatie en ieder publiek je presentatie kunnen aanpassen. Een pitch voor een investeerder richt zich op kansen, voor een bank ga je eerder in op het vermijden van risico’s en bij het meekrijgen van bijvoorbeeld ongemotiveerde collega's is elkaar vinden in de herkenning handig te gebruiken binnen je presentatie. Hiervoor dien je de stof goed kennen maar niet mechanisch te worden. Behoud de spontaniteit en wees niet bang voor verandering in diverse situaties.

 

Wil je weten hoe je een goede opbouw van een pitch of presentatie maakt waarbij je rekening houdt met de spanningsboog van je luisteraar? Meld je dan aan voor mijn E-Book en ontvang het hoofdstuk 'pitchen voor financiering' en de elevatorpitch.