• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe vind je geweldig personeel?

Voordat ik begon met ondernemen was ik werkzaam als Recruiter. Met zo een 8 jaar ervaring heb ik voor grote organisaties mogen werken en zodoende veel inzicht verworven in het recruitmentproces. In het bedrijfsleven krijgt HR en Recruitment lang niet altijd de waardering die het verdient. Ik heb meegemaakt dat collega’s van andere afdelingen laatdunkend reageren als gezegd werd dat Recruitment echt een vak is. Je kan er niet voor studeren, maar dat wil niet zeggen dat het voor iedereen is weggelegd. Welke meerwaarde heeft een goede Recruiter?

 

Binnen de wereld van Bedrijfskunde is iedereen wel bekend met de 5 ‘P’s: product, prijs, plaats, promotie en personeel. Het is niet voor niets dat personeel hier onderdeel van is, want uiteindelijk heb je mensen nodig die je businessidee moeten uitvoeren. Op de 4 andere P’s heb je controle omdat ze geen eigen gevoel hebben of voor zichzelf na kunnen denken. Dat maakt ‘personeel’ en het managen van personeel tot de grootste uitdaging binnen een organisatie.

Waarom is Recruitment van essentieel belang voor een bedrijf?
Een beter gebruik van de mogelijkheden van de medewerkers leidt tot betere prestaties van de organisatie. De vormgeving voor personeelsmanagement wordt vastgelegd (lees personeelsbeleid) en dat is de kern van waaruit personeelsinstrumenten –en planning moeten worden toegepast. De HR afdeling ziet toe op de rechtmatige uitvoering van dat beleid, maar in veel organisaties is de Recruitmentafdeling verantwoordelijk voor het opstellen van de functieprofielen en benodigde competenties om vervolgens daarmee de Werving & Selectie uit te voeren. Nu wordt de impact van Recruitment duidelijk en iets dat zoveel impact heeft op de bedrijfsprestaties kan toch niet van ondergeschikt belang zijn?

Recruitment is sales
Als persoon ben ik altijd iemand geweest met interesse in anderen. Een goede eigenschap voor een functie waar je veel met mensen te maken hebt. Naast Recruitment geldt dat ook ook voor sales en marketing en de vergelijking kan je nog verder doortrekken. Recruitment is ook sales en marketing omdat je een verbindingsfunctie hebt. Als tussenpersoon breng je vraag en aanbod samen en dat vergt inlevingsvermogen en het vermogen om verwachtingen goed te managen. Hoe vertaal je de wensen die vaak in woorden worden omschreven naar een profiel die vaak in tekst wordt geschreven? Interpretatie leidt vaak tot aannames, die veelal ten oprechte worden gedaan. Dat moet je kunnen opvangen. In het Engels zeggen ze ‘Sales cures all’ oftewel ‘zolang je verkoopt is er geen probleem’. Recruitment is een andere vorm van sales en dus onmisbaar voor een organisatie.

 

Emotioneel quotiënt
De wijze waarop ik dat altijd heb gedaan is door te kijken naar de mens. Als je inzicht krijgt in de beweegredenen van de mens, dan zal je in staat zijn om in te schatten hoe de persoon zal handelen in een situatie of zal functioneren in een rol of afdeling of bedrijf. Dat is in de praktijk, maar na onderzoek te hebben gedaan vond ik ook theoretisch de bevestiging hiervoor. Het emotioneel quotiënt, oftewel het EQ, van een persoon geeft een betere voorspelling geeft van iemands functioneren. Hier valt en staat dus alles mee.

Oren en ogen van het bedrijf
Tenslotte is Recruitment ontzettend belangrijk omdat een goede Recruiter zich ook verdiept in het gehele bedrijfsproces. Hoe meer betrokkenheid de Recruiter heeft bij de organisatie, afdeling of team, des te beter de matchingsresultaten met kandidaten. Als een nieuwe medewerker voortijdig uitstroomt, komt het management bij de Recruiter vragen hoe dat kan. De Recruiter zal dit de 1e keer uitzoeken, maar slaat tegelijkertijd ook de informatie op om bij nieuwe kandidaten een nog betere verwachting te kunnen schetsen van de functie en organisatie. Met diezelfde informatie helpt de Recruiter de HR afdeling aan informatie ten behoeve van het personeelsbeleid. Ze zeggen weleens dat je op de werkvloer echt kan horen wat het personeel van het bedrijf vindt. 3x raden wie er het dichtst bij de mensen van de werkvloer staat…

Actie!

Neem in**@in******.com">contact met me op als je meer wilt weten over Recruitmentvraagstukken. Ik ben tevens beschikbaar voor workshops, lezingen en coachingsgesprekken op het gebied van CV’s en Recruitment.